Németország: csaknem kétharmad ellenzi a kormány menekültpolitikáját

2016. augusztus 05. 07:39

Horst Seehofer bajor miniszterelnök népszerűsége csaknem beérte Angela Merkel kancellárért egy friss közvélemény-kutatás szerint. Az ARD Deutschlandtrend kutatásából kiderül: minden eddiginél nagyobb, 65 százalékos azok aránya, akik ellenzik a német kormány menekültpolitikáját, és a megkérdezettek háromnegyede tart egy jövőbeli iszlamista terrortámadástól.

2016. augusztus 05. 07:39

Már nem annyira szeretik Merkelt, Seehofert viszont egyre inkább

Németországban az utóbbi hetek merényletei után erősen csökkent Angela Merkel kancellár és menekültpolitikájának támogatottsága – mutatták ki az ARD-Deutschlandtrend című felméréssorozatának csütörtökön közzétett eredményei. Eszerint a kancellár munkájával elégedettek aránya 47 százalék, ami 12 százalékpontos csökkenés júliushoz képest, és a februári 46 százalék után a második legkisebb arány a törvényhozási ciklus 2013 őszi kezdete óta.

A kancellárt sokszor élesen bíráló bajor miniszterelnök, Horst Seehofer népszerűsége viszont meredeken emelkedett, a würzburgi és az ansbachi támadás, illetve a müncheni vérengzés után kemény fellépést és a menedékkérők beáramlásának korlátozását sürgető politikus munkájával elégedettek aránya 12 százalékponttal 44 százalékra emelkedett.

Merkelnél népszerűbb a külügyminiszter, a pénzügyminiszter és a belügyminiszter, valamint több ellenzéki (zöldpárti) politikus is.

Érdekesség egyébként, hogy a Forsa szerdán ismertetett kutatásában még azt hozták ki – Merkelnek hasonló, 46 százalékos népszerűséget mérve –, hogy a lakosság 69 százaléka szerint nem felelős az ansbachi és würzburgi támadásokért Merkel menekültpolitikája.

Egyre kevésbé tetszik a Willkommenskultur, a terrortól tartanak

Az ARD Deutschlandtrend friss eredményei szerint a kancellár menekültpolitikájával elégedettek aránya 34 százalékos, ami 8 százalékpontos csökkenés áprilishoz képest, és a legalacsonyabb szint, amióta tavaly októberben először vizsgálták a kérdést az ARD-Deutschlandtrend kutatásban. Az elégedetlenek aránya 65 százalék, minden eddiginél nagyobb.

Folyamatosan emelkedik azok száma is, akik tartanak egy jövőbeli iszlamista terrortámadástól Németországban: jelenleg 76 százalék tartozik ebbe a csoportba, és csak 22 százalék nem fél ettől. A megkérdezettek 46 százaléka a mindennapokban is jobban odafigyel a gyanús személyekre vagy tárgyakra, 41 százalék pedig kerüli a forgalmas helyeket (pályaudvarokat, reptereket) és a tömegrendezvényeket – derül ki a kutatásból.

Törökországot nem szabad felvenni az EU-ba

A német lakosság elégedetlen a kormány Törökországgal kapcsolatban folytatott politikájával is; az ARD csütörtök este közzétette adatai szerint 88 százalék úgy véli, hogy a berlini vezetésnek határozottabban kellene fellépnie a török kormánnyal szemben, és 69 százalék szerint le kell állítani az uniós vízummentességről Ankarával folytatott tárgyalásokat, akkor is, ha ez veszélyeztetheti a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodást. 

A németek 80 százaléka szerint Törökországot nem szabad felvenni az EU-ba, ez 12 százalékpontos emelkedés áprilishoz képest, amikor legutóbb kutatták a kérdést.

Az ARD felmérését az Infratest Dimap kutatóintézet végezte. A politikusok támogatottságát, illetve a menekültpolitikáról és a Törökországgal kapcsolatban folytatott kormányzati politikáról alkotott lakossági vélemények alakulását 1003 ember telefonos megkérdezésével mérték, az adatokat augusztus 1-jén és 2-án vették fel.

Képek: Dimap / ARD

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gary_cooper
2016. augusztus 07. 13:11
Lassan, túlságosan lassan változik a németek véleménye. Merkelt már rég el kellett volna zavarniuk.
áfonya
2016. augusztus 06. 03:00
Junckerék merkelék csempészik be Európába terroristákat migráns menekült munkát kereső vérfrissítő humánus emberi jogok szólamok mögött ,hogy az európai népet át vágják ,akár csak a bécsi cukrázda dumával .,nagy pénzeket lekaszálnak a befogadásért.
áfonya
2016. augusztus 06. 02:54
"Bástyaelvtárs" álnéven gyurcsány írogat be a mandínerre.
áfonya
2016. augusztus 06. 02:49
Merkelnek junckernek amerikának baloldali pártoknak létezhet összeköttetése a betolakodó terroristákkal ,különben nem tudnának Európába bejutni papírok nélkül bemondásra. Amerika hajókra felszedi a terroristákat euba szállítja ,Merkel euba behívja a terroristákat együtt szelfizik velük Juncker még látszat intézkedést se tesz a beáramlás ellen inkább segíti a csőcseléket Európába,sőt kötelezi a befogadást ,baloldal rohan simogatja a terroristákat szintén .. Összegezve úgy tünik az eus vezérek merkel juncker a baloldal a betolakodó terroristákkal összejátszanak az európai népre rá szabadítják rá uszítják a gyilkosokat.Az pedig csak látszat intézkedés amit a betolakodókkal szemben tesznek mert továbbra ömlik Európába a megszálló zsoldosok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!