Hofer vereséget szenvedett az osztrák elnökválasztáson

2016. december 04. 17:59

Alexander Van der Bellen 53,3 százalékot kapott, ellenfele 46,7-et. Az FPÖ elismerte Norbert Hofer vereségét az osztrák elnökválasztáson. Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára gratulált a zöld jelölt győzelméhez.

2016. december 04. 17:59

A függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen vezet az ausztriai elnökválasztás vasárnap tartott megismételt második fordulójában a közvélemény-kutató intézetek becslése alapján.

A SORA intézet az ORF osztrák közszolgálati televízió megbízásából készített, a szavazatok több mint nyolcvan százalékos feldolgozottságára alapozva készült előrejelzésében azt mutatta ki, hogy Van der Bellen a szavazatok 53,3 százalékát, míg az Osztrák Szabadságpárt által indított Norbert Hofer a szavazatok 46,7 százalékát szerezte meg. Az ARGE kutatóintézet előrejelzése szerint Van der Bellen 53,4, Norbert Hofer 46,6 százalékos eredményt ért el. A közvélemény-kutató intézetek folyamatosan frissítik előrejelzésüket a szavazatok összesítésének előrehaladtával. A korábbi becslésekhez képest keveset, néhány tized százalékpontot mozdultak el az eredmények.

Az FPÖ elismerte, hogy jelöltje, Norbert Hofer vereséget szenvedett a megismételt második fordulóban. Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára a közszolgálati televízióban nyilatkozva gratulált a sikerhez Alexander Van der Bellennek. Norbert Hofer is gratulált ellenfelének a győzelemhez a Facebook közösségi oldalon. Ugyanakkor azt írta: „végtelenül szomorú vagyok, hogy nem sikerült, szívesen vigyáztam volna Ausztriára”.

A politikus bejegyzésében összetartásra szólította fel az osztrákokat. Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke ugyancsak gratulált Van der Bellennek, és megköszönte a Hoferre szavazók voksát. Az ORF-ben azt mondta, hogy határozott félelemkampány folyt Hofer ellen, és döntőnek nevezte, hogy az Osztrák Néppárt elnöke, Reinhold Mitterlehner Van der Bellent támogatta. Hofer az ORF stúdiójában arról beszélt, hogy a következő parlamenti választáson képviselőként méretteti meg magát Strache mögött.

Végleges eredmények hétfőre várhatók, amikor a levélben leadott szavazatokat is összeszámolják. (MTI)

Összesen 268 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2016. december 05. 09:00
Érdekes a vidék és a városok eltérő preferenciája. Nem valószínű az eddigi vonal töretlensége, l. a Sebastian Kurz interjút, itt, a mandin. Ez egy meggyőző, de nem elsöprő győzelem. Egyébként döbbenetes a 16 évesek szavazati joga és az egész levél szavazásos cirkusz, ami olyan lehetőségeket rejt magában, amit a személyes megjelenés kényszere úgy-ahogy kizár. Ausztriában aki dolgozni tud, toronymagasan jobban él, mint pl. itthon. Ez nem igazán kedvez egy hatalom váltásnak, ráadásul nagyon bejáratott hatalomról van szó, éppúgy, mint Németországban. Az a csillogás, ami ott van, sok sötétet elfed. Ugyanez a helyzet Németországban.
Senior
2016. december 05. 08:54
Most akkor nekünk nem mindegy? De tényleg.
nanemar
2016. december 05. 07:55
A nemzetieknek majdnem annyi szavazatuk van, mint a többinek összesen.
tango47
2016. december 04. 22:02
Ezek szerint megéri "trkkök százait" alkalmazni, mert a választók belefáradnak és nem mennek el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!