Megszavazta a skót parlament az új függetlenségi referendumot

2017. március 28. 19:29

Megszavazta a skót parlament az újabb függetlenségi népszavazás előkészítését, ehhez azonban még a londoni kormánytól is engedélyt kell kérni. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök azzal indokolta az új referendumot, hogy Skóciát akarata ellenére akarják kiléptetni az EU-ból. Theresa May a Brexitről szóló tárgyalássorozat vége előtt nem engedné a népszavazást.

2017. március 28. 19:29

A skót parlament kedden a várakozásoknak megfelelően felhatalmazta Nicola Sturgeon skót kormányfőt az újabb skóciai függetlenségi népszavazás előkészületeinek megkezdésére. Az edinburghi törvényhozás kényelmes többséggel, 69:59 arányban szavazta meg Nicola Sturgeon indítványát. 

A keddi parlamenti szavazás mindazonáltal korántsem jelenti az újabb referendum tényleges kiírását. Sturgeon arra kért és kapott felhatalmazást, hogy engedélyt kérhessen a brit kormánytól a függetlenségi népszavazás előkészítésére és meghirdetésére. A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, amelyen az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

May nem engedné a népszavazást a Brexit-tárgyalások lezárása előtt

Nicola Sturgeon, aki a múlt héten ismertette az általa felvázolt menetrendet, maga is hangsúlyozta: az új népszavazást legkorábban 2018 őszén, legkésőbb 2019 tavaszáig lehetne megtartani. Theresa May brit miniszterelnök azonban már a keddi edinburghi parlamenti szavazás előtt gyakorlatilag kizárta, hogy engedélyezzék az újabb skóciai függetlenségi népszavazást a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló, hivatalosan szerdán kezdődő tárgyalássorozat lezárása előtt.

A skót népszavazási tervek ismertetése utáni nyilatkozatában Theresa May kijelentette: „nincs most itt az ideje” az újabb referendumnak, mivel jelenleg minden energiát az Európai Unióval folytatandó tárgyalássorozatra kell összpontosítani. May szerint ha ezzel egy időben a skóciai népszavazással is foglalkozni kellene, az rontaná az esélyeit egy olyan megállapodás elérésének az EU-val, amely Skócia számára is kedvező. A brit miniszterelnök arról viszont nem szólt, hogy később, az EU-tárgyalások után hozzájárulna-e a skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához.

Sturgeon: Nem rángathatják ki Skóciát az EU-ból

Sturgeon azzal indokolja az újabb függetlenségi népszavazás szükségességét, hogy Skóciát akarata ellenére „rángatják ki” az Európai Unióból. A brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt, de országos átlagban így is a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe. Nicola Sturgeon érvelése szerint a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) választási programjában az állt, hogy a skót kormány jogot formál az újabb függetlenségi népszavazás meghirdetésére, ha a skót függetlenségről rendezett 2014-es népszavazás időszakához képest jelentősen és érdemben megváltoznak a körülmények, például ha Skóciát akarata ellenére ki akarják léptetni az EU-ból. A skót miniszterelnök szerint a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás után ez a helyzet előállt.

A legújabb felmérések szerint azonban továbbra sincs meg a skót függetlenség többségi támogatottsága. A The Sunday Times című konzervatív brit lap és az LBC londoni kereskedelmi rádió megbízásából a Panelbase közvélemény-kutató által elvégzett legutóbbi vizsgálat kimutatta, hogy a skótok 44 százaléka támogatja, 56 százalékuk viszont elveti Skócia függetlenné válásának gondolatát.

(MTI)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. március 29. 02:11
Így kell ezt a "demokráciákban". Addig kell szavaztatni egy kérdést, amíg a kívánt eredmény meg nem születik. Aztán persze soha többet, hiszen a nép döntött.
Kanóc
2017. március 28. 22:52
Mohamed kicsit összezavarta a dolgokat már megint.
Rumpelstilzchen
2017. március 28. 22:30
http://www.tagesschau.de/ausland/schottland-referendum-119.html Olvassa aki érti. Nem olyan sima...a bürokratáknak. A Brüsszel urai attól reszketnek, hogy London beleegyezése nélkül Skóciával tárgyalni jel lenne Kataloniának, Valloniának... na és miért ne Székelyföldnek is. Ez az Unió biztos halála lenne.
turáni sólyom
2017. március 28. 22:14
Hajrá független Skócia! Majd legalább Nagy-Britanniából kicsi Anglia lesz. Pláne ha Wales és Észak-Írország is otthagyja. Ez lesz az angol Trianon.... Megérdemlik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!