Van der Bellen: Azért fogok dolgozni, hogy Európa ne essen szét

2016. december 06. 15:25

Ausztria leendő elnöke megígérte: minden tekintélyét latba vetve azon fog munkálkodni, hogy megakadályozza az Európai Unió szétesését. Alexander Van der Bellen minden osztrák, így az FPÖ-szavazók elnöke is kíván lenni.

2016. december 06. 15:25

Alexander Van der Bellen, Ausztria új államfője a hivatalos végeredmény közzétételét követően kedd 15 órakor sajtótájékoztatót tartott. Először mindenkinek megköszönt mindent: a választás lebonyolítóinak, valamint ellenfelének, Norbert Hofernek az elért eredményéhez. Mint fogalmazott: ezennel megfogadja, hogy kinyújtja kezét az FPÖ-s jelölt választói felé, hogy minden osztrák elnöke legyen, akár szavaztak rá, akár nem. 

Megválasztása szerinte egy egyértelmű, piros-fehér-piros jelzés Európa nagyvárosaiba és falvaiba, hogy az európai, világra nyitott út is sikerhez tud vezetni. A választási eredmény Van der Bellen szerint azt is jelzi, hogy az osztrákok többsége újfajta beszédmódot, konstruktívabb párbeszédet szeretne a közéletben, de a médiában is.

Az Ausztria megosztottságáról szóló elemzésekről azt mondta, nem ért velük egyet. Mint fogalmazott: a megismételt második fordulóban még nagyobb volt a választási részvétel, mint tavasszal. Nem igaz tehát, hogy az osztrákok kedvét elvette volna a közélettől a kampány, hiszen éppen az ellenkezőjét lehetett látni, amit Van der Bellen szerint az őt támogató kifejezetten széles összefogás létrejötte is bizonyít. „Igaz, hogy sokat veszekedtünk ebben a kampányban, de melyikben nincs ilyen?” – tette fel a kérdést.

Összességében pozitívnak tartja a kampány hatásait, úgy látja, a következő években polgárok sokasága kér beleszólást az ország sorsát érintő dolgok eldöntésébe.

„A lehető legjobban szeretném képviselni Ausztriát külföldön, belföldön pedig azért szeretnék tevékenykedni, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból. Szeretném, ha gyerekeink békében és örömben nőnének fel, hogy a férfiak és nők között lévő máig is fennálló egyenlőtlenségek mérséklődjenek” – fogalmazott a leendő osztrák államfő, majd bejelentette, az egyik legfontosabb dolga az lesz, hogy minden tekintélyét latba vetve mindent megtesz azért, hogy Európa egy irányba mozogjon, ne szakadjon szét.

Végül arra kért mindenkit: ne feledje el, hogy az adventi időszakban vagyunk: „Amikor az állítólagos megosztottságról és lövészárkokról beszélünk, ne feledjük: ezek nem tartanak örökké. Mégiscsak emberek vagyunk. Hagyjuk a pártokat, a táborokat, keressük egymás társaságát, legyen az egy hüttében, a metróban, a főtéren, a templomban. Próbáljunk kevesebbet veszekedni, hallgassuk meg egymást, tartsuk tiszteletben a másik véleményét, próbáljunk meg legalább beszélgetni. Tegyük meg az első lépést!”

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2016. december 07. 08:44
A félreértés elkerülése végett: nem tartottam Hofert sem jó jelöltnek, de a jelenlegi hisztérikusan migránsokba kapaszkodó őrületben ő lett volna a kisebbik rossz. A jó az lett volna, ha az osztrák néppárt meg a szocik meg tudtak volna egyezni egy közös jelöltben. De ezt elpuskázták. A szocik győztek, a néppárt meg úgy tesz mintha örülne.
kaltran
2016. december 06. 20:57
Van der Bellen: "Azért fogok dolgozni, hogy Európa ne essen szét". Kispofám - már szétesett.
Dénia
2016. december 06. 20:08
Hát pedig szét fog esni, ha görcsösen ragaszkodtok ahhoz a politikához, ami miatt pont szétesőben van. Ahhoz, hogy együtt maradjon az EU, és visszataláljon arra az ösvényre, ami a tagoknak jó, ahhoz pont arra a változásra lenne szükség mindenhol, amit a Hoffer is képvisel. Akkor van rá esély, hogy együttmaradjon. Ezen legkésőbb már a brexit kapcsán el kellett volna gondolkodnotok.
Csigorin
2016. december 06. 17:08
Csinaljatok egy Anschlusst a Muttival, Europa boldogabbik felet meg hagyjatok beken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!