Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Ipsos Mori: Már bánják a britek a Brexitet, az oroszok örülnek

2016. augusztus 05. 10:34

Az Ipsos Mori 16 országban – köztük EU-tagállamokban és EU-n kívüli országokban – végzett felmérést a Brexit megítéléséről. Kiderült, hogy legjobban maguk a britek bánkódnak miatta, de azért a magyarok is eléggé. Egyedül az oroszok örülnek inkább a Brexitnek, de annyira nagyon nem sajnálják a franciák sem.

2016. augusztus 05. 10:34

Mégse érte meg a Brexit?

Az Ipsos Mori 16 EU-s és EU-n kívüli államban készített felmérést a Brexit megítéléséről. Az eredmény szerint maguk a britek sem látják már ezt annyira pozitívan: 51 százalékuk szerint a Brexit rossz az országnak, és csak 38 százalékuk tartja jó döntésnek az Eu-ból való távozást. A népszavazáson viszont 52-48 százalék arányban nyertek a távozáspártiak. A németek, a spanyolok, a belgák és a svédek viszont még a briteknél is károsabbnak tartják a Brexitet az Egyesült Királyságra nézve. Magyarországon ez az arány 49 százalék, és 24 százalék gondolja, hogy jó az angoloknak a kilépés.

Az EU-n kívüli országok nem tartják a britek szempontjából olyan nagy csapásnak a kilépést: a legoptimistábbak ezzel kapcsolatban az amerikaiak (29 százalék tartja károsnak, ugyanennyi helyesnek) és az oroszok (10 százalék tartja károsnak, 54 százalék helyesli). Összességében csak Oroszországban vannak többségben azok, akik helyeslik a Brexitet az Egyesült Királyság szempontjából.

Az EU-t jobban féltik, mint saját magukat

Jelentősen magasabb az aggódók aránya, ha nem az Egyesült Királyság, hanem az EU szemszögéből teszik fel a kérdést. A britek magabiztosságára jellemző, hogy tíz százalékkal többen, 61 százaléknyian gondolják úgy, hogy az EU-nak rossz lesz a kilépés, míg a saját országuk vonatkozásában csak 51 százalék vélekedett így.

Számos más EU-tagállam is aggódik a Brexit utáni EU jövője miatt: a svédek, a lengyelek és a spanyolok után Magyarország a negyedik helyen áll ezen a listán, 63 százalék aggódóval. A felmérésben részt vevő EU tagok közül a franciák féltik a legkevésbé az EU-t a brit kilépés következményeitől (41 százalék): a franciák szerint inkább a britek húzzák a rövidebbet a kilépéssel, ugyanis az Egyesült Királyság szempontjából a franciák 47 százaléka nevezte rossz döntésnek a Brexitet.

A Brexit EU-ra gyakorolt hatását az amerikaiak 34 százaléka, az oroszok 30 százaléka tartja negatívnak, 20, illetve 22 százalék szerint viszont ez kifejezetten előnyös az uniónak.

Igazából magunk miatt aggódunk

Érdekes módon megegyezik a négy listavezető abban a tekintetben, hogy az EU-nak, vagy a saját országának rossz-e a Brexit. Az utóbbi önös szempontból Lengyelország, Svédország, Spanyolország és Magyarország áll az élen: nálunk 51 százalék véli úgy, hogy saját országunkra rossz hatással lesz az angolok távozása az EU-ból.

A legkevésbé megint csak a franciák aggódnak: 33 százalékuk, miközben 27 százalék szerint jó Franciaországnak a Brexit. Érdekes, hogy Németországban is viszonylag magas, 50 százalék azok aránya, akik a saját szempontjukból rossz döntésnek látják a Brexitet, és csak 22 százalék véli úgy, hogy jó Németországnak az angol távozás.

Bregret?

A britek csaknem fele, 49 százaléka szomorú a Brexit miatt, és csak 29 százalékuk örül. A kutatásban résztvevő többi ország közül egyikben sem voltak ilyen arányban szomorúak az emberek az angol kilépés miatt. Magyarországon 40 százalék bánkódik, a legkevésbé a németek (34 százalék) és a franciák (25 százalék) szomorkodnak, de az EU-ban mindenhol nagyobb azok aránya, akik bánják a Brexitet, mint akik örülnek neki, és nagyon sokan semlegesek a kérdésben.

