Románia: felbontották a szerződést a rosszul megépített autópályaszakasz kivitelezőjével

2016. január 13. 19:26

Romániában felbontották a kivitelezési szerződést a dél-erdélyi autópálya kétszáz méteren megrepedt és elbontott szakaszának olasz építőjével, mivel a felhasznált építőanyagok nem feleltek meg a feltételeknek. A korrupcióellenes ügyészség is nyomoz az ügyben.

2016. január 13. 19:26

Romániában felbontották a kivitelezési szerződést a Salini Impregilo olasz céggel, amely a dél-erdélyi autópálya megrepedt, majd mintegy 200 méteren elbontott egyik szakaszát építette, és ezt kellett volna helyreállítania.

A szerződés felbontását Dan Costescu közlekedési miniszter jelentette be szerdán. A tárcavezető közölte, hogy az elbontott autópályaszakasz helyreállítására új kivitelezőt keresnek. Úgy tervezik, hogy már szeptemberben használható lesz a szóban forgó autópálya.

A dél-erdélyi autópálya Szászváros (Orastie) és Nagyszeben (Sibiu) közötti szakaszán 2014 őszétől lehetett közlekedni, ám tavaly szeptemberben a hatóságok kénytelenek voltak lezárni az utat, miután a burkolaton repedések jelentek meg. A szakértők megállapították, hogy 8-10 méteres mélységben víz szivárog be az úttest alá, és ez okozza a felszínen megjelenő repedéseket.

Az olasz vállalkozónak helyre kellett volna állítania a mintegy kétszáz méteres elbontott szakaszt, de a miniszter szerint beigazolódott, hogy a felhasznált építőanyagok nem feleltek meg a versenytárgyaláson kiírt feltételeknek, és a kivitelezés is rossz volt. Ezért úgy döntöttek, hogy új versenytárgyalást írnak ki a helyreállításra.

Az ügyben a román korrupcióellenes ügyészség is vizsgálatot indított, majd emiatt decemberben leváltották a román országos útügyi vállalat vezetőjét. A negyedik európai közlekedési folyosó nyomvonalán haladó dél-erdélyi autópálya építését az Európai Unió finanszírozza.

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2016. január 14. 10:58
Erdély is már felbonthatná Romániával.
nick89
2016. január 13. 20:04
Korrupcióellenes Ügyészséget Magyarországon!!!!
Berecskereki
2016. január 13. 19:36
"felbontották a kivitelezési szerződést a dél-erdélyi autópálya kétszáz méteren megrepedt és elbontott szakaszának olasz építőjével, mivel a felhasznált építőanyagok nem feleltek meg a feltételeknek" Potyalinó. Álprobléma.
Szúnyog
2016. január 13. 19:34
Más érdekcsoport a kormányban, más kivitelező az utakon. S persze jönnek a "rettenthetetlen" ügyészek, akiket nem tudjuk kik irányítanak, de bármikor, bármiért, bárkit elvisznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!