Migráció: mélyponton a CDU, az AfD először 10 százalékon Németországban

2015. november 10. 09:24

Merkel pártja megérzi a migránsválságot: egy hét alatt másfél százalékpontot gyengült, így többéves mélyponton, 34 százalékon áll a népszerűsége a CDU-nak. Az SPD nagyjából stagnál, 24 százalék szavazna rá most vasárnap. A bevándorlásellenes és euroszkeptikus AfD két százalékot erősödött, és ha most vasárnap lennének a választások, már a németek tíz százaléka rá szavazna. Ilyen jó eredményt még sosem mértek az euroszkeptikus pártnak.

2015. november 10. 09:24

Megszenvedte a nagyobbik német kormánypárt népszerűsége a migránskrízist: a német sajtó már október végén hároméves mélypontként számolt be a CDU/CSU 36 százalékos népszerűségéről, ami azóta tovább olvadt: most már csak a német választók 34 százaléka szavazna Angela Merkel pártjára – derült ki az Insa Meinungstrend által november 6. és 9. között készített felmérésből. Ugyanez az intézet egy héttel korábban még 35,5 százalékot mért a CDU/CSU pártszövetségnek.

A koalíciós kormány másik tagja, az SPD fél százalékpontot gyengült egy hét alatt és így 24 százalékon áll.

Az euroszkeptikus és bevándorlásellenes AfD (Alternatíva Németországnak) folytatja látványos erősödését. A párt a 2013-as parlamenti választásokon még az 5 százalékos parlamenti küszöböt sem tudta megugrani, most viszont minden eddiginél népszerűbb: 10 százalékon áll úgy, hogy csak az utóbbi egy hétben két százalékpontot erősödött.

Szintén tíz százalékon áll a Zöldpárt és tizenegy százalékos a támogatottsága a baloldali Die Linke-nek. Ez az egy héttel korábbihoz képest a Zöldek esetében stagnálást, a Die Linke esetében egy százalékpontos erősödést jelent.

A liberális FDP-re – amely az előző ciklusban még a CDU-val koalícióban kormányzott, 2013-ban azonban nem érte el az 5 százalékot és így kiesett a Bundestagból – a német választók 6 százaléka szavazna, ami fél százalékpontos erősödés a múlt heti adatokhoz képest.

Az Insa vezetője az eredményeket úgy értékelte: a CDU-n belüli vitáknak megvannak a következményei a kormányra nézve, és ezekből elsősorban az AfD és az FDP profitál. Hermann Binkert azt mondta, az utóbbi hetekben a hangulat határozottan fordulni kezdett – írja a Bild.

 

Kép: Bild (forrás: Insa Meinungstrend)

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
coroner
2015. november 10. 15:24
Buenos Morgen! A bundeskanca elindult a lifttel,lefelé...
leech
2015. november 10. 12:29
Hatekony volt a Nemetek tobb evtizedes atnevelese.A zsidok ugy behaloztak oket mint,a 2.vilaghaboru elott... A ,pofajukat sem merik kinyitni nehogy ujra bunos nemzette valjanak . bocs,ekezetert.
leech
2015. november 10. 12:07
Ertjuk "mindenki szar,ratok kell szavazni". Zsido partra szavazzon a Magyar ? Minek ,hogy megint a zsido diktaljon ? Te nem vagy normalis pajesz .
ormányos csillós
2015. november 10. 11:58
migráns nőstény orálozott a füstös párjának egy plázában: http://napimigrans.com/egy-terhes-muszlim-no-szajaval-tett-ferje-kedvere-a-wesfield-bevasarlokozpontban/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!