A spanyol szenátusban megmaradt a konzervatívok többsége

2015. december 21. 13:15

Ugyan a képviselőházban nem, a szenátusban viszont megmaradt a spanyol konzervatív párt többsége a hétvégéi választásokat követően is: ez sokat segít a jobboldali párt helyzetén, hiszen a szenátusi többség birtokában képes lesz blokkolni a törvényhozás döntéseit.

2015. december 21. 13:15

A spanyol törvényhozás felsőházában, a szenátusban megtartotta korábbi abszolút többségét a konzervatív Néppárt (PP), amely megnyerte a vasárnapi spanyol választásokat, de a képviselőházban nem szerezte meg a képviselői helyek abszolút többségét – derült ki a spanyol belügyminisztérium választási honlapján közzétett eredményekből hétfőn. A konzervatívok a 208 szenátusi helyből a választásokon 124-et szereztek meg, ezzel továbbra is biztosított stabil fölényük, noha 12 mandátumot vesztettek az előző ciklushoz képest.

A második legtöbb képviselője a szocialista pártnak lesz, a most elnyert 47 mandátumuk csak eggyel kevesebb, mint amennyi eddig volt. A baloldali Podemos (Képesek Vagyunk Rá) 9 politikust delegálhat, míg 6-6 képviselőt küldhet a katalán Demokrácia és Szabadság párt, a Baszk Nemzeti Párt (PNV) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC). A szenátusba összesen 12 párt jutott be, 5-tel több, mint a négy évvel ezelőtti választásokon.

Ez a helyzet jó a konzervatívoknak

A sajtóban megjelent értékelések szerint a szenátusi abszolút többség könnyít a PP nehéz helyzetén, amelyet az okoz, hogy önállóan nincs stabil kormányzóképes többsége a parlamentben. Az alsóházban elfogadott, a PP által nem támogatott törvényeket a felsőházban így akár blokkolhatja is a konzervatív párt.

Az ABC című konzervatív napilap példaként említi az alkotmány reformját, amelyet a szocialista párt, a baloldali Podemos és a Ciudadanos nevű liberális középpárt is az új parlamenti ciklus egyik első tennivalójaként határozott meg, és amelyet a PP eddig nem támogatott. Mivel egy ilyen módosításhoz a képviselőház és a szenátus háromötödös többsége kell, utóbbiban a konzervatívok meg tudják akadályozni a módosítás elfogadását. A kialakult helyzet miatt a szenátus szerepe minden korábbinál jobban felértékelődhet a következő parlamenti ciklusban – véli a napilap.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2015. december 21. 20:31
Hát most az a kérdés, hogy sikerül-e a jobboldalnak összehozni egy működőképes koaliciót, mert blokkolva nem lehet kormányozni, ahogy a korábban szóló is írta. Ha nem, akkor új választások...
minszk2
2015. december 21. 17:11
A nyári görög blama után nem meglepő a Podemos szereplése.
Akitlosz
2015. december 21. 17:08
"ez sokat segít a jobboldali párt helyzetén, hiszen a szenátusi többség birtokában képes lesz blokkolni a törvényhozás döntéseit." Blokkolással aztán marha jól lehet ám kormányozni! Az miért jó, ha nem születnek új jogszabályok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!