Túl EU-párti a BBC a brit konzervatívok szerint

2015. augusztus 09. 14:41

„Elhibázott ez a »Brüsszelnek igaza van, mindenki más téved« alapállás” – mondta Liam Cox volt brit védelmi miniszter a BBC EU-párti részrehajlása kapcsán. John Whittingdale kulturális miniszter figyelmeztette a BBC-t, hogy legyen elfogulatlan a szigetország európai uniós tagságáról szóló népszavazás kérdésében, szerinte ugyanis a közszolgálati médiatársaság túlságosan is EU-párti, és ez befolyással lehet a referendumra.

2015. augusztus 09. 14:41

A brit kormány figyelmeztette a BBC-t, hogy legyen elfogulatlan a szigetország európai uniós tagságáról szóló népszavazás kérdésében, szerinte ugyanis a közszolgálati médiatársaság túlságosan is EU-párti, és ez befolyással lehet a referendumra, amelyet legkésőbb 2017-ig, de minden bizonnyal már jövőre megtartanak.

A The Sunday Telegraph című lap úgy tudja, John Whittingdale kulturális miniszter nem sokkal az után levelet írt a BBC-t felügyelő alapítványnak, hogy a konzervatívok győzelmét hozó májusi parlamenti választások után kinevezték tisztségébe. A politikus, akinek tárcája a médiaszabályozásért is felelős, állítólag garanciákat követelt a pártatlanságra és arra, hogy a közszolgálati médium figyelembe veszi a részrehajlásával kapcsolatos esetleges panaszokat az EU-népszavazással kapcsolatban.

A toryk és a BBC között régóta feszült a viszony, a párt több magas rangú illetékese azzal vádolta a médiatársaságot, hogy „megbocsáthatatlan részrehajlást” tanúsított a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt iránt a parlamenti választás kampánya alatt.

Az euroszkeptikusok táborát gyarapító John Whittingdale már egyszerű parlamenti képviselőként is a BBC harcos bírálója volt, kulturális miniszterré való kinevezése pedig megfigyelők szerint azt jelzi, hogy a kormány eltökélt a BBC „lerendezését– illetően. A brit kormány szerint a 92 éves közszolgálati médiatársaság tetőtől talpig átalakításra szorul, mindenekelőtt azt kell megvizsgálni, hogy szükséges-e ennyi mindennel foglalkoznia.

Az EU-népszavazással kapcsolatban a The Sunday Telegraph úgy tudja, nemcsak a BBC Trust, hanem a brit távközlési hatóság, az Ofcom vezetője is kapott levelet júniusban. Mindketten postafordultával válaszoltak, és kijelentették, hogy az elfogulatlanság első számú követelmény. A levelek közül egyiket sem hozták nyilvánosságra.

A Konzervatív Párt euroszkeptikusai üdvözölték John Whittingdale lépését. „Teljesen igaza van, a BBC velejéig EU-párti” – mondta Liam Fox korábbi védelmi miniszter. „Elhibázott ez a »Brüsszelnek igaza van, mindenki más téved« alapállás” – tette hozzá.

Nagy-Britannia európai uniós tagságának kérdése megosztja a brit konzervatívokat, akiknek egy hangos csoportja a tagság megszüntetése, mértéktartó része viszont a bennmaradás mellett érvel. David Cameron kormányfő június végén kiszivárgott információk szerint szilárd eltökéltséggel arra fog törekedni a népszavazási kampányban, hogy a szigetország az Európai Unió tagja maradjon. Nagy-Britanniában minden bizonnyal már 2016-ban megtartják a referendumot, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások egyik központi eleme London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása lenne.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A bevándorlás megszállás
2015. augusztus 10. 08:59
Apáczai " ez a teljes revízió is elkerülhetetlen." Bizony Mindent VISSZA!!!!!!! Nagy-Magyarország
A bevándorlás megszállás
2015. augusztus 10. 08:58
Vladimir Bukovsky - Az EU és a Szovjetunió Részlet Mindkettőt kb 15 , soha senki - egyszerű választó által - által meg nem választott csoport irányít
A bevándorlás megszállás
2015. augusztus 10. 08:57
Vladimir Bukovsky - Az EU és a Szovjetunió http://www.youtube.com/watch?v=dsq7_epNKPo
A bevándorlás megszállás
2015. augusztus 10. 08:56
EU = zsidó Szovjetúnió, pepitában Csak az idióta nem látja Diktatúra Ugyanaz az 5 ágú csillag a jele mint a szovjetnek Tanács, Bizotsság, még arra se vették a fáradságot hogy más neveket adjanak mint a szovjet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!