Magyarország is segít a bukaresti tűzvész sebesültjein

2015. november 08. 12:30

Negyvennégyre nőtt a bukaresti tűzvész áldozatainak száma. Vasárnap repülőgéppel sérülteket szállítanak Magyarországra is. Az egyik bukaresti kórház menedzsere elmondta: a klub a tűzben felszabaduló mérgező gázok miatt pillanatok alatt szinte krematóriummá vált, és hiába javulnak a páciensek égési sebei, a légzési rendszerük összeomlik. Korábbi információk szerint ciánszármazékok is lehettek a levegőben.

2015. november 08. 12:30

Magyarországi és brit kórházakba szállítanak vasárnap a bukaresti tűzvész sérültjeiből – közölte a román védelmi minisztérium, amely repülőgépeket bocsátott rendelkezésre a szállításhoz. A minisztérium közlése szerint Magyarországra dél körül indul a repülőgép. A sérülteket a rohammentő szolgálat orvosai és a román hadsereg szakszemélyzete kíséri az úton. 

A Digi 24 hírtelevízió közlése szerint orvosi szempontok alapján döntik el, hogy hány sérültet szállítanak Magyarországra, illetve Nagy-Britanniába. A bukaresti katonai repülőtérről jelentkező tudósító az eredeti szállítási terv módosításáról számolt be, és a kora délutáni órákra valószínűsítette a Magyarországra induló katonai gép felszállásának időpontját. 

A hírtelevízió azt is közölte, hogy az éjszaka 44-re emelkedett a Colectiv klubban október 30-án egy koncerten kiütött tűz halálos áldozatainak száma vasárnap reggelig. A bukaresti kórházakban további 46 ember életéért küzdenek az orvosok, 16 sérültet pedig hollandiai, belgiumi és ausztriai kórházakban ápolnak.

Nem tudják mivel van dolguk, az ötödik nap a kritikus

A Főtér.ro azt írja: Ioan Lascăr orvosprofesszor szerint a kritikus állapotban lévőknél az ötödik nap után következik be a fordulópont, ez a legnehezebb időszak, ekkor lépnek fel a súlyos komplikációk a megégett légutakban. A Floreasca kórházban elhunytaknak gyakorlatilag a tüdeje szűnt meg működni. Az ilyen típusú komplikációk miatti halálozási arány 30 és 80 százalék közötti – mondta Ioan Lascăr, a Floreasca kórház plasztikai sebészeti osztályának vezetője.

Dan Enescu a bukaresti Grigore Alexandrescu Kórház menedzsere a Mediafaxnak elmondta: az égő klubban belélegzett kémiai anyagok nagyon agresszíven támadják meg a páciensek szervezetét, és naponta jelentkeznek olyan fiatalok, akik csak felületes égési sebeket szereztek a tűzvészben, mégis romlik az állapotuk. Volt olyan eset is, hogy egy lányt bevittek a kórházba, akinek látszólag semmi baja nem volt, azonban egy óra után összeesett és meghalt.

„Az a gond, hogy nem tudjuk, mivel küzdünk. A klubhelyiséget valóságos krematóriummá változtatta a tűz akkor este. A terem ugyanakkor megtelt mérgező anyagokkal, így egy gázkamrához is hasonlított. Külön-külön talán tudnánk semlegesíteni a páciensek szervezetében a mérgező anyagokat, de a keverékükkel nem tudunk mit kezdeni” – magyarázta Enescu, majd hozzátette: a mérgező anyagok hosszú távon fejtik ki romboló hatásukat. „Hiába gyógyulnak szépen a betegeink égési sebei, ha közben megmagyarázhatatlan módon romlik az egészségi állapotuk. Ilyen orvosi esetekkel még nem szembesültünk. Bármire számíthatunk” – fogalmazott a kórház menedzsere.

Korábban olyan információk láttak napvilágot, hogy a klub hangszigeteléséhez használt szivacsréteg égésekor többek között ciánszármazékok is kerülhettek a levegőbe. 

Több ország igyekszik segíteni 

Korábban Rotterdamba, Brüsszelbe, Bécsbe, Norvégiába és Finnországba szállítottak sérülteket. Sorin Cimpeanu ideiglenes kormányfő szombaton közölte, hogy vasárnap Romániába érkezik egy francia, hétfőn pedig egy német orvoscsapat, hogy felmérjék egyes sérültek átvételének lehetőségét. Hozzátette, hogy a román kormány minden külföldi kórházakba küldött sérült kezelésének költségét, valamint egy-egy hozzátartozójuk külföldi szállásköltségét és ellátását fedezi, függetlenül attól, hogy milyen hosszú időszakról van szó. Az érintett bukaresti kórházigazgatókkal és az egészségügyi miniszterrel közösen tartott szombati tájékoztató végén Cimpeanu bejelentette: a sajtóértekezlet közben értesült arról, hogy Magyarország is felajánlotta segítéségét.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. november 08. 14:05
"A Floreasca kórházban elhunytaknak gyakorlatilag a tüdeje szűnt meg működni." Közös tüdeje volt az összesnek? Talán tüdejük nem?
Mohamed Vlagyimirovics Bronstejn
2015. november 08. 13:53
Súlyos égési sérültek (főleg a légzőszervi égések) kezelése, gyógyítása, ápolása az egyik legösszetettebb, legnehezebb, legnagyobb kihívást jelentő feladat. A magyar égési osztályok kiemelkedő eredményekkel rendelkeznek Európában, örülök, hogy van kapacitás és lehetőség a segítségnyújtásra.
heep
2015. november 08. 13:36
Helyes. Segítsünk amiben csak tudunk.
hajjaj
2015. november 08. 12:41
A hír minden embert elszomorít, de a segítség az https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Facebook_like_thumb.png
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!