Öt év tíz hónapot kapott Tóásó Előd

2015. február 21. 10:33

Öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték fegyveres felkelésben való részvétel miatt Tóásó Elődöt és társát, Mario Tadicot Bolíviában. A két férfi majdnem hat éve előzetesben van a latin-amerikai országban, ezért hamarosan szabadon engedhetik őket.

2015. február 21. 10:33

Öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték Tóásó Elődöt és Mario Tadicot fegyveres felkelésben való részvétel miatt Bolíviában – írja az Index. Az ítélet vádalku és gyorsított eljárás keretében született. Mivel a két férfi csaknem hat éve előzetesben van a latin-amerikai országban, ezért hamarosan szabadulhatnak.

2009-ben ütöttek rajta egy feltételezett terroristasejten Bolíviában, akik állítólag Evo Morales elnök megölésére készültek. Az akcióban elhunyt Rózsa-Flores Eduárdó, Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer, a két túlélőt – Tóásót és Tadicot – pedig őrizetbe vették. Az ügy másik 37 vádlottja közül előző héten Ignacio Villa Vargast nyolc évre, Juan Kudelkát hat év kilenc hónap szabadságvesztésre ítélték.

Tóásó nővére a Facebookon azt írta: „Most megy vissza a börtönbe. Kezdődik a bürokrácia a hazahozataláért”. Az MTI megkeresésére Tóásó Edit, aki maga is jogász, kifejtette: még sok papírmunkát kell elvégezni, ami a börtönparancsnokra vár majd. A latin-amerikai ország bürokráciáját ismerve lehet arra számítani, hogy elhúzódik majd a folyamat – tette hozzá. Hangsúlyozta: a magyar külügyi tárca a külképviseleten keresztül most sokat tehet Tóásó Előd mielőbbi szabadon bocsátásért, például azzal is, hogy mielőbb kaphasson útlevelet a hazatéréshez.

A magyar Külügyminisztérium közleményben üdvözölte, hogy az évek óta jogellenesen fogva tartott Tóásó Elő szabadlábra kerülésének pillanata nagyon közel van. Szijjártó Péter utasította Magyarország Bolíviába akkreditált Buenos Aires-i nagykövetét és konzulját, hogy személyesen járjanak el a helyi hatóságoknál annak érdekében, hogy Tóásó Előd mielőbb elhagyhassa az országot. A konzuli szolgálat fel van készülve arra, hogy a megfelelő technikai segítséget biztosítsa számára – tette hozzá a tárca. 

A közlemény szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kísérte az ügy fejleményeit, a konzuli szolgálat feladat- és hatáskörének megfelelően minden intézkedést és segítséget biztosított és biztosít annak érdekében, hogy egy Magyarországtól távoli országban eljárás alá vont magyar állampolgár konzuli védelemben részesüljön. 

A tárca felidézi, hogy az elmúlt években Magyarország a diplomácia eszközeivel is visszatérően fellépett a nemzetközi szervezetek – mint, az ENSZ, az Európai Unió, az Európai Parlament, az Amerikai Államok Szervezete – különböző fórumain annak érdekében, hogy a bolíviai hatóságok a nemzetközi szerződésekben foglalt emberi jogi normákkal összhangban tartsák tiszteletben Tóásó Előd emberi jogait, és biztosítsanak számára jogszerű eljárást.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peti
2015. február 22. 10:59
Nyugtával a napot, nehogy valami közbejöjjön, mondjuk egy szökési kísérlet, depressziós hangulat, vagy valami különös baleset...
Fakutya Vigyora
2015. február 21. 23:50
"Az ügy másik 37 vádlottja" Ők kik?
Akitlosz
2015. február 21. 22:09
Rózsa Flores Eduardó életéből német-horvát-magyar-chilei kalandfilm is készült Chico címmel. https://www.youtube.com/watch?v=dIg2vMq9Iws Nem rossz.
Akitlosz
2015. február 21. 21:47
Ha a gyorsított eljárás tart hat évig, akkor mennyi ideig tartott volna a lassított eljárás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!