Osztrák elnökválasztás: a tanúk szerint is történtek törvénysértések

2016. június 20. 18:55

Az osztrák alkotmánybíróság hétfőn kilencven tanú meghallgatását kezdte meg az elnökválasztással összefüggésben; az első tanúmeghallgatások az államfőválasztás eredményét megtámadó szabadságpárti vádakat igazolták: többek szerint is előbb bontották fel a levélszavazatokat a törvényben előírtnál. A választást akkor ismétlik meg, ha az alkotmánybíróság meggyőződik arról, hogy a történtek befolyásolták a választás kimenetelét.

2016. június 20. 18:55

Az oszták alkotmánybíróság elkezdte vizsgálni az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) június 8-án benyújtott igényét, amellyel jogi úton támadják meg az államfőválasztás eredményét. A párt elnöke 150 oldalas panasszal élt, amelyben elsősorban levélszavazatokkal történő visszaélések gyanújának kivizsgálását kéri. Az alkotmánybíróságnak négy hete van arra, hogy megvizsgálja a beadványt és döntést hozzon. Ez még várhatóan tehát az előtt megtörténik, hogy az új államfő július 8-án hivatalba lépne. 

A panasz szerint előfordult, hogy a megengedettnél előbb kezdték meg a levélben leadott szavazatok megszámlálását, esetleg nem az előírt módon csoportosították a voksokat és olykor mindezt nem arra jogosult személy végezte. Továbbá néhány választókörzetben nem a megfelelő színű borítékot küldték ki a levélben szavazó választópolgároknak, így az a voks érvénytelennek vagy semmisnek számított. A bejelentés szerint a szabálytalanságok 570 ezer szavazatot érintenek. Az FPÖ panaszában olyan szabálytalanságokra is utalt, hogy nem osztrák állampolgárok és 16 év alattiak is leadhatták szavazatukat.

Hétfőtől csütörtökig összesen kilencven tanúmeghallgatásra kerül sor, e négy nap alatt a választási bizottságok munkatársait idézik be. Hétfőn 25 munkatárs vallomására került sor. Az első tanúk arról számoltak be, hogy a választási bizottságok „igen könnyelműen” tartották be a törvényi előírásokat.

Az innsbrucki választási bizottság vezetője azt mondta, hogy időhiány miatt a levélben leadott szavazatok borítékát már vasárnap, a választás napján felnyitották. Az osztrák választási törvény szerint a levélben leadott szavazatokat csak a választás másnapjának reggelén, 9 órától lehet felbontani. Egy dél-stájerországi illetékes szintén arról számolt be, hogy szintén időhiány miatt már vasárnap megszámlálták, a karintiai Villach városában pedig már hétfő reggel 9 óráig számba vették a szavazatokat. 

A választást akkor ismétlik meg, ha az alkotmánybíróság meggyőződik arról, hogy a történtek befolyásolták a választás kimenetelét. 

Az alkotmánybíróság szóvivőjének közlése szerint a nyilvános meghallgatás folytatódik a jövő héten is, akkor a bizottságok pártdelegáltjait idézik be. 

Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr Bubo
2016. június 21. 16:00
Aggódom a demokráciáért a Keleti Birodalomban!
DFK
2016. június 21. 08:50
Félnek megismételni a választást, mert azon az FPÖ simán nyerne (a választói csak azért is szavaznának, a libsi szavazók meg csak néznének ki a fejükből). majd elmaszatolják valahogy. A parlamenti választást behúzza az FPÖ, de az új elnök nem fog FPÖ-s kancellárt kinevezni (ezt már korábban jelezte). Érdekes idők jönnek Ausztriában.
illesl
2016. június 21. 08:00
ESETLET NEM RYTKÓ EMÍLIA IS AZ OSZTRÁK VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGHOZ SZERZŐDÖTT? Egyébként akárhogy is van, mindenképpen a baloldalra ég rá a csalás vádja. Ha ez a papa államfő marad, akkor azért tekintetnek rá úgy, na ez csalással lett államfő, ha pedig megismétlik, akkor is. Ez Önmaga hordozza a tényt, hogy csaltak, mint mindig. „Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni... Nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy azt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok kormányzása azt valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl hogy a szarból vissza hoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolnunk az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?
states
2016. június 21. 05:44
Na a liberálkomcsijainkat megüti a laposguta, ha meg kell ismételni a választást, és kiderül, hogy az osztrák elvtársaik csaltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!