Nem lesz olajvezeték a sziú indiánok földjén

2016. december 05. 10:58

Az amerikai Katonai Hivatal úgy döntött vasárnap, hogy nem adja meg a hozzájárulását az Oahe-tó alatti vezetékszakasz megépítéséhez.

2016. december 05. 10:58

Győzelmüket ünneplik az észak-dakotai sziú indiánok, miután felfüggesztették a szent területeiket átszelő olajvezeték építését. A beruházás ellen hónapok óta tiltakoztak az amerikai őslakosok, nemcsak hagyományaik tiszteletben tartását követelve, hanem a környezetszennyezés kockázatára is figyelmeztetve.

Az amerikai Katonai Hivatal úgy döntött vasárnap, hogy nem adja meg a hozzájárulását az Oahe-tó alatti vezetékszakasz megépítéséhez. Ehelyett egy alternatív nyomvonal kijelölését írták elő. A csaknem 1800 kilométeres hálózatból jóformán már csak egy 30 kilométeres rész hiányzik – közölte az Euronews.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. december 05. 16:59
Azért jellemző, hogy Amerikában olajvezeték ügyben a Katonai Hivatal dönt.
mokány
2016. december 05. 14:58
Uff!
Fahrenheit 451
2016. december 05. 11:58
"Győzelmüket ünneplik az észak-dakotai sziú indiánok" mint amikor 24 dollárért adták el Manhattant...
falusi
2016. december 05. 11:55
" A rézbőrű embernek folyvást hátrálnia kell az előrenyomuló fehér ember elől, ahogy a hajnali köd húzódik vissza napkeltekor az erdőbe, de apáink hamva szent, sírja megszentelt föld, s így nekünk szentek ezek a dombok, ezek a fák, szent ez a darab föld. Tudjuk, hogy a mi érzelmeinket a fehér ember nem érti meg. Számára ez ugyanolyan föld, mint bármely másik, mert idegen, ki éjszaka érkezik, és elveszi a földtől mindazt, amire szüksége van. Neki a föld nem testvére, hanem ellensége, és mihelyt meghódította, továbbáll. Elhagyja apái sírját - és nem gondol többé vele. Elorozza gyermekei leendő földjét, és nem gondol vele. Elfelejti atyái sírját és gyermekei jogát arra, hogy megszülessenek. Úgy bánik édesanyjával a földdel és testvérével az éggel, mint holmi eladásra vagy zsákmányolásra való dologgal, eladja, akár a juhot vagy a csillogó gyöngyöt. Mohósága elnyeli a földet, és nem hagy hátra mást csak sivatagot. Nem tudom, a mi természetünk más, mint az övé..." Seattle
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!