Törökország az oroszokkal karöltve harcolna az ISIS ellen

2016. július 04. 14:31

Törökország felajánlotta az együttműködést Moszkvának az Iszlám Állam elleni harcban – írta a Reuters hétfőn. Az incirliki légi bázis oroszoknak való rendelkezésére bocsátásáról is beszélt a török külügyminiszter. A Kreml komolynak értékeli a török felajánlást.

2016. július 04. 14:31

Különös jelentősége van a felmelegedő török-orosz kapcsolatoknak és a katonai együttműködés lehetőségének.

Egyrészről a NATO-tag Törökország az amerikaiakkal együtt az Assad-rezsim eltávolításának elkötelezett híve volt. Másrészről fordulat látszik Moszkva és Ankara elhidegült kapcsolatában.

Vezeklés és megbocsátás?

A két ország viszonya tavaly romlott meg, amikor a török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet és meghalt egy orosz pilóta. Moszkva az incidens után megszakított minden gazdasági kapcsolatot a törökökkel és megtiltotta az orosz turisták törökországi üdülőhelyekre való utazását is.

A Kreml szóvivője arról számolt be előző héten, hogy a török elnök bocsánatkérő levelet írt, melyben részvétét fejezte ki a meghalt pilóta családjának. Erdogan azt ígérte, hogy „minden lehetőséget” megragadna az orosz kapcsolatok helyreállításáért. „Mindenkivel együtt fogunk működni, aki a Daesh ellen harcol. Eddig is így tettünk és megnyitottuk az incirliki légi bázist azoknak, akik csatlakozni akarnak a Daesh elleni aktív harchoz” – ezt már Mevlut Cavusoglu külügyminiszter mondta vasárnap a török állami csatornán egy interjúban.

Visszás ígéret

A szír határ melletti katonai repülőtér eddig az Egyesült Államok, Németország, Szaud-Arábia és Qatar légierejének szolgált bázisul az Iszlám Állam elleni Amerika-vezette koalícióban. Erdogan bocsánatkérése és a katonai együttműködés lehetősége mögött a törökök geopolitikai számításai húzódhatnak.

Kérdés, hogy miképpen reagálnak a nyugati szövetségesek a javuló kapcsolatokhoz. Az oroszok üdvözölték a döntést, ugyanakkor a Kreml szerint a felajánlás „még további katonai és politikai elemzést igényel”.

Frissítés: Cavusoglu külügyminiszter hétfőn a következőket nyilatkozta: „Azt mondtuk, hogy együttműködünk Oroszországgal a következő időszakban a Daesh elleni harcban. Arra nem tettünk megjegyzést, hogy orosz gépek jönnének az incirliki légi bázisra.” 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. július 05. 07:49
A törökök mikor lesznek EU-tagok?....
Paul
2016. július 04. 19:29
Erdogan mindent csak kurd-ban lát. Még az ördöggel is összejátszik ha kell, csak gyilkolhassa a kurdokat. Tudta, hogy ha tovább kekeckedig az oroszokkal, azok játékból majd fegyverezni kezdik a kurd lázadókat. Ezért most inkább bedõl és felveszi a szappant.
Akitlosz
2016. július 04. 15:58
No de mi van a háttérben? Ez valami trükk. Török részről főleg. Ha Oroszország harcolni akarna az Iszlám Állam ellen, akkor azt megtehette volna Szíriából is. NATO tagállamból nem fognak. Az összes NATO-s kém ott nyüzsögne körülöttük.
Vigyázzunk
2016. július 04. 15:38
Egyébként tényleg, mégis csak NATO ország felajánlja a repterét az oroszoknak? Oroszország is csatlakozik a NATO-hoz? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!