Aleppóról

2016. december 14. 14:18

Magyarországon a szíriai konfliktus megítélése egyre inkább belpolitikai színeket ölt. A jobboldal Putyint és Aszadot dicsőíti, táncol a hanyatló Nyugat által támogatott „terroristák” sírján. A másik oldal pedig népirtással vádolja a szír kormányerőket és külföldi szövetségeseiket, morálisan gyakorlatilag felmentve a felkelőket és külföldi támogatóikat. Az igazság a maga összetettségében keveseket érdekel.

2016. december 14. 14:18
Sayfo Omar

„Magyarországon a szíriai konfliktus megítélése egyre inkább belpolitikai színeket ölt. A jobboldal Putyint és Aszadot dicsőíti, táncol a hanyatló Nyugat által támogatott »terroristák« sírján. A másik oldal pedig népirtással vádolja a szír kormányerőket és külföldi szövetségeseiket, morálisan gyakorlatilag felmentve a felkelőket és külföldi támogatóikat. Az igazság a maga összetettségében keveseket érdekel.”

*

„Aleppó igazi mikrokozmosza a szíriai konfliktusnak. 2011-ben, a felkelés kezdetén az Aszad-rezsim és a helyi elit szövetségének köszönhetően Aleppó nyugodt maradt. A felszín alatt azonban nagy erők munkáltak. A népességnövekedés és az évekkel korábbi, félresikerült gazdasági liberalizációs kísérlet miatt széles tömegek szakadtak le. A régi elit befolyása így már csak a lakosság mintegy felére terjedt ki. Az állam által magukra hagyott társadalmi rétegek fiai folyamatosan szivárogtak át a kezdetekben még valóban szekuláris Szabad Hadsereg soraiba. »Vagy a terroristák, vagy mi« – fenyegette meg Aszad a Nyugatot, és mindent meg is tett azért, hogy a jóslat beteljesedjen. 2011 végén és 2012 elején az állami börtönökből ezerszámra engedték szabadon az egykor Irakban harcoló dzsihádistákat, akik egyre nagyobb számban jelentek meg a felkelők között. A Nyugat tétlenségével a Szabad Hadsereg sorvadni kezdett, míg az Öböl-államok által támogatott iszlamisták egyre erősödtek.

Aleppóban 2012 júliusában robbantak ki a harcok. A különböző – nyugati országok, Törökország, Szaúd-Arábia által támogatott – felkelőcsoportok célja egy Damaszkusz ellenpólusául szolgáló északi főváros kialakítása volt. A felkelők sikerrel vették át a hatalmat a lecsúszott kerületekben, ahol társadalmi bázisuk is volt. A rezsimhez hű és a légicsapásoktól rettegő semleges lakosság a kormányerők által uralt területekre menekült. Nem sok idő telt el, és a nagyobb felkelőfrakciók – a Szíriai Szabad Hadsereg, az iszlamista Ahrar al-Sham és az al-Kaidához kötődő al-Nuszra Front – között rivalizálás bontakozott ki. Helyi kötődéseik miatt azonban a szervezetek rendszeresen együttműködtek. Ez a szekuláris és iszlamista erők összefonódása miatt komoly aggodalommal töltötte el a felkelést kezdetekben támogató Nyugatot 

Elegendő külső támogatás híján a felkelők kis lépésekben ugyan, de tudtak területeket szerezni. Az emberhiánnyal küzdő kormányerőket szinte csak a libanoni Hezbollah, a iraki síita milíciák, az iráni elitgárda és az iráni tartózkodási engedélyért harcoló afgán síiták tartották meg Aleppó nyugati kerületeiben. A fordulat 2015 szeptemberében jött el. Az orosz beavatkozás új életet lehelt az akkorra már omladozó rezsimbe. Aleppó harcok és légicsapások állandó terepévé vált. A nagy pusztítású hordóbombák mellett idén szeptemberben már klórgázt tartalmazó tartályok is hullottak helikopterekről a felkelők által uralt városrészekre. A totális ostrom azonban csak az amerikai elnökválasztást követően indult meg. Hillary Clinton bukása egyértelművé tette, hogy fennmaradó idejében a demokrata kormányzat már nem fog határozottan fellépni Szíriában. Noha az orosz adminisztráció bizakodóan konstatálta Donald Trump megválasztását, Putyin stratégiai célja láthatóan az, hogy az új vezetés január 20-ai beiktatására kész helyzetet teremtsen a háborúban. Fontos ez Bassár al-Aszad másik patrónusának, Iránnak is, mely egész biztosan nem számíthat sok jóra az új amerikai adminisztrációtól. Trump nem egyszer az atomenergia-ügyi megállapodás felmondásával fenyegette meg Teheránt. A megválasztott elnök emellett a CIA, a Pentagon és a Védelmi Minisztérium élére beavatkozás-párti tábornokokat ültetett, tanácsadói és magas rangú kinevezettjei között pedig szép számmal akadnak Izrael-szimpatizánsok, és korábban a törököknek dolgozó lobbisták is. 

