Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

John Kerry hivatalosan is megnyitotta a kubai amerikai nagykövetséget

2015. augusztus 14. 18:52

Több mint 54 év után újra megnyitották pénteken az Egyesült Államok nagykövetségét Havannában. John Kerry amerikai külügyminiszter beszédében többször spanyolul szólalt meg, és hangsúlyozta: Kuba és Amerika véget kell, hogy vessen egymás kölcsönös elszigetelésének. 1945 óta Kerry az első amerikai külügyminiszter, aki Kubába látogat.

2015. augusztus 14. 18:52

Az Egyesült Államoknak és Kubának véget kell vetnie egymás „kölcsönös elszigetelésének”, a normalizált kapcsolatok megkönnyítik a párbeszédet, amely elősegíti egymás kölcsönös jobb megértését – hangsúlyozta John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken Havannában, amikor az Egyesült Államok nagykövetségének épületénél ünnepélyesen felvonták az amerikai zászlót. Az amerikai diplomácia vezetőjének szavai szerint az Egyesült Államok és Kuba immár nem ellensége vagy riválisa, hanem szomszédja egymásnak. Kerry a nagykövetséget több mint 54 év után hivatalosan megnyitó szertartáson kétszer is spanyolra váltott a kubai televízió által is élőben közvetített beszédében.

Nincs mitől félni” – mondta spanyolul a külügyminiszter, rámutatva, hogy a diplomáciai nyitás mindkét ország számára hasznos. John Kerry – az Egyesült Államok első külügyminisztere, aki 1945 óta a karibi szigetországba látogatott – hangsúlyozta, hogy Kuba jövőjét maguknak a kubaiaknak kell alakítaniuk, de rámutatott, hogy az Egyesült Államok határozottan fel fog lépni az emberi jogok védelmében. Havanna részéről politikai nyitást sürgetve rámutatott: az amerikai kormánynak továbbra is az a meggyőződése, hogy „Kuba érdekeit a valódi demokrácia szolgálja, amelyben az emberek szabadon választhatják meg vezetőiket, fejezhetik ki gondolataikat és gyakorolhatják vallásukat”.

Az amerikai zászlónak felvonásán, amely egyben a két ország hidegháborús szembenállásának lezárását is jelképezte, részt vett ugyanaz a három volt amerikai tengerészgyalogos, aki több mint fél évszázaddal ezelőtt leeresztette azt. 

Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök december 17-én jelentette be, hogy a két ország a kétoldalú viszony normalizálására fog törekedni. Az amerikai kormány az év eleje óta enyhített a John F. Kennedy elnök által 1962-ben bevezetett és 1996-ban a Helms-Burton-törvényben megerősített gazdasági embargón – ennek teljes feloldása a kongresszus kompetenciája – és levette Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról. Obama és Castro áprilisban az amerikai államok panamai csúcstalálkozóján megbeszélést folytatott egymással. 

A havannai amerikai érdekképviselet, amely 1977 óta a svájci nagykövetség részeként működött, július 20-án nyerte vissza a nagykövetségi rangját. Ugyanazon a napon, mint a Kuba washingtoni diplomáciai missziója, amelynél már akkor felvonták a kubai lobogót, Bruno Rodriguez külügyminiszter jelenlétében.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Energetikus
2015. augusztus 14. 20:38
Fidel Castro nagyon "beadta a derekát" - ennyi usa-elnöknek ellenállni - büszke lehet rá a népe - a történelem biztos a kellö piedesztálra emeli nagyságát ... - csak nehogy idövel elmexikósoidjanak, elhaitizaidjanak a derék kubai kisemberek ...
Fakutya Vigyora
2015. augusztus 14. 20:03
Több pálmafa kell az ebédhez. http://kepkezelo.com/images/jaa38vxt4oh7zlul5dr.jpg
Akitlosz
2015. augusztus 14. 19:44
„Kuba érdekeit a valódi demokrácia szolgálja, amelyben az emberek szabadon választhatják meg vezetőiket," Ez nem demokrácia. Nem az a demokrácia, ha az emberek megválaszthatják a vezetőiket, hanem az, ha maguk dönthetnek a közösségüket érintő ügyekben és a vezetőik kötelesek ezt a többségi döntést végrehajtani. Ha egy rabszolga teljesen szabadon és demokratikusan megválaszthatja, hogy melyik rabszolgahajcsár korbácsolja, attól még rabszolga marad, aki nem ura a sorsának és mindig korbácsolni fogják. Ha éppen nem a demokrata rabszolgahajcsár, akkor a republikánus.
Akitlosz
2015. augusztus 14. 19:35
"Kuba jövőjét maguknak a kubaiaknak kell alakítaniuk, de rámutatott, hogy az Egyesült Államok határozottan fel fog lépni az emberi jogok védelmében." Értsd Amerika tesz a többi ország függetlenségére, bármikor bármikor beavatkozik, ha érdekei úgy kívánják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!