Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Görög pénzek: puhul a német kormány

2015. március 19. 19:26

Kompromisszumra törekszik a második világháborús jóvátétel témáját feszegető görög kormánnyal a német vezetés: egy szocdem kormánytag megemelné a Berlin által befizetendő összeget egy német-görög alapba.

2015. március 19. 19:26

Az Athén által követelt háborús jóvátétellel kapcsolatos kompromisszum első kísérletként a Berlin által egy német-görög alapba befizetendő összeg emelését javasolta csütörtökön a német kormány egyik tagja. „Ha a görög fél a kellő érdeklődéssel fogadja a javaslatunkat, kész vagyok (a 2014-ben létrehozott német-görög jövőalap) módosítására” — jelentette ki a szociáldemokrata Michael Roth külügyi államtitkár a Handelsblatt című gazdasági napilapnak nyilatkozva.

Roderich Kiesewetter konzervatív képviselő korábban már javasolta az alap költségvetésének növelését. Az alapba évente egymillió eurót fizetnek, és célja görögországi gazdasági és szociális programok finanszírozása. A német kormány többször is elutasított mindenféle jóvátételt, a Zöldek több vezetője azonban Athénnek szánt gesztusként a nácizmus áldozatait megsegítő alapítvány létrehozását szorgalmazta.

Az Alekszisz Ciprasz vezette, januárban hatalomra jutott Sziriza szerint Berlin mintegy 162 milliárd euróval, a 315 milliárd eurós görög államadósság nagyjából felét kitevő összeggel tartozik Athénnak. Ez az összeg két részből áll össze: egyrészt a nácik négyéves (1941-1945) megszállása alatt véghezvitt pusztítása miatt járó jóvátételből, és a görög nemzeti banktól kikényszerített, 476 millió akkori német márkás (Görögországban 11 milliárd euróra becsült) hitelből.

A német kormány jogilag lezártnak tekinti a második világháborús jóvátétellel összefüggő kérdéseket, álláspontja szerint a két Németország és a négy megszálló hatalom (Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és a Szovjetunió) 1990-ben kötött megállapodásával - az úgynevezett kettő plusz négy szerződéssel - megszületett a második világháborút Európában hivatalosan lezáró dokumentum, és ebben szerepel, hogy a jóvátétel kérdését lezárták.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cuma
2015. március 20. 09:35
Mondja meg végre valaki: Mi lesz ha G.orsz bedől!!!!!!!!!!! Milyen gond ez a görögöknek,és milyen Európának? A gyakorlatban:Nem lesz pénzük kenyeret venni,mert elviszi,teherautókon az EU? És ha nyomnak még? Papír van.
balbako_
2015. március 20. 07:18
Ez a duma. Az új kormány aláírta - és a következő hitelnek ez a feltétele - hogy privatizál. Eladja a kikötőket, mindent ami neki pénzt hozhat és mit tesz Isten döntően németek fogják megvenni. És ettől lesznek a görögök boldogok? Az ötszörösét fizetik a tényleges kölcsönnek....
Akitlosz
2015. március 19. 19:47
Zsidósodnak a görögök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!