Az osztrákok az Európai Bizottságnál támadják Paks II-t

2016. február 10. 15:29

„Megengedhetetlen állami finanszírozás miatt” kifogásolja Ausztria a paksi atomerőmű bővítését az Európai Bizottságnál. Az osztrákok szerint „nem megtérülő technológia használatának támogatásáról” lehet szó, ami kiszoríthatja a megújuló energiaforrást előállító energiatermelőket a piacról.

2016. február 10. 15:29

Az osztrák állam „megengedhetetlen állami finanszírozás miatt” kifogásolja a Paks II. beruházási terveket. Ausztria a hivatalos állásfoglalást szerdán küldte meg az Európai Bizottságnak.

Az osztrák érvek szerint „nem megtérülő technológia használatának támogatásáról” van szó, amely „a belső villamosenergia-piacon versenytorzító hatáshoz vezethet”. Így előfordulhat, hogy a megújuló energiaforrást előállító és ezáltal költséghatékonyabb energiatermelők nem tudnak piacra jutni, vagy kiszorulnak onnan – áll az osztrák gazdasági minisztérium által kiadott indoklásban.

Ausztria fellép az atomerőművek létesítésének bármilyen fajta támogatásával, valamint a nukleáris energia előállításával szemben – közölte Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter a tárca szerdai közleményében. Mitterlehner az írásos anyagban úgy vélekedik: az atomenergia nem része a fenntartható energiaellátásnak, és nem megtérülő módja a klímaváltozás elleni küzdelemnek.

Az osztrákok szerint nem lehet megtérülő az atomerőmű

Az osztrák álláspont szerint az atomerőmű nem lehet megtérülő, amennyiben figyelembe veszik az összes felmerülő biztosítási és biztonsági költséget. Az osztrák vélemény alapján ugyanígy számításba kell venni a keletkező hulladék ideiglenes tárolásának, kezelésének, végleges elhelyezésének és az utólagos eljárásoknak a költségeit is. 

Az osztrák állásfoglalás hivatkozik a finnországi Olkiluoto és a franciaországi Flamanville telephelyen lévő atomerőművek megvalósításának legújabb tapasztalataira, miszerint akár jelentősen tolódhat az építkezés és előfordulhat a költségek növekedése is.

Az Európai Bizottság november 23-án indított mélyreható vizsgálatot annak kiderítésére, hogy egy magánbefektető is hasonló feltételekkel finanszírozná-e az építkezést, illetve hogy a magyarországi beruházás állami támogatásnak minősül-e. Amennyiben úgy találják, hogy a beruházáshoz az állam támogatást nyújt, a bizottság megvizsgálja, hogy az mennyiben vezethet a verseny torzulásához a magyar energiapiacon. Az EB hivatalos lapjában január 12-én tette közzé a Paks II projekt esetleges állami támogatásához kapcsolódó vizsgálat összefoglalóját.  Az uniós dokumentum publikálása azt is jelenti, hogy az következő egy hónapban harmadik felek is észrevételeket tehetnek arról, hogy a paksi kapacitás-fenntartási beruházás tartalmaz-e állami támogatást.

A magyar kormányzat határozott álláspontja, hogy a Paks II beruházás a szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülő, ezért nincs szükség állami támogatás igénybe vételére.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. február 11. 03:57
Osztrákoknak semmi közük hozzá ,irigykednek ezért gáncsolnak.Ballibsik a sogoroknak üzentek menjenek neki a magyar kormánynak ,ismerjük a kádári figurák tevékenységét. Érdemes meghallgatni. http://www.echotv.hu/video/110632/20160210_Kibeszelo
KannibálTatárÚr
2016. február 10. 19:56
A cseh állam kb. hatszor annyit fizet a megújulók termelőinek, mint a ČEZ termelési ára. A ČEZ-nek kötelessége átvenni és tárolni a megújulókban előállított áramot. Valami szerződés alapján a németektől is át kell venniök a megújulót. Ha véletlen folytán egyszerre negyon sok lesz az áram a megújulókban, nem tudnak mit tenni az árammal és összeomlik az energiarendszer. Ez már nincs benne a megújulók árában.
enmar
2016. február 10. 19:06
Muhahaha!
Kovacs Nocraft Jozsefne
2016. február 10. 18:16
Az osztrákok magukból indulnak ki: Zwentendorf valóban egy soha meg nem térülő beruházás lett, hiszen soha nem helyezték üzembe, évtizedek óta ott rohad ill. alkatrészbányának használják más német erőművekhez. Így tapasztalatuk sincs egy atomerőmű üzemeltetésével kapcsolatban, azaz csak a pofájukat járatják. Az külön ironikus, hogy a területén egy évi 180MWh energiát termelő napelemfarmot hoztak létre. Azt meg külön nem értem, miért ne lehetne állami támogatás Paks 2-n. A további fosszilis háttér-erőműveket igénylő "zöld" beruházásokon lehet állami támogatás, a tiszta atomerőművön nem lehet? Mert bizony az is állami támogatás, hogy a "zöld" erőművek mellé szükséges fosszilis erőműveket már nem a "zöld" beruházó fizeti. ahogy a KÁT is az. A tényleges beruházáshoz adott állami támogatásokról, adőkedvezményekről nem is beszélve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!