Legyen mindenütt népszavazás az EU-tagságról! – összeült az európai szélsőjobb

2016. június 17. 20:00

Egy héttel a Brexit-népszavazás előtt Bécsben találkoztak az EU szélsőjobboldali és euroszkeptikus pártjainak vezetői. Szeretnék, ha a többi tagállamban is lenne népszavazás az EU-tagságról. A német AfD képviselője hangsúlyozta: van élet az EU után.

2016. június 17. 20:00

Összeültek az euroszkeptikus és szélsőjobboldali pártok vezetői Bécsben, egy héttel az angol kilépésről szóló népszavazás előtt.

Marine Le Pen, a francia Front National elnöke szerint mindenhol meg kellene kérdezni az embereket az országuk EU-hoz fűződő kapcsolatáról. A német AfD-t képviselő Marcus Pretzell hangsúlyozta: minden rémítgetés ellenére van élet az EU után is, és ez majd meg fog mutatkozni, ha az angolok tényleg elhagyják az EU-t. A házigazda Heinz Christian Strache, az FPÖ elnöke arról beszélt: az EU-nak belülről kell megváltoznia, és akik ezt akarják, egyáltalán nem Európa-ellenesek. „Ellenkezőleg, mi szeretjük Európát” – idézi a FAZ a pártelnököt.

Strache és Le Pen is felszólaltak az ellen, hogy egyesek máris spekulálnak a munkáspárti és EU-párti Jo Cox angol képviselő meggyilkolásának körülményein. Emellett mindketten elítélték a gyilkosságot.

A rendezvényt kimondottan egyfajta erődemonstrációnak szánták a pártok: jelen voltak az olasz, a brit, a cseh, a román és a belga euroszkeptikusok képviselői is. Heinz Christian Strache optimizmusát kifejezve ki is posztolt egy közös fotót Le Pennel, ami alá azt írta: a „jövőbeli francia elnökasszonnyal”.

Strache szerint közös céljuk a találkozón megjelent pártoknak a a közvetlen demokrácia erősítése, a nemzeti hatáskörök erősítése az EU-val szemben, a „modern népvándorlás elutasítása” és egy árfolyamkorrektúra az euróválságban, mivel Görögország egy „fenék nélküli hordónak”tűnik.

Fotó: Reuters

 

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. június 18. 18:55
Ha kilépünk a zeuból kivonul a lidl, a spaar, az omv, az obi. Jól meg leszünk szívatva. Nem vehetünk majd nyugateurópai élelmiszeripari hulladékot.
Mich
2016. június 18. 12:17
NEM bomlasztani kell az EU-t, hanem MEGVÁLTOZTATNI!
Szívemből magyar
2016. június 18. 12:07
miért kell a mandinernek leszélsőjobboldaliznia őket? Pont hogy ők a normálisak, merkel, schulz, juncker, ban ki mun a szélsőségesek.
mokány
2016. június 18. 11:23
Ezek a szaloon-szélsőségesek, szavazgatni akarnak? Akkor mitől szélsőségesek? A szájukat , módjával persze, már a Kádár idején is jártathatták egyesek. Miféle szólásszabadság van ott nyugaton?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!