Nikolić: Oroszország garantálja Szerbia területi épségét

2016. március 10. 17:17

Oroszország támogatást ígért Szerbiának területének megvédéséhez – jelentette ki csütörtökön Moszkvában a szerb elnök, miután Vlagyimir Putyinnal találkozott. Tomislav Nikolić szerint Szerbiának katonai értelemben semlegesnek kell maradnia.

2016. március 10. 17:17

Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszország támogatását ígérte Szerbia területi épségének megvédéséhez – jelentette ki csütörtökön Moszkvában Tomislav Nikolić szerb elnök, miután az orosz vezetővel találkozott. „Putyin elnök világosan kijelentette, hogy Szerbia számíthat a gazdasági és politikai kapcsolatok fejlesztésére, azt mondta, hogy mindenhol számíthatunk Oroszországra, ahol Szerbia a területi épségét és függetlenségét védelmezi, különösen Koszovóban” – hangoztatta a szerb államfő.

Nikolić szerint a Putyinnal folytatott munkamegbeszélésén egyetértés volt arról, hogy Szerbiának katonai értelemben semlegesnek kell maradnia. Hozzáfűzte, hogy Belgrádnak „kiegyensúlyozott” politikát kell folytatnia, anélkül, hogy bármilyen katonai szövetséghez csatlakozna. 

Szerbia és a NATO közötti megállapodásról is szó volt

A szerb elnök elmondta, hogy a kétoldalú megbeszélésen szóba került a Szerbia és a NATO között létrejött megállapodás, amely szavatolja a szabad mozgást és diplomáciai mentességet az atlanti szövetség képviselői számára a nyugat-balkáni ország területén. Szavai szerint a Szerbiában ratifikált egyezmény, amely alapvetően arról rendelkezik, hogy a NATO műszaki szakemberei szerb területen lőszert semmisítsenek meg, sem Belgrádban, sem Moszkvában nem okozott nyugtalanságot. 

A tárgyalások gazdasági aspektusairól szólva Nikolić elmondta, hogy szó esett szerb építőipari vállalatok és élelmiszeripari termékek orosz piaci jelenlétének, valamint a kétoldalú kereskedelemnek a növeléséről.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2016. március 11. 07:37
Sok mindent lehet itt olvasni. Egy közös a magyarokban, szerbekben és az összes itteni nációkban. Négy hatalmi központ marakodik a terület kontrollján. (i) a hulla európai unió (ii) Moszkva (iii) Ankara (iv) washington. (esetleg Peking is jöhet ötödiknek, hisz' beruház a területen, bár nagyon csendben van... A szerbek orthodox pravoszláv hitük és a pánszlávizmus miatt mindig is az oroszok kedvencei voltak. Azonfelül a balkáni puskaporos hordó közepén csücsülnek. Putyin sem Délvidék visszacsatolásáért kedvez a szerbeknek... Itt helyileg az győz, aki ügyesebben dörgölőzik valamelyik nagyobb hatalomnak. Valaha a nyugati, keleti kereszténység és az iszlám hármaspontja Szerbia alatt volt, majd eltolódott Trianonnal, most már felettünk is imbolyog.
GV0917
2016. március 10. 22:10
Már megint a régi szindróma érvényesül? A nagyobbik testvérrel megy játszani a kicsi a játszótérre , mint 1914.-ben és '41.-ben.
Szívemből magyar
2016. március 10. 21:55
Területi épségét senki se veszélyezteti, viszont autonómia nélkül nem szabad beszavazni őket az eu-ba. Mondjuk furcsa lenne, ha eu-s tagként Szerbia megszavazná az oroszellenes szankciókat, márpedig akkor mást nem tehet.
George Soros 2.0
2016. március 10. 20:38
Mondjuk nagyon halkan jegyzem meg - fuggetlenul h egyetertek vagy nem ertek vele egyet - speciel Ukrajna teruleti epseget is garantalta (ami akkor Krímre is kiterjedt, fuggetlenul h. Oroszoké volt v. sem ) Szoval azert a nagyhatalmak teruletgarantalasat SOSE szabad kezpenznek venni :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!