Így szólította fel Reagan a berlini fal lerombolására a szovjeteket

2017. június 13. 14:55

A történelem nagy pillanata: harminc éve, 1987. június 12-én szólította fel Gorbacsov szovjet főtitkárt Ronald Reagan amerikai elnök a berlini falnál, hogy rombolja le a falat.

2017. június 13. 14:55

„Gorbacsov úr, rombolja le ezt a falat!” - szólította fel 1987. június 12-én Ronald Reagan amerikai elnök szovjet kollégáját a berlini fal lebontására a brandenburgi kapunál. Az elnök korábban, 1983-ban a „gonosz birodalmának” nevezte a hatalmas, kommunista országot. 1987-ben Berlin megalapításának 750. évfordulójára érkezett az elnök a városba. Beszédét Richard von Weizsäcker nyugat-német elnök, Helmut Kohl kancellár és Eberhard Diepgen nyugat-berlini polgármester társaságában mondta el.

„Van valami, amit a szovjetek megtehetnének, és félreérthetetlen lenne – mondta Reagan. – Ami jelentősen növelné szabadságot és a békét. Gorbacsov főtitkár úr, ha a békére törekszik, ha Kelet-Európa és a Szovjetunió jólétére törekszik, ha a felszabadításra törekszik: jöjjön ide, ehhez a falhoz! Gorbacsov úr, nyissa meg ezt a falat! Gorbacsov úr, rombolja le ezt a falat!”

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2017. június 14. 06:30
Micsoda egy HAZUG jelenet !!! Inkább azt kellett volna kiáltania: "Fejezzük be európa magunk közötti, jaltai felosztását!" Ne felejtsük el, hogy az USA lökött bennünket a bolsevik iga alá 45 évre. Őket csak a nyugati rész érdekelte. Keleten stabilitást akartak. Stabilitást "bilincsben". A britek még szemetebbek voltak, mert ők a szövetségesüket, a lengyeleket árulták el a sztálini segítség fejében.
noMores
2017. június 13. 16:53
Ennek örömére putyin szeptemberben is jön, hogy térdepeltethesse kicsit vityát. Ruszkikhaza, hahaha.
Akitlosz
2017. június 13. 16:35
Ehhez értenek a politkusok. A másiknak dirigálni. "Mondjon le! "Határolódjon el! "Rombolja le a falat!" 1987.? Az éppen az az év, amikor az angol titkosszolgálat meggyilkolta Rudolf Hesst, mert az a "gonosz" Gorbacsov szabadon akarta engedni, és mindenképpen el akarták kerülni, hogy Rudolf Hess beszélhessen. A Szovjetunió azóta már nagyon régen kivonult a megszállt Kelet-Németországból ellenben a "békére törekvő"??? Amerikai Egyesült Államok Németországot. A Varsói Szerződés - amely eleve jóval később is jött létre, mint a NATO - is régen megszűnt, a Szovjetunió is régen megszűnt, de a NATO még mindig megvan és agresszívabb, mint valaha. Megtámad mindenféle kisebb országokat és egyre csak nyomul Oroszország felé, hogy minél jobban bekerítse. S akkor ez a csillagháborús Reagen beszél békéről? Én nagyon nem csípem a kommunistákat, de abban igazuk volt, hogy a fegyverkezési versenyben ők csak válaszoltak, mindig a NATO kezdeményezett. Előbb volt atombombájuk, előbb jött létre a NATO, s mindenféle új fegyverendszert is előbb fejlesztett ki, mint a Szovjetunió. A kémrepülőgépeit is a NATO küldte folyton a Szovjetunió fölé és nem fordítva, egyetlen egy fordított esetről sem tudni. Arra pedig a NATO jelenlegi léte a bizonyíték, hogy sohasem volt a Szovjetunió és a VSZ elleni védelmi szervezet, sőt védelmi szervezet sem volt soha. Még soha egyik tagállamát sem védte meg, ellenben megagresszorkodott már egy halom országot. S akkor ott van még az a szóbeli ígéret, hogy nem terjeszkedik a volt kommunista országokban. A NATO inkább a békétlenség letéteményese, nem a békéé. NATO nélkül talán ez a mostani terrorista népvándorlás sem lenne Európába.
Mich
2017. június 13. 16:31
Új pártok alakultak: MDF, Magyar Demokrata Fórum: 1987. szeptember 27 Fidesz, Fiatal Demokraták Szövetsége: 1988. március 30 SZDSZ: 1988. november 13 - Kádár megtűrt „demokratikus ellenzék”-éből MSZP: 1989. október 7 - Kádár MSZMP-jéből
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!