A román egészségügy köteles magyarul beszélő szakszemélyzetet alkalmazni

2017. április 11. 16:53

Megszavazta a román képviselőház azt a tervezetet, amit az RMDSZ parlamenti csoportja kezdeményezett, miszerint a román egészségügy köteles az illető kisebbség nyelvén beszélő szakszemélyzetet alkalmazni.

2017. április 11. 16:53

Elfogadta kedden a román képviselőház az RMDSZ parlamenti csoportja által kezdeményezett törvénytervezetet, ami lehetővé teszi a magyar nyelv használatát a román egészségügyben. A tövény értelmében azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya eléri a 20 százalékot vagy az 5.000 főt, az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények kötelesek az illető kisebbség nyelvén beszélő szakszemélyzetet alkalmazni.

Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, az egészségügyi bizottság tagja hangsúlyozta: a magyarok lakta vidékeken szükség van arra, hogy a magyar betegekhez az anyanyelvükön szóljanak, igazgatótól orvosig, ápoló személyzettől asszisztensekig. „Maros megyében mind a húsz százaléknak, mind pedig az 5.000-es értéknek kiemelt jelentősége van, tekintettel arra, hogy a megye magyarok összetételében vegyes környezetnek minősül: egyaránt megtalálható a szórvány–és tömbvidék” – fogalmazott a közleményben Vass Levente.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2017. április 11. 22:08
Mai románozás elmarad... :)
balbako_
2017. április 11. 17:43
Helyes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!