A nagypolitika áldozata a polgári lakosság lett. Aleppó körbezárt, felekelők-uralta keleti részein megindult a lakosság szisztematikus kiéheztetése. November 21-én az utolsó kórházat is lebombázták. Az ostromgyűrűben 150 ezer ember rekedt bent. A kormány szabad elvonulást ígért a civileknek és a felkelőknek. Noha a lehetőséggel több tízezren éltek, a bizalom azonban alapvetően hiányzik. A kijelölt visszavonulási úton számos alkalommal érte ismeretlen eredetű tüzérségi támadás a menekülteket. December 9-én minimális becslések szerint ötszáz száz férfinak veszett nyoma, miután Kelet-Aleppóból békés elvonulás reményben kormányerők-ellenőrizte területekre léptek. A felkelők és rokonaik számára kockázatot jelent, hogy a közel-keleti háborús logikától nem idegen a kollektív büntetés elve. Közben a kormányerők által visszafoglalt területekre megindult a korábban elmenekült lakosság visszaáramlása. Hogy azonban az egykori szomszédok valaha újra békében élhetnek-e egymás mellett, az egyelőre erősen kétséges.

Ankara és Washington diplomáciai erőfeszítéseinek köszönhetően Moszkva jóváhagyta a felkelők szabad elvonulását. Az milicisták előtt így három lehetőség áll: leteszik a fegyvert, esetleg az Aleppótól nyugatra lévő, felkelők által uralt Idleb tartományba távoznak, vagy a török által támogatott, kurd és arab egységeket egyaránt tartalmazó Szíriai Demokratikus Erőkhöz csatlakoznak, hogy az »Eufrátesz pajzs« hadművelet keretében az Iszlám Állam ellen harcoljanak. Ugyanez vonatkozik a Damaszkusz környékén és az ország más pontjain körbezárt lázadókra is.

Aleppó elestével Aszad pozíciója betonbiztos lett. A háborúnak azonban – ahogy ezt az al-Watan nevű helyi újságnak adott interjújában maga az elnök is elismerte – még nincs vége. A konfliktus jellege innentől kezdve gyökeresen megváltozik. A harc a városokból a ritkábban lakott Idleb tartományba tevődik majd át. Az aleppói harcosokkal megerősödő, hosszú török határszakasz miatt állandó utánpótlást kapó frakciók még hosszú ideig kitarthatnak. Emellett a török hátszelű Szíriai Demokratikus Erők jó eséllyel nyomulnak tovább délre, területeket nyerve az Iszlám Államtól, kettévágva ezzel a szíriai kurd YPG által uralt északi területeket. Bár a török vezetés terrorszervezetnek minősítette a YPG-t, ennek ellenére Tayyip Erdogan elnöknek aligha célja a jelenleginél tovább fokozni a közöttük lévő feszültséget, hiszen azzal Aszad karjaiba lökné a határvidékek jelentős részét uraló szíriai kurdokat.

Január végére a Trump kormányzatot immár kész helyzet fogja várni. Az új adminisztráció összetétele azt sejteti, hogy Washington a Trump és Putyin közti látványos közeledések ellenére sem fog kihátrálni regionális szövetségesei, Izrael, Törökország, Szaúd-Arábia és az Öböl-államok mögül. Szíria teljes feladása így aligha opció. Erdogan tehát továbbra is számíthat az amerikai hátszélre.

Miután azonban a szír légteret Oroszország uralja, Erdogan és helyi szövetségei gyakorlatilag a Putyin által jóváhagyott pályán mozognak. Az orosz-török kapcsolatok összetettsége miatt a Kremlnek nem érdeke az épphogy helyreálló jó viszony elrontása. Különösen, hogy a török érdekeltségbe tartozó északi országrészek orosz szempontból nem kiemelkedően fontosak. A tengerpart, Damaszkusz és Aleppó háromszögének uralása bővel biztosítja Moszkva szíriai érdekeltségeit. Putyin nem siet sehova. Mint Transznisztria, Abkházia vagy Ukrajna példája is mutatja, nagy tapasztalata van a kis intenzitású, vagy épp befagyott konfliktusok menedzselésében. A szíriai béke még távol van.”

