Időszakos menekültstátust szorgalmaz az Osztrák Néppárt

2015. szeptember 21. 15:19

Ideiglenes menekültstátus bevezetését szorgalmazza az Osztrák Néppárt. Eszerint a menekültstátust csak három évig biztosítanák, majd ennek leteltével vagy hazaküldenék a bevándorlókat vagy két évvel meghosszabbítanák. Az alkancellár szerint meg kell akadályozni, hogy a bevándorlók csak úgy kiválogathassák, hol akarnak menekültkérelmet benyújtani.

2015. szeptember 21. 15:19

Időszakos menekültstátus alkalmazását szorgalmazza az Osztrák Néppárt (ÖVP), a kormánykoalíció kisebbik pártja hétfőn mutatta be javaslatát Bécsben.

Az ÖVP által összeállított tervezet szerint a menekültstátust odaítélésekor csak korlátozott ideig, legfeljebb három évig biztosítanák. Ha ezek után már nem áll fenn a menekültkérelemre jogosító körülmény, kiutasíthatják a menekültet az országból, ellenkező esetben viszont még két évig meghosszabbíthatják a dokumentum érvényességét. Amennyiben ezek után sem javul a menekült országában a helyzet, a státus határozatlan ideig lenne biztosítható. 

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter szerint korábban előfordult már hasonló gyakorlat, azonban most kötelező érvényűvé tennék ezt az eljárást.

Reinhold Mitterlehner alkancellár hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy az emberek „étlapról” válasszák ki Európában, hol akarnak menekültkérelmet benyújtani. A néppárti politikus szerint különbséget kell tenni a gazdasági menekültek és a valóban nehéz helyzetben levők között. 

A bejelentéskor Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az uniós külső határok védelmét, valamint a menekülést kiváltó okok, köztük az Iszlám Állam terrorszervezet elleni fellépést szorgalmazta. 

A párt javaslata kitér az embercsempészek elleni küzdelem fontosságára, a határ menti térségek fokozott ellenőrzésére, a szolgálatot teljesítők számának növelésére, valamint az embercsempészekkel szembeni törvényi szabályozás szigorítására. 

Wolfgang Brandstetter igazságügyi miniszter úgy vélte: a kerítésépítés Európán belül azonban nem jelent megoldást. 

A párt vezetése egyeztetést folytat koalíciós partnerével, az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ). Médiaértesülések szerint a szociáldemokraták támogatják a belügyminiszter javaslatát, erről Werner Faymann kancellár is említést tett egy hétfőn tartott sajtótájékoztatón. A szociáldemokrata politikus arról is beszélt, hogy Németország félelmei alaptalanok azzal kapcsolatban, hogy a menekültáradat az európai munkanélküliség emelkedéséhez járul hozzá, hiszen korábban szakképzett szíriai munkaerő áramlott Nyugat-Európába, csak később érkeztek gyengébben képzett emberek.

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2015. szeptember 21. 16:41
Soha nem fognak hazamenni!!!
gxcapril
2015. szeptember 21. 16:17
Szokasos idiota kivitelezhetetlen megoldas. Persze, majd harom ev mulva hajlandoak lesznek tavozni.
kuwiq
2015. szeptember 21. 16:07
Ezzel mintha kicsit elkéstetek volna, a menekültmutti meg benyögte, hogy megvéd mindenkit. Hehe. Azóta nem nagyon ellenkeztek. Aztán mit csinálnál három évig a terroristával? Eltartod és megtanítod erre arra egy valag pénzért, aztán meg hazaküldöd? Politikusban ritka az okos, ezt azért sejtettük már a kádárkorban is, de a nyugati politikusoknál jobb arányban reménykedtünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!