Oroszországgal barátkoznának a horvátok

2017. május 15. 20:34

Horvátország új fejezetet nyitna az Oroszországgal való együttműködésében, mondta Ivo Stier horvát külügyminiszter újságíróknak hétfőn Brüsszelben. Eddig elég fagyos volt a két ország viszonya.

2017. május 15. 20:34

A politikus kiemelte: Zágráb nyílt párbeszédet szorgalmaz Oroszországgal több okból is. Oroszország fontos tényező Délkelet-Európában, ugyanúgy, mint Törökország, mi pedig mindkét országgal nyílt párbeszédet szeretnénk folytatni, hangsúlyozta. A tárcavezető a jövő héten Moszkvába utazik, ahol orosz kollégájával, Szergej Lavrovval találkozik. Stier elmondta, hogy Délkelet-Európa stabilitása és biztonsága lesz a fő témája a találkozónak, de tárgyalnak Horvátország és Oroszország együttműködéséről a turizmus, a gazdaság és a kultúra terén is.

Eddig fagyos volt a viszony

Mindazonáltal hozzátette: Horvátország mint európai uniós ország és NATO-tag tárgyal Oroszországgal, amit Moszkva elfogadott és tiszteletben tart. Zágráb és Moszkva között fagyos volt a viszony az elmúlt időszakban. A 2013-óta EU-tag Horvátország nyugati szövetségesei politikáját folytatta Oroszországgal szemben.

Andrej Plenković horvát kormányfő 2016-os megválasztása után egyik első útja Ukrajnába vezetett, ahol többek között arról is beszélt, hogy Horvátország segíteni fogja Ukrajna békés reintegrációját, Krímet pedig mint megszállt területet említette, amelyre orosz politikusok hevesen reagáltak. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban a horvát sajtónak úgy nyilatkozott: a béke még a 21. század második évtizedében sem magától értetődő Európában, mert a Krím félsziget törvénytelen elcsatolása és a kelet-ukrajnai konfliktus alapjaiban megkérdőjelezi a békét és a stabilitást az öreg kontinensen.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. május 15. 23:07
tttttttttttIlossssssssss...
=nessuno=
2017. május 15. 21:18
Divatba hoztuk az árulást.
Senye Péter
2017. május 15. 21:09
Szeretik vagy sem Oroszországot, tudomásul kell venniük nekik is, hogy nem lehet eltekinteni gazdasági jelenlététől sem.
Crüwel
2017. május 15. 21:05
Akkor itt az ideje ,hogy kiderüljön a Horvátokról is hogy mennyire rasszisták (ld.Románia) útálják a Szerbeket,a Magyarokat a migriket , és különben is tele vannak háborús bűnösökkel. :) :) Jöhet a szokásos séma....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!