Fideszes EP-képviselők: a civil törvény atombomba lehet

2017. április 16. 16:08

Név nélkül nyilatkoztak egyes brüsszeli fideszesek arról, hogyan reagált az Európai Néppárt a lex CEU-ra és a Brüsszel-ellenes nemzeti konzultációra. A nyilatkozók szerint formálódik a Fideszt kizárni akarók csoportja a luxemburgiak, svédek és hollandok vezetésével, és ugyan nagy a lárma a lex CEU kapcsán, de az igazi botrány a civil-törvény elfogadása után jöhet.

2017. április 16. 16:08

„A helyzet olyannyira cseppfolyós, mint soha eddig, minden bizonytalan” – nyilatkozták név nélkül a megkérdezett Fideszes EP-képviselők a riportot készítő ATV-nek. 

Van olyan képviselő, aki érzi a magyar-ellenes „áramlatot” a Néppárti frakcióban, szerinte ugyanis Frank Engel, luxemburgi EP-képviselő a múlt heti parázs frakcióvita után valószínűleg nem magánvéleményt mondott, amikor kijelentette: „a Fidesz nem közénk való”.

A megkérdezett szerint most a Fideszt kizárni akarók - luxemburgiak, svédek, hollandok - gyorsan cselekednének, attól tartva, hogy „Orbán Viktor pimaszsága” szokás szerint győzni fog a Brüsszellel való egyeztetési folyamat végén. A lex CEU körül jelenleg „nagy a lárma”, de nem ez jelenti a fő gondot a kormány számára, ugyanis „Soros Györgyről senki sem beszél itt.” – idézi az ATV brüsszeli forrásait.

Annál nagyobb port kavart viszont az „Állítsuk meg Brüsszelt!” hangoztató plakátkampány és az ahhoz kapcsolódó nemzeti konzultáció, főleg, hogy előzetesen még a fideszes EP-képviselők sem értesültek erről a kampányról.

Az egyik ATV-nek nyilatkozó képviselő szerint az igazi „atombomba” a civil szervezetekről szóló jogszabály megszavazása lehet, mert az amerikai és német érdekeket is sérthet. Főleg annak fényében problémás ez, hogy Orbán Viktor maga is aláírta a civil szervezetek helyzetéről is szólós Európai Biztonsági Chartát, így az Európai Bizottság kezébe komoly fegyvert adna.

A források elmondása szerint nem valószínű, hogy kizárnák az Európai Néppártból a Fideszt, ugyanis Merkel nem akar lépni a kérdésben, főleg, hogy például a görög, a francia, a spanyol és az olasz delegációk egyáltalán nem ellenségesek velük szemben, és a Fidesz tartja a néppárti frakciófegyelmet.

Összesen 256 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2017. április 18. 11:13
"A megkérdezett szerint most a Fideszt kizárni akarók - luxemburgiak, svédek, hollandok - gyorsan cselekednének, attól tartva, hogy „Orbán Viktor pimaszsága” szokás szerint győzni fog a Brüsszellel való egyeztetési folyamat végén." Nyilván, az egyeztetés már magáról a tárgyról szól, és nem a jelszavakról.
Onurisz
2017. április 18. 11:07
Ez az "atombomba" szöveg olyan indexesen bombasztikus és hazug. Itt a Mandineren már sajnos nem lepődöm meg semmin. Hol van már az eredeti szellemiség. Régóta ismert, hogy a Néppárton belül éles viták vannak, s ezek középpontjában egy ideje Orbán politikája áll. A mostani állítsukmegBrüsszelt kampány erősen belpolitikai célokat szolgálónak látszik, bár ki tudja, mit kotyvasztanak éppen a brüsszeli irodákban. Ahol hivatal van, ott meg kell szolgálni a fizetést, és mit képviseljenek egy ilyen hivatalban, mint európai szintű szabályozás alá vonni, amit csak lehet - a világvállalati lobbikkal összhangban. A CEU letámadása kapcsán teljesen védhetetlen, amit a kormány művel. Nyilván az EU minden szintjén megjelent az ellenállás, nem lenne csoda, ha a Néppártban is hullámokat vetne. A "civil szervezetek" külföldi támogatásainak külön cégbírósági nyilvántartása viszont miért ütné ki a biztosítékot? Különösen, hogy "állítólag" egyébként is nyilvános adatokról van szó. (Hogyne, a céges beszámolókra is vannak törvényi előírások, aztán mindenki úgy igyekszik ezeknek eleget tenni, hogy minél kevesebb információt és összefüggést lehessen kihámozni belőlük.) Itt szokás szerint szintén van túlzás. 7,2 millió forint túl alacsony összeg. Minimum 30, inkább 50 millió forint támogatás szükséges ahhoz, hogy egy szervezet országos szinten észrevehetően működni tudjon. Ennyi kell néhány ember bérére (4-5 millió Ft/fő) és a dologi költségekre (iroda bérlés, utazás, eszközök, stb. A magam részéről nem vagyok kíváncsi ennél kisebb szervezetekre, de arra igenis jogom van, hogy a közéletet befolyásoló szervezeteket mennyiben és honnan támogatják külföldről. Az az igazság, hogy az itthonról gyűjtött hasonló nagyságrendű támogatásokra is kíváncsi lennék az országos hatáskörű "civil" szervezetek esetében.
VakzKommondor
2017. április 17. 19:33
A focistára csak az uniós pénzek megvonásával lehetne hatni, mivel abból el az egész pereputtya, meg persze a mi adónkból. Ha az megtörténne ő lenne a legnagyobb EU barát
Casus Belli
2017. április 17. 16:20
A fidesz az ep-ben ugyanúgy az eu érdekeit képviseli, csak itthon beszélnek össze-vissza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!