Kivonták a Fehér Ház adminisztrációs hivatalát az átláthatósági törvény alól

2015. március 19. 17:29

Kivonta adminisztrációs hivatalát az információs szabadságról szóló törvény hatálya alól a Fehér Ház. A már Bush elnök alatt követett gyakorlat szerint tehát az iroda elutasítja a beérkező közérdekű adatigényléseket. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a lépés összhangban van azokkal a bírósági ítéletekkel.

2015. március 19. 17:29

A washingtoni Fehér Ház kivonta a saját adminisztrációs hivatalát az információs szabadságról szóló törvény (FOIA) hatálya alól, hivatalossá téve azt a már George W. Bush elnök alatt is követett gyakorlatot, hogy az egyebek mellett az elnök levelezésével foglalkozó iroda elutasítja a beérkező közérdekű adatigényléseket – írta a USA Today című amerikai napilap.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a lépés összhangban van azokkal a bírósági ítéletekkel, amelyek értelmében a főleg iktatással, adminisztrációval foglalkozó hivatalra nem vonatkozik az átláthatósági törvény. Az elnök e-mailes levelezésének archiválása is az adminisztrációs hivatal dolga – olvasható a lap március 16-i cikkében.

A USA Today szerint bár az utóbbi időszakban – George W. Bush egykori és Barack Obama jelenlegi amerikai elnök alatt is – az volt a gyakorlat, hogy az iroda elutasítja a hozzá beérkező közérdekű adatkéréseket, a döntés időzítése sokakat meglepett, arra ugyanis az információszabadság napján, a kormányzati átláthatóságnak szentelt, úgynevezett Napfény héten (Sunshine Week) került sor. A Fehér Ház többi egységével ellentétben, amelyek mindig is kívül estek a FOIA hatályán, az adminisztrációs hivatal az elmúlt harminc évben reagált a beérkező kérelmekre.

Ez egy olyan hivatal, amely harminc éven keresztül a FOIA hatálya alá tartozott, azonban amikor politikailag kényelmetlenné vált, akkor úgy döntöttek, hogy többé nem vonatkozik rá az információs szabadságról szóló törvény” – mondta Tom Fitton, a Judicial Watch nevű konzervatív jogvédő csoport munkatársa.

Egy washingtoni szövetségi fellebbviteli bíróság 2009-es ítélete szerint az adminisztrációs hivatalra nem vonatkozik a FOIA, mivel csak adminisztratív támogatást nyújt az elnöknek, és ezáltal lényegében nincs független joghatósága. A Fehér Ház arra nem adott magyarázatot, hogy miért vártak közel hat évet a bírósági döntés hivatalos alkalmazásával.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. március 20. 09:35
Jesuischarlie elvtársak most buzgón magyarázzák, hogy "az más". Nos Elvtársak nem a levelezés stb. van "kivonva" hanem az egész hivatal. Így igazi a jogállam, na meg a fékek, ellensúlyok, no meg az átláthatóság...igaz-e Béndek Elvtárs..
egyetmondok
2015. március 20. 09:24
Egy államfő vagy kormányfő hivatali levelezése szerintem se legyen közérdekű adat, és én nem is emlékszem, hogy pl. nálunk valaha is ment volna ilyen igénylés pl.a kormányfő vagy az államfő felé.
dick52
2015. március 20. 08:45
Hogy is hivjak azt a szerencsetlen lanyt, Reka vagy mi? Most tiltakozz lelkem!
Morgen
2015. március 19. 19:56
Szél Berni éhen halna ottan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!