Brit választás: sorban mondanak le a vesztes vezetők

2015. május 08. 13:53

Sorban mondanak le a vesztes brit pártok vezetői az elsöprő konzervatív győzelem után. Lemondott Nick Clegg, a negyvenhét széket vesztő liberálisok vezetője; Ed Miliband, a Munkáspárt elnöke és Nigel Farage, a UKIP vezetője is. Miliband szerint a Munkáspárt sosem fogja abbahagyni a munkásokért folytatott küzdelmet.

2015. május 08. 13:53

Még nincs végleges eredmény, de az biztosnak látszik, hogy elsöprő győzelmet arattak a konzervatívok a csütörtöki brit választásokon. 326 székkel jelen állás szerint önállóan is többségük van a brit alsóházban. A Munkáspárt 230, a Skót Nemzeti Párt (SNP) 56, a Liberális Demokrata Párt 8, a UKIP és a zöldek 1-1 helyet szereztek a 650 fős parlamentben az egyéb északír és wales-i pártok mellett.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője először Twitteren ismerte el felelősségét: „A vereség nehéz, de olyan párt vagyunk, amely sosem fogja abbahagyni a munkásokért folytatott küzdelmet. () Hálás vagyok a kampányban dolgozó embereknek, illetve hálás vagyok a kampányért. Egyedül én vagyok felelős az eredményért”. Később sajtótájékoztatón jelentette be lemondását. Miliband szerint erős Munkáspártra van szükség, ezért ideje van, hogy más vegye át a vezetést. „Ez a párt már sokszor visszatért és most is vissza fog” – biztatta küzdelemre a Munkáspárt híveit Miliband.

Nick Clegg, az elmúlt öt évben a konzervatívokkal koalícióban kormányzó liberális demokraták elnöke is lemondott. Az eddig miniszterelnök-helyettesként dolgozó Clegg azt mondta, hogy a liberalizmus egész Európában visszaszorulóban van a „félelem politikájának” megerősödése miatt. A pártelnök szerint jót tett az országnak a konzervatív-liberális koalíció, mivel sokkal liberálisabb és igazságosabb lett, mint öt éve volt. Clegg kiemelte: a felelősség nem a kollégáié, hanem az övé. A liberális demokraták 47 képviselői széket veszítettek 2010-hez képest.

Korábbi ígéretéhez híven lemondott a pártelnökségről a UKIP vezetője és legismertebb politikusa, Nigel Farage is, miután nem nyerte meg körzetét. Az újságíróknak Farage elmondta: elmegy nyaralni, és utána eldönti, hogy indul-e újra az elnökségért. A UKIP a brit választási rendszer miatt annak ellenére szerzett mindössze egy mandátumot, hogy országosan több mint 3,8 millióan (12%) szavaztak rájuk – ezzel pedig a szavazatokat tekintve a harmadik legnépszerűbb párt lettek az országban.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brókerkormány
2015. május 08. 23:53
kaffogó hebrencs [Hozzászóló kiszűrése] 2015. május 8. 16:04 @Brókerkormány Tehát a brit választási rendszer alapjait sem ismered. Ki szavazott a UKIP-ra? Senki Ha a fidesz 2010-ben felcsúton orbán egyik disznaját indítja a választásokon, fidesz színekben, az is 2/3-od kap Idióta Mondjuk sok politikus egy disznónál is alávalóbb
Kvasztics Fedor
2015. május 08. 16:25
A németek után a britek is elküldték a liberálisokat a francba. Mi lesz most Németországgal és Nagy Britanniával? Senki nem aggódik értük?
Brókerkormány
2015. május 08. 15:50
A UKIP a brit választási rendszer miatt annak ellenére szerzett mindössze egy mandátumot, hogy országosan több mint 3,8 millióan (12%) szavaztak rájuk Ők nem számítanak Mehetnek a levesbe Örülhetnek hogy demokraták nem deportálják őket Ausviccba
Brókerkormány
2015. május 08. 15:48
lavor Merné bármelyik ballib azt állítani, hogy a brit rendszer antidemokratikus!?:DDD A brit rendszernél még sztalin is demokratikusabb volt Ő legalább kjelentette hogy én vagyok az úr oszt jónapot Nem játszott bábszínházat a konzumidiótáknak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!