Már Szlovénia sem ellenzi a menekültkvótát

2015. szeptember 04. 19:28

Tavasszal még ellenezte a szlovén kormányfő a kötelező menekültkvótát, és az önkéntes befogadást támogatta, a szlovén külügyminiszter pénteken viszont már arról beszélt, hogy mégsem ellenezik a kötelező átvételt, és Szlovénia hajlandó 2000 migránst befogadni.

2015. szeptember 04. 19:28

Szlovénia már nem ellenzi a menekültek elosztását szabályozó kötelező kvóta bevezetését az Európai Unióban, és hajlandó 2000 migránst befogadni – jelentette ki Karl Erjavec szlovén külügyminiszter pénteken újságíróknak. A miniszter elmondta: Szlovénia támogatja az Európai Bizottságnak a menekültek tagállamok közötti elosztását szabályozó javaslatát, és nagyon sajnálja, hogy egyes európai országok erre nem hajlandók. Utalt arra, hogy Magyarországot és Görögországot humanitárius válság fenyegeti, ami pedig szolidaritásra kötelezi a többi tagállamot. „Közös európai megoldást kell találni a menekülthelyzet kezelésére” – hangsúlyozta. 

Az Európai Bizottság – pénteki brüsszeli bejelentés szerint – jövő szerdán olyan javaslattal akar előállni, amelynek értelmében az EU-tagországoknak 160 ezer menekült befogadását kellene átvállalniuk a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól.

Szlovéniának közel kétmillió lakosa van, és az országban viszonylag magas az egy főre jutó éves bruttó hazai termék. A munkanélküliség azonban 12,5 százalékon áll, ami miatt Szlovénia korábban ellenezte a kötelező kvóta bevezetését. 

A védelmi minisztérium illetékese a közszolgálati televíziónak csütörtök este azt mondta, hogy Szlovénia 5000 menekült befogadására alkalmas kapacitással rendelkezik. A migránsokat tíz településen helyeznék el az ország középső részén – tette hozzá. 

Miro Cerar miniszterelnök tavasszal még a menekültek önkéntes alapon történő befogadását támogatta, és 30 menekült átvállalását jelezte abból a 40 ezer emberből, akiknek az átköltöztetését májusban indítványozta a brüsszeli bizottság Olaszországból és Görögországból.

Hogy az alapvetően jószándék vezérelte kvóta milyen kérdéseket vet fel, arról itt írtunk.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2015. szeptember 04. 21:39
Európa? Jean-Claude Juncker a Der Spiegel 1999/52. számában ezt nyilatkozta: „Mi eldöntünk valamit, meghirdetjük, majd várunk egy kicsit, hogy mi történik. Ha nincs nagy felháborodás, mert legtöbben meg sem értik azt, amiről döntöttünk, akkor tovább folytatjuk, lépésről lépésre, míg már visszaút nem létezik.” Hát ezt teszik. Európai egyesült államokat akarnak, nem is titkolták. A vészben könnyebb kierőszakolni a közös hadsereget, közös mindenfélét, akkor meg már miért ne teljesen?
nemlibbant
2015. szeptember 04. 21:22
2000? Jó vicc, naponta jön ennyi. Egyelőre.
djcs
2015. szeptember 04. 20:10
Egy OFF. Gondolom ilyen Európát szeretnének a gyurcsány féle liberós majmok: http://hu.euronews.com/2015/09/03/elzarasra-iteltek-egy-meleghazassagokat-akadalyozo-jegyzonot-kentuckyban/
illiberator
2015. szeptember 04. 19:57
Gáz. Horvátországot is be kéne fogadni a V4-be, ugyanazon történelmi jogok alapján, mint a szlovákokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!