Oroszország: Az ukrán hadsereg egy külföldi légióra hasonlít

2015. február 05. 18:24

Oroszország biztonságát fenyegetik az Ukrajnának esetleg szállítandó halált okozó amerikai fegyverek, figyelmeztetett az orosz külügyi szóvivő csütörtökön. A szóvivő úgy vélte, hogy az ukrán hadsereg már így is külföldi légióra hasonlít.

2015. február 05. 18:24

Alekszandr Lukasevics azt mondta, az Egyesült Államok azon szándéka, hogy közvetlenül vagy közvetítőkön keresztül az emberi élet kioltására alkalmas korszerű fegyvereket adjon át Kijevnek, komolyan aggasztja Moszkvát, minthogy ez nemcsak a délkelet-ukrajnai fegyveres szembenállás kiterjedésével járhat. A lépés Oroszország biztonságát is fenyegeti, amelynek területét már több alkalommal lőtték ukrán oldalról, tette hozzá.

Lukasevics emlékeztetett arra, hogy az amerikai törvényhozás megszavazta, Barack Obama elnök pedig tavaly év végén aláírta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a fegyverszállítást Ukrajnának. A szóvivő arra is felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne adjon át Ukrajnának Afganisztánból kivont fegyvereket és haditechnikát. Moszkva a közös lengyel-litván-ukrán békefenntartó dandár felállítása miatt is aggódik.

Alekszandr Lukasevics bírálta az ukrán törvényhozást, amely jóváhagyta az erről szóló megállapodást. A szóvivő úgy vélte, hogy az ukrán hadsereg már így is külföldi légióra hasonlít és a dandár felállítása egyáltalán nem segíti a délkelet-ukrajnai békefolyamatot. Lukasevics közölte, hogy nem tartja kudarcnak a rendezés érdekében létrehozott nemzetközi összekötőcsoport múlt hétvégi ülését, amely megállapodás aláírása nélkül ért véget. Arra viszont nem tudott válaszolni, hogy Denisz Pusilin, a tavaly önkényesen kikiáltott donyecki népköztársaság képviselője miről tárgyalt Moszkvában. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a szakadár politikus erről maga számolt be. Az orosz külügyi szóvivő azt sem tudta megerősíteni, hogy Vlagyimir Putyin újabb üzenetet küldött volna Petro Porosenko ukrán elnöknek, amelyben az orosz államfő a január 15-én tett békejavaslataihoz képest újabbakat fogalmazott volna meg.

Moszkva a múlt havira sem kapott választ Kijevtől, tette hozzá. Lukasevics közölte, Oroszország kitart amellett, hogy azonnal be kell szüntetni Délkelet-Ukrajnában a harci cselekményeket, s arra szólítja fel Kijevet és a donyecki és luhanszki népköztársaságok képviselőit, hogy újítsák fel a párbeszédet.

Az orosz és a francia államfő, valamint a német kancellár pénteki moszkvai találkozójával kapcsolatban azt mondta, lehetséges, hogy az állami vezetők tisztázzák majd az ENSZ égisze alatt Délkelet-Ukrajnába küldendő kéksisakos béketeremtő egység kérdését. Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója a moszkvai csúcstalálkozó hírét kommentálva arról tájékoztatott, hogy Vlagyimir Putyin, Francois Hollande és Angela Merkel várhatóan a kora esti órákban tanácskozik majd.

Előtte néhány órán át a három ország szakértői egyeztetnek. Azt mondta, hogy Moszkva kész az építő párbeszédre és az ukrajnai helyzet romlásával indokolta a három állam vezetőinek csütörtökön bejelentett találkozóját.

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2015. február 06. 08:59
Hé "PARASZTOK" mitől dübörög az amcsi gazdaság?? Minél több konfliktust háborút tud ősze hozni ámerika, annál jobban dübörög a gazdasága a háborúk kimondottan amerikai érdekek. Ha nem lennének amcsi felbujtok Ukrajnában már rég karóba húzták volna a kijevi vakegeret. Az úgynevezett ukrajnai hadsereget ágyútölteléknek használják az amcsi ügynökök így tartják sakkban a civil lakosságot!!!!!!!
timargabor
2015. február 06. 06:47
"halált okozó fegyverek" LOL of the week
ciprióta
2015. február 06. 06:04
több,mint aljasan nevetséges és putyiniasan arcátlan az oroszok müfelháborodása....naponta a nem létező ukrán -orosz határon konvojok szállitják az orosz fegyvereket és municiót Ukrajnába, Rosztovból naponta buszok sokasága transzportálja az un. népfelkelőket ,akik ..szabadságon ..lévő orosz zsoldosok, sorkötelesek. Putyin halált oszt annak érdekében,hogy ne derüljön ki róla..nem más,mint egy asperger szindromával terhelt agyalágyult.
Eltünt
2015. február 05. 23:31
KEDVER TÜNCIZŐK LEHET MENNI UKRÁNOKHOZ SAJTÓ SZABADSÁGÉRT DEMOKRÁCIÁÉRT HARCOLNI. ,DE VIGYETEK MAGATOKKAL TISZTA FEHÉRNEMŰT MERT UKRÁNOKNÁL NEM SZÁMÍTÓGÉPPEL DOBÁLÓZNAK ÁM ,KÖPKÖDÉS NINCS MEGTILTVA . :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!