Ciprasz: Nem Görögország, hanem a kerítésépítők szigetelődnek el

2016. március 04. 20:57

Tönkreteszik Európát a balkáni migrációs útvonalat lezáró államok a görög miniszterelnök szerint. Alekszisz Ciprasz úgy véli: Görögország az egyetlen uniós tagállam, amely eleget tesz a kötelezettségeinek; elszigetelődni így nem ők, hanem azok fognak, akik szögesdrótokat húznak fel és erőddé változtatják országukat.

2016. március 04. 20:57

Görögország Európa alapvető értékeit védelmezi, és nem szigetelődik el a menekültválságban – mondta Alekszisz Ciprasz görög kormányfő a Bild című német lapnak. A szombati számban megjelenő interjúból a lap online felületén előzetesen közölt részletek szerint a radikális baloldali Sziriza politikusa kiemelte, hogy nem Görögország szigetelődik majd el, hanem akik „szögesdrótot húztak fel, a menekülteket erőszakkal elűzik, és erőddé változtatják országukat”. Görögország „ezzel szemben szövetségben áll a szolidaritást tanúsító országokkal”, amelyek ráadásul éppen olyan országok, amelyekkel „a pénzügyi válságban még nagyon nagy problémáink voltak” – tette hozzá Alekszisz Ciprasz.

A balkáni migrációs útvonalat lezáró államokról azt mondta, hogy lépésük „nem barátságos”, „ellentétes minden szabállyal, és szembemegy egész Európával”. Ezek az országok akciójukkal „tönkreteszik Európát” – hangsúlyozta a görög miniszterelnök. Úgy vélte, hogy országa az egyetlen uniós tagállam, amely eleget tesz kötelezettségeinek, a menekültügyi helyzet pedig ugyan nehéz, de a hatóságok ellenőrzése alatt van. Az országban jelenleg 30 ezer menekült tartózkodik, és további 20 ezernek van még hely - mondta. „Kötelezettségeinket több mint 100 százalékban teljesítettük, míg mások 10 százalékot sem teljesítettek, és inkább minket bírálnak” – fogalmazott Alekszisz Ciprasz.

A migránsok számára Mekka északon van

Görögország egyedül nem tudja megoldani a menekültválságot, a szabályokat pedig nem szándékosan sértettük meg, a feladat egyszerűen túlterhel minket. Szárazföldi határunk védelmével nincs gond, de a partvonalunk több mint 10 ezer kilométer hosszúságú” – tette hozzá. A Görögországba érkezett „menekültek tovább akarnak menni észak felé, de nem tudnak”, ezért megfelelő szállást kell nekik biztosítani. Ugyanakkor igazságosan szét kell osztani őket az uniós tagállamok között, mert Görögország nem lehet tartósan a „tábora” olyan embereknek, „akik egyáltalán nem szeretnének itt lenni”. „Meg kell érteni a menekültek mentalitását. Otthonukban bombázták őket, és az életüket kockáztatták menekülés közben, hogy eljussanak Görögországba, Európa kapujába, de Mekka számukra odébb van, észak felé” – mondta Alekszisz Ciprasz.

Hogyan tartóztathatnánk fel embereket, ha tovább akarnak menni? Bezárni nem tudjuk őket, mert az ellentétes a nemzetközi szerződésekkel. Mi csak segíteni tudunk, kimentjük ezeket az embereket a tengerből, ellátjuk és regisztráljuk őket. Ezután mind tovább akarnak menni, ezért az áttelepítési eljárás az egyetlen megoldás” – emelte ki a görög miniszterelnök. Arra a kérdésre, mi történne, ha Németország is lezárná határát, Alekszisz Ciprasz azt mondta, hogy már most vannak országok – köztük Ausztria és Macedónia –, amelyek lezárták határukat, méghozzá anélkül, hogy Németország ilyen döntést hozott volna, „vagyis már most szükséghelyzet van”.

Összesen 224 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. március 18. 11:58
Ez vagy elmebeteg, vagy egy szemét cinikus tróger - vagy mindkettő.
Békanász a hasadon
2016. március 17. 18:06
Ez télleg jó, kösz.
C.Dömötör
2016. március 17. 18:05
Pontosan! Nagy a felelősségük. Le se tojták, hogy mi lesz Európával.
MZ/X
2016. március 08. 11:15
Már a sminkelt osztrák fasz is visszavonulót fúj, ez a barom meg csak most kezdi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!