Európán kívül még nagyobb a semlegesek aránya. Amerikában meglehetősen kiegyenlített a Brexithez való érzelmi hozzáállás: 20 százalék bánja, 19 százalék örül neki, az oroszok viszont inkább örülnek (22 százalék) mint amennyire bánkódnak (6 százalék).

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NewHorizon
2016. augusztus 06. 11:51
„A britek csaknem fele, 49 százaléka szomorú a Brexit miatt, és csak 29 százalékuk örül.” Az angol ‘Daily Express’ egyik tegnapi cikke inkább az ellenkezőjéről számol be: “Brits DON'T regret Brexit vote as polls indicate majority supports leaving EU” - azaz, ‘véleménykutatás szerint a Britek nem sajnálják a Brexitre szavazást és többségük támogatja, hogy elhagyják az EU-t.’ A YouGov által végrehajtott felmérésben a kérdésre, hogy “helyesen vagy rosszul választott Nagy Britannia, hogy elhagyja az Európai Uniót”, a következő arányban válaszoltak: Helyesen választott - 46%; Rosszul választott – 42%; Vélemény nélküli – 12%. http://www.express.co.uk/news/politics/696760/british-no-regret-Brexit-majority-support-Leave-theresa-may-national-stats-poll-EU
Strassnoff Ignác
2016. augusztus 05. 14:28
Kedves idióta, barom Mandiner! Szerintetek miért olvasson benneteket valaki? Felületes elképzelés szerint úgy gondolná az ember, hogy azért, hogy információt szerezzen a világ dolgairól. Na most ez nálatok sokszor elég hülyén néz ki. Íme a mai nap eddigi legszebbje. Két egymást követő cikk, kevés időbeni különbséggel: "Brexit után: nagyon vezetnek a tory-k Nagy-Britanniában.. A kutatás szerint nem bánták meg a szavazók a Brexitet: azt 46 százalék jó döntésnek tartja, és csak 42 százalék rossznak." A másik: "Ipsos Mori: Már bánják a britek a Brexitet, az oroszok örülnek... Az eredmény szerint maguk a britek sem látják már ezt annyira pozitívan: 51 százalékuk szerint a Brexit rossz az országnak, és csak 38 százalékuk tartja jó döntésnek az Eu-ból való távozást." Én a magam részéről pont leszarom, hogy mi a véleménye a briteknek a hülyeségükről de ez mi a fasz??? Percek alatt változik a véleményük? Minden oldalnak szeretnétek megfelelni? Vagy egyszerűen csak seggfejek próbálnak úgy csinálni, mintha újságírók lennének? Nem kell előjönni azzal, hogy csak más forrásokat idéztek! A "másol, beilleszt" nem újságírás. Azt egy fogyatékos is meg tudja csinálni. (Mint azt esetetek jól példázza.) Szóval amit csináltok, az nagy szar, nem újságírói munka. Bezzeg ha valami idióta vezérkommentben kell sziporkázni valamelyik zseniteknek, akkor az aztán olyan okos, mintha ő szarta volna a spanyol viaszt. Pedig azt más szarta, ő csak a monogrammját harapta bele. Ha valami értelmes munkát kéne végezni, akkor meg lefagy a szoftver... Gratulálok! Remélem büszkék vagytok magatokra! Faszfejek.
Anti Komcsi
2016. augusztus 05. 13:24
Dehogy bánták meg.A konzervatív párt régen tapasztalt támogatásnak örvend. Nagy Britannia nem naffiaszocialista ország mint ahogy Magyarország volt a Flúgos és bandája idején.
Bástyaelvtárs
2016. augusztus 05. 13:02
Csóró britek jó kibasztak magukkal. Meg egy picit velünk... A font mélyrepülésben, első nap a népszavazás után 73 milliárd font ment ki az országból, a nagy pénzügyi cégek, tanácsadók megszüntetik a londoni székhelyüket és már Zürich Párizs és Frankfurt harcol az új pénzügyi kp. címért...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!