Szaúd-Arábiával szövetkezik a terrorizmus ellen Trump

2017. január 30. 10:21

Donald Trump amerikai elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz, Szaúd-Arábia uralkodója vasárnap megállapodott abban, hogy erősítik a terrorizmus elleni közös küzdelmet és szorosabbra fűzik a katonai együttműködést.

2017. január 30. 10:21

Telefonon egyeztetett egymással vasárnap Donald Trump amerikai elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a beszélgetés több mint egy óráig tartott. Megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel a „radikális iszlamista terrorizmus” terjedése ellen. Egyetértettek abban, hogy Jemenben és Szíriában „biztonsági övezeteket” kell létrehozni a konfliktusok elől menekülők számára. Ennek részleteiről, gyakorlati megvalósításáról azonban a Fehér Ház nem adott tájékoztatást. Felidézték ugyanakkor, hogy a terrorista vezér, Oszama bin Laden hogyan próbálta meg szétrombolni az amerikai-szaúdi viszonyt azzal, hogy 15 szaúdi állampolgárt szervezett be a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények végrehajtására.

Donald Trump és Szalmán bin Abdel-Azíz megbeszélésén szóba került Irán is. Mind az amerikai elnök, mind a szaúdi király úgy ítélte meg, hogy a perzsa állam „destabilizáló szerepet” játszik a térségben, s ezt nem szabad válasz nélkül hagyni. Mindketten az iráni atomprogramról kötött többhatalmi megállapodás „szigorú betartatása” mellett foglaltak állást. Ismeretes, hogy korábban Rex Tillerson, leendő amerikai külügyminiszter az iráni „atomalku” felülvizsgálatát helyezte kilátásba. 

A Bloomberg információi szerint Szalmán király a kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítését is szorgalmazta. A Fehér Ház közleménye arról nem tesz említést, hogy a telefonbeszélgetésben szó esett-e a bevándorlást szigorító amerikai elnöki rendeletről. A Fehér Ház megfogalmazása szerint a szaúdi uralkodó arra kérte Trump elnököt, hogy „irányítsa a Közel-Keleten a terrorizmus legyőzésére irányuló erőfeszítéseket, és segítsen a szaúdi királyság és az egész térség jövőbeni gazdasági és társadalmi megújulásában”.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2017. január 31. 16:47
"Szaúd-Arábiával szövetkezik a terrorizmus ellen Trump." Ez azért nem vall túl nagy éleslátásra. A szaúdi állam a szélsőséges vahabita iszlám legnagyobb támogatója a nyugati világban. Amely iszlám irányzat ugye a terrorizmus melegágya. Akkor most hogy is van ez?
Akitlosz
2017. január 30. 15:31
Szaúd-Arábia ügyesen politizál. Ha nem dollárért olajat árusító Amerika szövetséges lenne, akkor már régen bombáznák az Amerikaiak éppen a radikális iszlám támogatása miatt is, legalábbis az lenne az ürügy.
balbako_
2017. január 30. 12:01
Bölcs dolog, mert momentán Szaúd-Arábia a terrorizmus legfőbb támogatója. Az persze kérdés, hogy betartják e a gyaurokkal kötött szerződést.
jolly77
2017. január 30. 11:51
"PARADIGMAVÁLTÁS" mi??? :D:D:D XDDDDDD úristen.. én tudtam, hogy szórakozató lesz nézni az arcokra fagyó mosolyt, de nem hogy ennyire... és ez még csak a második hét!! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!