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aranykor
2016. december 15. 00:58
Én végül is csak tavaly nyár óta követem próbálom megérteni az eseményeket, amióta napi több ezres számban jelentek meg a magyar határnál a "szíriai menekültek". Addig nagyon távoli és egzotikus volt nekem ez az egész szír polgárháború, meg nem is nagyon akartam muszlim témákba még csak bele sem gondolni... Mindenesetre akkor már masszívan kezdte kóstolgatni az IÁ Oroszországot, kezdtek ott komolyan terrorakciókat végrehajtani. Nekem úgy tűnt, hogy Oroszország kénytelen volt belépni ebbe a háborúba a saját védelme érdekében. De ezt maga Putyin is mondta. A gázvezeték miatt már korábban be kellett volna szállniuk. Végül is egy ilyen háborút az ember próbál a végsőkig elkerülni. Az IÁ, ha még jobban megerősödött volna, még veszélyesebb ellenfél lehetett volna, szilárd és elég nagy háttérországgal a további előre nyomulásokhoz. Végül is sajnos az IÁ továbbra is nagy gond mindenkinek. Fogalmunk se lehet róla , hány embere van Európában, akikkel egy hasonló lerohanós taktikáéval, mint Irakban és Szíriában elég nagy károkat okozhat még a kontinensen. És az iszlamisták egy ideig elég jól ki is jönnek egymással, szóval nagyon nagy hátterük lehet már Európában. Aztán lassan kezdtem megérteni, hogy Aszad egy szekuláris felfogású vezető, míg az IÁ és a felkelők inkább vahabita jellegű iszlamisták, akiket igen kemény saría muszlim országok támogatnak. El is neveztem magamnak ezt az egészet saría háborúnak. Aztán meg döbbentem fedeztem fel, hogy Szaud-Arábia nyugodtan tehet bármit az USA ki se nyitja a száját, sőt még az "emberi jogok" különleges fellegvárának is próbálja feltüntetni időnként a brutális, kivégzésekkel, megkövezésekkel, fekete leples nőivel, stb együtt. Időnként már az is felrémlett bennem, hogy pl. Hillary tán nem tervezi-e a burka kötelezővé tételét a szíve mélyén, mondjuk az USA-ban, szuper szaudi bizalmasával... Tényleg továbbra sem értem, hogy mi ez a nagy USA szaudi barátság, de ők tudják. Ha így folytatják az USA iszlamizálást is, még ez burka bevezetése sem lesz olyan vad elképzelés, mint amilyennek most tűnik. Így Omar igen hasznos dolgokat mondott újból, de tényleg újból abszolút szakértőként próbálta magát előadni, nekünk tudatlanoknak, akiknek semmi közük valójában az egészhez, és hogyan is érthetnének igazán bármit is abból, ami a Közel-Keleten zajlik. És valóban bárcsak ne lenne hozzá semmi közöm se nekem, se a magyar belpolitikának, de sajnos lett hozzá közünk, mert ide nyomulnak a muszlimok Európába, és a magyar határon kerítés áll, hogy valamennyire visszatartsa őket. Bár közben arra is rájöttem, hogy szíriai lakosból is sok típusú van, és vannak köztük büszke és tiszta szívű emberek is, és ha csak ők jönnének nem is lenne semmi baj, de ők inkább az életük árán is otthon maradnak. De vannak köztük veszélyes iszlamista robbantók is, akik célja az európaiak leigázása. Azt hiszem bármi is történik Aleppóban, a probléma sokkal nagyobb, csak most éppen Aleppóban csúcsosodik ki és Moszulban. Szóval nem Aleppó vált valójában belpolitikai témává, hanem értékrendek, amit egyszerűen csak annyival lehetne sarkítva jellemezni, hogy burka, vagy nem burka... persze mindazzal, amit a burka jelképez valójában. Egyébként igen fura, hogy a baloldal a liberálisokkal ennyire elkezdték védelmezni a burka viselését... itt mutatják igazi elnyomó rejtett énjük, ami a szabadosság másik oldala valójában. Omar, bár szeretne úgy bemutatkozni mint, aki az egyedüli igazán érintett a témában, de valójában ő is itt van Magyarországon, és ő is csak imádkozhat, hogy ne tevődjön át Európára az egész konfliktus fegyveresen is, ami ideológia szinte már javában zajlik.
SwordFish
2016. december 15. 00:04
Omar! Bécsbe költözzél, ha itt neked nem jó. Ha ott sem lesz jó, mehetsz Londonba, vagy Rotterdamba, esetleg Malmöbe. Na, ne szégyelld a liberális muszlimitásodat.
Akitlosz
2016. december 14. 23:49
"Putyin nem siet sehova. Mint Transznisztria, Abkházia vagy Ukrajna példája is mutatja, nagy tapasztalata van a kis intenzitású, vagy épp befagyott konfliktusok menedzselésében. A szíriai béke még távol van.”" Mivel rá van kényszerítve erre. Megoldani egyik konfliktust sem tudja háború nélkül. Az meg ugye nem igazán kívánatos.
Akitlosz
2016. december 14. 23:46
"Miután azonban a szír légteret Oroszország uralja"' De nem eléggé. Nem tudja/nem akarja megvédeni Oroszország a szíriai légteret az ellenséges amerikai, török, izraeli, belga stb. repülőgépektől. Pedig nem szabadna hagyni, hogy a kormánycsapatokat bombázzák. Ahogyan a szerző is írja már igen komoly az emberhiány a szíriai hadseregben. Így egy "véletlen", "tévedésből" történő amerikai bombázás komoly hadműveleteket hiúsíthat meg és egy adott frontszakaszon döntően befolyásolhatja a hadi helyzetet a terroristák javára. Ez ellen sajnos csak erős légvédelemmel lehetne tenni, ha lőnének azokra az idegen, légtérsértő, ellenséges gépekre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!