Kaczyński: Az Egyesült Királyság térjen vissza egy megreformált EU-ba

2016. június 27. 17:51

Sehová nem vezet a „még több Európa” végzetes elve Jaroslaw Kaczyński, a lengyel kormányzópárt elnöke, aki szerint az Egyesült Királyság visszatérhetne egy megreformált EU-ba, ami tiszteletben tartja a nemzetállamok autonómiáját.

2016. június 27. 17:51

Lengyelország törekedni fog arra, hogy az Egyesült Királyságban új népszavazást tartsanak, és az ország visszatérjen egy megreformált Európai Unióba – jelentette ki hétfőn Jaroslaw Kaczyński, a lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke.

„Koncepciónk azokat a lépéseket tartalmazza, hogy az Egyesült Királyság visszatérjen, hogy legyen egy új népszavazás” – mondta a kelet-lengyelországi Białystokba látogató Kaczyński, hozzátéve, hogy ki kell használni azokat a brit hangokat, melyek az EU-ban maradás mellett szólalnak fel.

Aláhúzta ugyanakkor: az EU-nak „radikálisan változnia kell”. Megerősítette múlt pénteken megfogalmazott véleményét, miszerint új uniós alapszerződés kidolgozására van szükség. Ez elsősorban a szubszidiaritás, vagyis az ügyközeli döntéshozatal elvét tartaná szem előtt, és „a nemzetállamok nagyon messzemenő autonómiáján alapulna”

„Európa gazdagsága a nagy kulturális sokszínűségben, a társadalmi élet különféle struktúráiban rejlik” – mondta Kaczyński, hozzátéve: mindezt nagy erővé lehet egyesíteni, de „más elvek mentén, mint a lisszaboni szerződés és még inkább az ezt követő gyakorlat meghatározza”.

Fatális elv, hogy még több Európa

A PiS elnöke úgy találta: semmi jóra nem vezetett a „fatális elv”, hogy a nehéz helyzetekre „még több Európa” jelszóval kell reagálni. A mélyebb uniós integrációt Kaczyński egyenlővé tette Berlin és Párizs hatalmának megerősítésével.

A brit szavazás eredményét az eddigi uniós politika „nagy, borzasztó vereségének” minősítette, melyből „az EU jelenlegi vezetésére nézve személyi következtetéseket kell levonni”. Kaczyński ebben az összefüggésben az Európai Bizottság szerepét emelte ki, és külön kitért Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnökének személyére is. Tusk szerinte az Egyesült Királysággal folytatott uniós tárgyalások egyik főszereplőjeként „közvetlenül felelős a Brexitért”.

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2016. június 28. 13:42
... Sehová nem vezet a „még több Európa” végzetes elve Jaroslaw Kaczyński, a lengyel kormányzópárt elnöke, aki szerint az Egyesült Királyság visszatérhetne egy megreformált EU-ba, ami tiszteletben tartja a nemzetállamok autonómiáját ... Az alapítók eleve ilyen unióban gondolkodtak, a nemzetállamok szuveneritása, mint problématényező még csak fel sem merült lehetőségként. Az egységesülés folyamata menet közben kurvult el a balliberalizmus fertőzése következtében, amire szépen rátelepedett egy abból hasznot húzó politikai, pénzügyi, gazdasági és kulturális elit. Azaz elitnek nevezi magát. Ezek a második világháborút követően elindult spontán folyamatoknak köszönhetően lassanként döntési pozíciókba kerültek, és az 1970-es évek gazdasági válságát követő években, évtizedekben sorra Európában, és az 1989-1990-es keleti változásokat követően szubsztanciáját tekintve egyre szélesedő internacionalista módszerekkel gyakorolják a hatalmat, gyűrik uralmuk alá a velük szembeni minden ellenállást. Világos, hogy ez az elitcsőcselék, mert az, nem fog önként lemondani szerzett, vagy még inkább magának lopott javaiból, uralmon akar maradni és alávetni a maga akaratának mindent és mindenkit. Relativizálták a politikai jobb és bal fogalmát, kiiktatták annak lényegi különbségeit, ma már ott tartunk, hogy magyar példával élve egy Bokros Lajos konzervatívnak nevezi magát, egy milliárdos nagytőkés, a Gyurcsány meg baloldalinak. De a jobboldallal is ez a helyzet. Amit nem tudnak legyőzni, azt a szélre tolják, mert a maguk érdekeinek érvényesülését gátló tényező az valóban szélsőséges, az ő szempontjukból. De ezt a szempontot nem kel figyelembe venni, mert maga ez a szempont a megújulás akadálya. A balliberalizmus egy társadalmi métely, amit el kell taposni, mint a betegséget okozó férget. Pontosabban csak akarják, de egyre gyengülnek.
valmue2,5
2016. június 28. 11:43
Az angolok pakoljanak és húzzanak, a nép döntött.Azonnal.
Mich
2016. június 28. 00:23
Az én tippem: - NEM LESZ KILÉPÉS! Elhúzzák a dolgot és a Parlament NEM szavazza meg a döntést. - Cameronra ráragad a szégyen, hisz az ő ígéretéről van szó. - A két nagy pártban káosz uralkodik és ez csak fokozódik. - A görög lopás és csőd kezeléséhez hasonló szarakodás lesz most is az EU-ban, ezzel megint csak gyengítve azt. - Közben a Népvándorlás és az EU ezzel kapcsolatos csődje tovább folyik... Azaz: az eddigi két félrekezelt és meg nem oldott válsághoz társul egy HARMADIK. "Ennyi".
Mich
2016. június 28. 00:08
az EU-nak „radikálisan változnia kell” „az EU jelenlegi vezetésére nézve személyi következtetéseket kell levonni” Kaczyńskinek mindkét dologban IGAZA van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!