Dánia mindenkit átenged, a svéd kormány felháborodottan tiltakozik

2015. szeptember 11. 02:28

A dán rendőrség úgy döntött, hogy – eddigi eljárásától eltérően – a továbbiakban nem tartóztatja fel azokat a migránsokat, akik nem kérnek menedéket az országban. A dán kormány által teljes mértékben támogatott döntést Svédország „szerencsétlen lépésnek” nevezte. A svédek azt mondják, nem képesek ennyi menekült befogadására.

2015. szeptember 11. 02:28

„Nem állíthatjuk meg azokat a külföldieket, akik nem akarnak menedéket kérni (Dániában)” – idézi a HVG Jens Henrik Højbjerg dán rendőrfőnököt, aki úgy látja, a dán hatóságok nem tehetnek mást, mint hogy továbbengedik őket, szabadon mehetnek, ahová csak akarnak. A dán miniszterelnök, Lars Løkke Rasmussen – miután találkozott a pártok vezetőivel – „teljes támogatásáról” biztosította a döntést. A jobbközép kormányfő elmondása szerint vasárnap óta 3200 migráns lépett be az ország területére, de közülük csak 668 ember kérvényezte, hogy menedéket kapjon.

Svédország: Dánia regisztráljon!

Stefan Löfven miniszterelnök „szerencsétlen lépésnek” nevezte a dán kormány döntését, és az uniós előírások betartására hívta fel a figyelmet, miszerint a menedékkérőket abban az EU-tagországban kell regisztrálni, ahová először belépnek. A svéd igazságügyi és bevándorlási miniszter, Morgan Johansson már szerdán arról tájékoztatta Inger Støjberg integrációs és lakáspolitikáért felelős dán minisztert, hogy a svéd kormány nem fogadhatja be törvényes keretek között a Dániából beutazni kívánó menedékkérők százait. Svéd hivatalos adatok szerint 13 700-an érkeztek az országba az elmúlt hetekben, közülük vasárnap óta 686 ember kért menedékjogot Malmöben.

A migránsok jelentős része nem hajlandó regisztráltatni magát Dániában, mert tovább szeretne utazni más skandináv országokba – döntő többségük Svédországba. Kedden a dán hatóságok még megakadályozták a továbbhaladásukat, és kiutasították az országból azokat, akik nem kértek menedékjogot.

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoles
2015. szeptember 11. 14:38
Mi se kínlódjunk velük, hagy menjenek tovább!
választópolgár
2015. szeptember 11. 14:23
Az európaim únió egy gazdasági érdekközösség, aminek NINCS kohéziós ereje. Ez mindig éles helyzetben derül ki. Inkább egy holdinghoz hasonlít.
Morgen
2015. szeptember 11. 14:16
A demokrácia ilyen. Üzenet megy, hogy tárt karokkal, aztán ékezet kerül a megfelelő helyre.
választópolgár
2015. szeptember 11. 14:10
A védek befogadtak többszázezer analfabéta szomáliait,afgánt,szírt és pirézt, de a magyar kislányt kiutasították. Sokba kerülne nekik... Inkább az afrikaiakat akarják felhozni egy utcaseprő szintre.Az jobban megéri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!