A németek többsége népszavazást akar a menekültpolitikáról

2015. október 15. 21:58

A németek 64 százaléka szerint népszavazással kellene meghatározni a menekültek befogadásának feltételeit – derül ki egy csütörtökön közzétett közvélemény-kutatásból. Németországban szövetségi szinten egyébként nem teszi lehetővé az alkotmány a népszavazást.

2015. október 15. 21:58

Németországban a lakosság többsége népszavazást akar a menekültpolitikáról egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint. Az Emnid közvélemény-kutató intézet az N24 hírtelevíziónak készített reprezentatív felmérésében kimutatta: a németek 64 százaléka ért egyet azzal, hogy népszavazással határozzák meg a menekültek befogadásának feltételeit, 33 százalék viszont ellenzi az ötletet. A német alkotmány egyébként nem teszi lehetővé, hogy szövetségi szinten bármiről is népszavazást tartsanak.

A lakosság kétharmada, 66 százaléka aggódik amiatt, hogy a menekültválság körüli egyre hevesebb viták megoszthatják a társadalmat. 24 százalék szerint viszont a menekülthelyzet jobban összekovácsolhatja a német társadalmat.

Az utóbbi napokban a tranzitzónák felállítása volt az egyik leggyakrabban tárgyalt kérdés a politikában. A németek 56 százaléka támogatja, 38 százaléka nem támogatja a kormányzó konzervatív CDU/CSU pártszövetség elképzelését, miszerint a tranzitzónák a határ térségében kijelölendő övezetek, amelyekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek meg kell várniuk, hogy a hatóságok gyorsított eljárással eldöntsék, jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására.

A CDU szavazói között kiemelkedő, 70 százalékos az elképzelés támogatottsága, és csak 28 százalék utasítja el a tranzitzóna gondolatát. A konzervatívokkal nagykoalícióban kormányzó, a tranzitzónák felállítását ellenző szociáldemokrata párt (SPD) szavazóbázisában 40 százalék támogatja, 60 százalék elveti a koncepciót, amelynek megvalósításától a konzervatívok a menekülthullám csillapodását remélik.

Angela Merkel kancellár nyilatkozataiban visszatérő elem, hogy Törökország „kulcsállam” a menekültválság kezelésében. A kancellár vasárnap Isztambulba utazik, ahol tárgyal Recep Tayyip Erdogan államfővel. A németek 68 százaléka szerint a török elnök nem megbízható tárgyalópartner. Csupán 18 százalék szerint lehet megbízni Erdoganban.

Az Emnid szerdán készítette a felmérést mintegy ezer ember megkérdezésével.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2015. október 16. 12:00
Pontosan így gondoltam. Majd utca embere fogja kikényszeríteni azokat az intézkedéseket, amivel lassan ,fokozatosan íszonyú költségek árán vissza lehet szorítani azt hordát, amelyik most alig néhány hónap alatt a nyakukra telepedett. Minden nap elvesztegett idő. Nincs visszaút, itt Ahmed már a harcra készül, iszlám testvéreit hívja segitségül. Sokba fog kerűlni,és nehéz meccs vár rájuk. Nagy az esély rá, hogy bebukják.
alex44
2015. október 16. 10:37
Azt hiszem a Merkel lassan egyedül marad, és azon a bizonyos autópályán már csak ő fog szembemenni a forgalommal.
egyetmondok
2015. október 16. 09:36
Szegény németek...,válasszanak már egy népi kormányt,oszt többet nem köll népszavazással tölteni az időt,és lehet dolgozni.
tóth mária
2015. október 16. 07:14
Attól tartok, ezzel már elkéstetek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!