Palesztin nagykövetség nyílt a Vatikánban

2017. január 14. 15:54

Felavatták a Vatikánban a palesztin nagykövetséget. Az esemény alkalmából Mahmúd Abbász palesztin elnök azt mondta: a Vatikán ezzel lényegében teljesen független államnak ismerte el Palesztinát.

2017. január 14. 15:54

A Vatikán teljesen független államnak ismerte el Palesztinát, remélem, más államok is követik a Szentszék példáját – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök a vatikáni palesztin képviselet felavatásán szombaton, miután Ferenc pápával is találkozott. 

Hírügynökségi jelentések szerint Ferenc pápa a találkozón azt mondta, „egyetlen konfliktus sem válhat megszokássá, amelytől nem lehet szabadulni. Izraelieknek és palesztinoknak békére van szükségük, az egész Közel-Keletnek sürgős békére van szüksége”. 

A pápa és Mahmúd Abbász több mint húszperces vatikáni találkozóján a palesztin elnök többek között a jeruzsálemi Golgota-hegyről származó követ adott ajándékba a katolikus egyházfőnek.

A Vatikán 2015 júniusában átfogó megállapodást írt alá a Palesztin Hatósággal, amellyel a Szentszék államként ismerte el Palesztinát. Ezt követte a Szentszéknél nyitott palesztin képviselet szombati felavatása egy a Vatikánhoz közeli épületben.

Az itt tartott sajtótájékoztatón a palesztin elnök – Donald Trump megválasztott amerikai elnök tervét kommentálva – az Egyesült Államok nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe való áthelyezéséről azt mondta: „ez a döntés nem segíti a békét, remélem nem történik meg”. Mahmúd Abbász pénteken egy levélben Oroszországot is arra kérte, vegye rá az Egyesült Államokat, hogy ne helyezze át izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Abbász a vatikáni nagykövetség megnyitóján a világ más országait is arra sürgette, hogy ismerjék el Palesztinát államként: szerinte minél inkább elismeri a világ a palesztin államot, annál közelebb kerülnek a békéhez.

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2017. január 15. 17:55
A történet úgy indult, hatalmas hazugsággal: "A Monarchia a népek börtöne!" Ez volt a vezető narratíva a "fejlett" Antantban több, mint száz éve, mikor a T. Herzlre alapozott vállalkozás beindult... Azóta belehalt 100 milliónál több ember, főként ártatlanok, a legkülönfélébb, legaljasabb halált okozó "technikák" következtében. Ma pedig: Jeruzsálem még mindig nem főváros. Hányan fognak ebbe az ügybe belehalni, hányan indulnak útnak, a hazátlanná tett, szétdúlt bibliai területekről? „egyetlen konfliktus sem válhat megszokássá, amelytől nem lehet szabadulni" - mondta Ferenc pápa és ez a teljes igazság... 100 éve nem tud szabadulni a tisztességes fehér ember ettől a konfliktustól. Pedig: Nem ő kezdeményezte, a hasznot nem ő fölözi le, a pc-szótár szerint mégis ő a felelős a világ bajaiért, azaz: Tűrjön, engedje, hogy a sorsát a közel-keleti események határozzák meg! Magyarul: az európai fehér ember politikailag korrekten viselje a megpróbáltatásokat, várjon a sorsára, fogadja be a fejére űzött migránsokat és mindenekelőtt kussoljon. A pápa nem ezt mondta: ennek az ellenkezőjét!
Gerebenes Ramon
2017. január 15. 14:32
Tisztán látszik,hogy Fegyenc pápua elméje bedobta a törülközőt.
Akitlosz
2017. január 14. 23:51
Hogyan fér el Vatikánban annyi nagykövetség?
Héja
2017. január 14. 18:51
Tudtommal a "palesztinek" (római elnevezés) muszlimok. Eddig úgy tudtam, Ferenc pápa keresztény. Totális kapitulációjának vagyunk tanúi. Európa önként teszi tönkre saját magát. Várom, mikor épül mecset a Vatikánban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!