Németország nem fogadja be a gazdasági bevándorlókat

2015. szeptember 30. 13:50

Thomas de Maizière szerint Németországban a migrációs nyomás egyre nő, a befogadóképességnek pedig van felső határa, ezért szigorításokra van szükség. Az eljárásokat rendezett mederbe kell terelni, a menedékkérőknek meg kell érteniük, hogy nem dönthetnek önállóan arról, hogy az ország melyik részében veszik igénybe az ellátást. Azok pedig, akik nem menekülnek, hanem a jobb jövő reményében érkeznek Németországba, nem fogadja be.

2015. szeptember 30. 13:50

Támogatja a repülőtéri eljárás bevezetését – jelentette ki Thomas de Maizière, német belügyminiszter szerdai rádióinterjújában. A politikus elmondta: Németország adós két menekültügyi uniós irányelv nemzeti jogba való átültetésével. Az első az úgynevezett szárazföldi eljárás. „Ezt ismerjük a repülőtéri eljárásból, melynek értelmében fel lehet tartóztatni valakit a repülőtéren és meg lehet vizsgálni, hogy nem nyilvánvalóan megalapozatlan-e a menedékjogi kérelme, és vissza lehet küldeni.” 

Az intézkedés segítségével 48 óra alatt elbírálhatják, hogy a belépésre jelentkezők jogosultak-e menedékkérelem beadására.

Kell a szigorítás

A megvalósítás esélyeiről a belügyminiszter elmondta: a koncepció egyenlőre vitatott „de ha minden vitatott intézkedést leállítunk, csak azért, mert vitatják őket, akkor nem jutunk egyről a kettőre”. A szigorításra azért van szükség, mert a Németországra nehezedő migrációs nyomás „nagyon erős”, napi tízezer menedékkérő érkezik az országba. Ráadásul nyár óta menekültek nem maradnak a számukra kijelölt tartományokban. Önállóan akarják eldönteni, hogy hol veszik igénybe az ellátást, pedig „nincs joguk szabadon megválasztani, hogy hol folytassák le ügyükben a menekültügyi eljárást” – mondta a belügyminiszter. Ha ez nem változik, egyes tartományokat rövidesen túlterhel a menekültáradat.

Könnyű róla beszélni, de nehéz kivitelezni

Thomas de Maizière ugyanakkor hangsúlyozta: ilyen eljárásról „könnyű beszélni”, de „nehéz kivitelezni”, hiszen az intézkedéshez le kéne zárni a bajor-osztrák határszakaszt, ami igen nehéz lenne. Megoldásnak azonban születnie kell. CDU/CSU szövetségben mindenki egyetért abban, hogy meg kell birkózni a kihívással „abban is egyetértés van, hogy meg fogjuk csinálni” – mondta a politikus.

A Belügyminiszter elmondta: a menedékjog nem ismer felső határt, de a befogadóképességnek van tényleges határa", ezért az országnak szigorúan kell bánnia a gazdasági bevándorlókkal. „Németország nem tudja befogadni az Európába érkező összes menekültet, és Európa sem tud befogadni mindenkit, (...) különösen azokat nem, akik azt gondolják, hogy Európában vagy Németországban gazdasági értelemben jobb jövő vár rájuk”. A jobb élet reménye érthető, de nem tartozik a menedékjog hatálya alá.

Megoldás a határon kívül

Németország Törökországgal együttműködve igyekszik javítani a Szíria körüli menekülttáborok helyzetén, így előzve meg, hogy újabb tömegek induljanak el Európa felé. Hatalmas a jelentősége a Görögországban kialakított hot spotoknak is, hiszen Törökországban és Görögországban végzett munka jelenthet esélyt a menekülthullám csillapítására Németországban és Európában.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mindenleben
2015. szeptember 30. 15:54
"A jobb élet reménye érthető, de nem tartozik a menedékjog hatálya alá" (Th. de Maiziere, ma) "A jobb élethez való jog nem tartozik az alapjogok közé" (Orbán V., két héttel korábban) Egyszer jól leszóljuk, oszt két hét múlva utánozzuk...
mindenleben
2015. szeptember 30. 15:53
"A jobb élet reménye érthető, de nem tartozik a menedékjog hatálya alá" (Th. de Maiziere, ma) "A jobb élethez való jog nem tartozik az alapjogok közé" (Orbán V., két héttel korábban) Egyszer jól leszóljuk, oszt két hét múlva utánozzuk...
magnamater
2015. szeptember 30. 15:43
Németország hívta őket, nem mi,a fölösleget ne hozzánk szíveskedjenek visszapasszolni!
antioxi
2015. szeptember 30. 15:28
Maizier: "...Németország nem fogadhatja be a gazdasági bevándorlókat..." Ismerős gondolat. Orbán Viktortól tetszett hallani ezt? ps: 1) Már nem menekültekről beszélnek a németek sem, hanem bevándorlókról.Dobok egy hátast. 2) Merkel bundesmutti még nem mondott le?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!