Jobb vagy bal? Alkotmányos válság a választás utáni Portugáliában

2015. október 29. 12:08

Súlyos politikai, sőt, alkotmányos válság alakult ki Portugáliában, miután a minapi választásokon ugyan győzött az eddig kormányzó jobboldal, de nem lett parlamenti többsége. A különböző baloldali pártok viszont többséget tudnak alakítani, a portugál államfő azonban nem akarja őket megbízni a kormányalakítással.

2015. október 29. 12:08
Az október 4-ei portugáliai választáson a jobbközép Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Demokratikus és Szociális Központból (CDS-PP) álló „Előre Portugália” pártszövetség a szavazatok 37 százalékát, a legfőbb ellenzéki erőnek számító Szocialista Párt pedig a voksok 32 százalékát szerezte meg. A kommunistákból és zöldekből összeállt választási szövetség, a Demokratikus Egységkoalíció (CDU) a szavazatok 8, a Baloldali Blokk (BE) pedig a voksok 10 százalékát szerezte meg.
 
Pedro Passos Coelho eddigi jobboldali miniszterelnök kormányzati szövetsége 102 képviselői helyet szerzett a 230 tagú parlamentben, tehát nincs parlamenti többsége. A szocalisták, radikális baloldaliak, zöldek és kommunisták pártjai viszont már 122 fős többséget tudnak alkotni a törvényhozásban.
 
Antonio Costa szocialista pártvezér október 19-e és 20-a folyamán bejelentette, hogy pártja nem támogat egy Passos Coelho vezette kormányzatot; ellenben a szocialisták készek a többi baloldali párttal többségi kormányt alakítani.
 
Anibal Cavaco Silva portugál államfő október 22-én mégis a kisebbségben maradt Pedro Passos Coelhót bízta meg a kormányalakítással. Egy napra rá a baloldali parlamenti többség egy szocalista politikust, Eduardo Ferro Rodriguest választotta meg a parlamenti elnöki tisztségre.
 
Passos Coelhóék most nekifutnak a kormányalakításnak és a kormányprogram parlamenti elfogadtatásának; de a baloldali többségi ellenzék azt ígéri, le fogja szavazni a kormányprogramot, ami a kormány bukásával járhat. A szavazásra november 9-én kerülhet majd sor. A kommunistákhoz közel álló legnagyobb szakszervezeti szövetség erre a napra tüntetést hirdetett a parlament elé, amin „alternatív baloldali politikát” követelnének majd.
 
A baloldal addig is alternatív kormányzat felállítását tervezi, de még nem született formális megállapodás erről.
 
Ha Passos Coelho kormányalakítása elbukik, akkor Silva elnöknek vagy a baloldali Costát kell kineveznie miniszterelnöknek, vagy pedig meghagyja Passos Coelhót ügyvezető miniszterelnöknek a januári államfőválasztásig. A portugál alkotmány szerint ugyanis az államfő a ciklusa utolsó hat hónapjában már nem írhat ki új választásokat.
 
A portugál alkotmányos válságnak európai jelentősége is van: a szocialistákkal szövetséges radikális baloldali pártok élesen EU-, euró- és megszorításkritikusak; bár a Brüsszelt megnyugtatni igyekvő szocalisták szerint az eurózóna elhagyását és a portugál államadósság újratárgyalását jelenleg ők sem követelik.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2015. október 29. 13:23
Hol vagy, Tavares!
Onurisz
2015. október 29. 12:52
A vesztes pozícióba szoruló, elégedetlen dél-EU balra megy, kelet-EU jobbra, brit-EU kifelé, francia-EU balra-jobbra táncol, a nyertes, önelégült germán-EU pedig elhatározta, hogy integrálja Iszlámiát az EU-ba, megteremti Genderisztánt és az USA-val együtt létrehozza Globáliát. Készülnek a liberalista ötéves tervek.
lavor
2015. október 29. 12:27
Portugáliában van USA nagykövetség?
Köves Zoltán
2015. október 29. 12:16
"az eurózóna elhagyását és a portugál államadósság újratárgyalását jelenleg ők sem követelik" Miért nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!