Autonómiáért és elismerésükért tüntettek a kárpátaljai ruszinok Kijevben

2015. május 24. 12:30

Az elnöki hivatal előtt tüntető ruszinok az 1991-es kárpátaljai népszavazásra hivatkozva kérnek azonos státuszt a kelet-ukrajnai Donbasszal. Az egyik aktivista Vona Gábor fellépésére hivatkozott.

2015. május 24. 12:30

Petro Porosenko államfő hivatala előtt tüntetett kárpátaljai ruszinok egy csoportja pénteken Kijevben – számolt be orosz és ukrán tudósítások alapján a KárpátHír. A ruszin aktivisták azért vonultak az elnöki hivatal elé, mert nem kaptak választ a levélre, amit márciusban írtak neki. Ebben azt feszegették, miért nem hajlandó Kijev elismerni az 1991-es népszavazás eredményét, amikor a kárpátaljaiak 78 százaléka a vidék autonómiájára szavazott. Arra is magyarázatot követeltek, hogy Ukrajnában miért nem ismerik el kisebbségként a ruszinokat, miközben a világ 22 országában önálló nemzetiségként tekintenek rájuk, és elismerésükre az ENSZ is felhívta Kijev figyelmét.

Az egyik aktivista, Andrej Jurik elpanaszolta, hogy mindenhol akadályokba ütköznek. Szerinte, ha a Donbásznak jár a különleges státusz a minszki megállapodás alapján, akkor Kárpátalját is ugyanez megilleti, főként a '91-es referendum alapján. A ruszin aktivista arról is beszélt, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke az Európai Unió szintjén vetette fel az elfeledett népszavazást és az abból adódó jogos autonómia igényt.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. május 24. 22:03
Itt a történelmi lehetőség a ruszin és magyar autonómiára és területrendezésre.
Várkert bazár
2015. május 24. 20:23
Basszus, és porosenko nyalókakirály nem lövetett közéjük? Akkor zsidó létére is normáliabb mint az elmebeteg gyurcsány én is rikárdó bevándorló vagyok Ferenc
Akitlosz
2015. május 24. 17:29
A magyarok miért nem tüntettek a ruszinokkal együtt?
alex.leopardi
2015. május 24. 16:21
Vérbeli kisepikus, az elhallgatás és a visszafogottság művésze...... nagyon jellemző rá de ettől még nagyon jó...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!