Merkel: Kooperálnunk kell az NSA-val

2015. május 04. 16:58

Angela Merkel, német kancellár a német szövetségi hírszerző szolgálat és az NSA uniós célpontokat is érintő együttműködése miatt kirobbant üggyel kapcsolatban kijelentette: a BND továbbra is együtt fog működni az NSA-val, és a kormánya készen áll minden kérdés megválaszolására az üggyel kapcsolatban.

2015. május 04. 16:58

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) Németország lakosságának biztonsága érdekében továbbra is együttműködik az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) – jelentette ki a német kancellár hétfőn Berlinben.

Angela Merkel a BND és az informatikai hírszerzésre szakosodott NSA uniós célpontokat is érintő együttműködése körül április végén kirobbant üggyel kapcsolatban tett első nyilatkozatában – sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva – hangsúlyozta, hogy kormánya készen áll válaszolni a nemzetbiztonsági szolgálatok működését a törvényhozás részéről felügyelő testület – az úgynevezett parlamenti ellenőrző testületet (PKG) – valamennyi kérdésre, és továbbra is az a véleménye, hogy barátoknak nem szabad kémkedniük egymás ellen.

Ugyanakkor a hírszerző szolgálatok a nemzetközi terrorizmus által meghatározott környezetben csak nemzetközi együttműködéssel tudják ellátni feladatukat, ez a közös munka pedig a BND esetében „mindenekelőtt” az NSA-vel folytatott kooperációt jelenti – szögezte le Merkel. Hozzátette, a német kormány mindent megtesz azért, hogy megőrizze a nemzetbiztonsági szolgálatok működőképességét. A titkosszolgálatok tevékenységével kapcsolatban mindig meg kell találni az egyensúlyt két követelmény, a magánszféra védelme és az állampolgárok biztonságának megóvása között, és „ami javításra szorul, azt meg is kell javítani” – fejtette ki a kancellár.

Német lapértesülések szerint a BND az NSA-vel folytatott terrorellenes együttműködés keretében tízezres nagyságrendben keresett rá az amerikai partnerszervezettől kapott kifejezésekre – például számítógépek azonosítására szolgáló IP-címekre és telefonszámokra – a rendszereiben, adatbázisaiban a bajorországi Bad Aiblingban működő lehallgató- és adatgyűjtő állomáson. Az NSA ezt a lehetőséget arra használta fel, hogy kémkedjen többek között a francia külügyminisztérium és az államfői hivatal, valamint az Európai Bizottság magas beosztású munkatársai ellen.

A beszámolók szerint a BND-nél 2005-ben tűnt fel a rendellenesség, de csak azután folytattak átfogó vizsgálatot az ügyben, hogy 2013-ban kirobbant az NSA Edward Snowden által leleplezett titkos adatgyűjtő programjai körüli botrány. Az egyelőre nem világos, hogy a BND-t felügyelő kancellári hivatal mikor értesült az ügyről.

Az ellenzéki pártok személyesen Angela Merkel és Thomas de Maiziere jelenlegi belügyminiszter, korábbi kancelláriaminiszter felelősségét firtatják. Steffen Seibert kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján azt mondta, hogy a kancellár áll a PKG rendelkezésére. Thomas de Maiziere-t a testület szerdai ülésén hallgatják meg.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2015. május 04. 18:11
Faszt kell, de fogtok, mert bűntudatotok van és nyilván sokat tudnak rólatok.
drkovax
2015. május 04. 18:09
Ebben az ügyben igaziból arról van szó, hogy az NSA a BSD-t használta német célpontok (német bíróság által nem jóváhagyott, német államérdekkel alá nem támasztott) lehallgatására...
formaegy
2015. május 04. 17:52
A 2013-as lehallgatásoknál Merkel milyen határozott, és "felháborodott" volt. (vagy már akkor is kétszínűsködött?) Most visszafogott, szinte benyalva az USA-nak "nyugalomra" int mindenkit. Merkelnél nagyon nincs rendben valami. Az USA zsarolni tudja valamivel? Az USA felé teljesen lehasalt, ha kell az EU békéjét is képes feláldozni?
paraklétosz
2015. május 04. 17:42
Sőt tőlük kapja a mobiltelefonját is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!