A bajor CSU egyelőre nem áll be Merkel mögé

2016. november 21. 13:59

Egyelőre csak a CDU kancellárjelöltje Angela Merkel, a CSU ugyanis először a tartalmi ügyeket tisztázná a támogatás előtt, amit várhatóan végül mégis meg fog adni a negyedik ciklusának neki futó német kancellárnak – jelentette ki Hans-Peter Friedrich, a CSU egyik legtekintélyesebb politikusa.

2016. november 21. 13:59

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egyelőre nem kötelezte el magát amellett, hogy a 2017-es parlamenti (Bundestag-) választásra a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét, Angela Merkelt jelölje kancellárnak.

Angela Merkel „egyelőre a CDU jelöltje” a kancellári pozícióra – emelte ki hétfőn a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban Hans-Peter Friedrich, a CSU egyik legtekintélyesebb politikusa, a testvérpártok közös Bundestag-frakciójának helyettes vezetője. A CSU továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a pártszövetségben a személyi kérdések előtt a tartalmi ügyeket tisztázzák, azonban a párt természetesen tudomásul veszi, hogy Angela Merkel úgy ítélte meg, eljött az ideje annak, hogy közölje szándékát.

Arra a kérdésre, mi szükséges ahhoz, hogy a CSU elfogadja kancellárjelöltként a testvérpárt vezetőjét, Hans-Peter Friedrich hangsúlyozta, hogy elsősorban nem személyekről, hanem a politika tartalmáról van szó, amellyel kapcsolatban vannak „nyitott ügyek”. A bevándorlás-politikában „nagyon nagy nehézségekbe ütközik” az álláspontok egyeztetése, de vannak más témák is, például az adórendszer.

Mindent egybevetve helyes, hogy a CDU-nál Angela Merkel bejelentésével világossá vált a helyzet, de a fejlemény „nem okozott eufóriát” a CSU-nál – jegyezte meg a frakcióvezető-helyettes. Ugyanakkor jelezte, hogy pártja várhatóan támogatja majd Angela Merkelt. Mint mondta, jól hangzik és helytálló a kancellár érvelése, miszerint „bizonytalan időkben stabilitásra van szükség”, és vitathatatlan, hogy a meghatározó európai országokat tekintve Angela Merkel „az egyetlen nagy vezető, aki még rendelkezik az Európa összetartásához szükséges tekintéllyel”.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. november 21. 23:59
Bundesmutti reloaded.
kitiltott
2016. november 21. 15:23
Merkel az egyetlen nagy Europaivezető aki mar csak a ballibsi újságíróknak készített közvélemény kutatasikat vezeti ..minden józan ember tudja..hogy merkel amokfutssanak a vege az lesz hogy kitűzik a felholdas piros sárga fekete zászlót a reichstagra..és muezinek ebresztik reggel a németeket ország szerte Germanisztánban
BPasternak
2016. november 21. 14:48
Bedől még ennek a pávatáncnak valaki?
1120
2016. november 21. 14:20
A CSU-nak pedig itt lenne a lehetősége, hogy eltakarítsa ezt a kártékony némbert! Ehhez persze bátor politikára lenne szükség és egy karizmatikus politikusra, aki mindezt véghezviszi. Hogy mit is pontosan? 1. Ebben az egy évben országos párttá szélesíteni a CSU-t. Hiszek benne, hogy nagyon sok, Merkelben csalódott CDU-s mögéjük állna! 2. Választási szövetséget kötni (és közös kancellárt jelölni) az AfD-vel. Egyet tudok: Franz-Joseph Strauss mindezt megtette volna, ha látná a mai végzetes viszonyokat. Németországnak ugyanis tényleg nincs már hova hátrálnia. Dologtalan, integrálhatatlan milliók lepték el (és ez csak a kezdet!) kizárólag a jóléti "csecs" miatt. (Nem mondom, hogy nincsenek sikeres integrációs történetek - de azok csak "csepp a tengerben"!) Merkelt valószínűleg megzsarolhatták valamivel (aki keres, talál...a lehallgatott telefonbeszélgetésekben nem nehéz ilyesmit találni.) A német "fősodratú" sajtó pedig nem szabad (legfeljebb a freedom house szerint :))) Stb...stb... Merkel 55%-os kancellári támogatottsága meg kb. annyira igaz, mint a Clintonné győzelme. De még ha hitelt is adunk ennek az 55%-nak, az azt jelenti, hogy 45% már most, alternatíva híján elutasítja őt! (Azaz: bárkit, csak Merkelt ne!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!