Az ENSZ BT határozatban támogatja a minszki egyezményt

2015. február 18. 08:52

Orosz szövegezésű határozatot fogadott el kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amelyben a testület egyhangú támogatásáról biztosította az európai közvetítéssel létrejött ukrajnai tűzszüneti megállapodást és annak betartására szólította fel az összes felet.

2015. február 18. 08:52

Az ENSZ BT egyhangúan fogadta el azt az orosz nyelvű határozatot, amelyben a világszervezet támogatásáról biztosítja a minszki tűzszüneti megállapodást és annak betartására szólítja fel a feleket.

A BT megerősítette, hogy „teljes mértékben elismeri Ukrajna szuverenitását, függetlenségét és területi sérthetetlenségét”, és kifejezte „mély aggodalmát az Ukrajna keleti régiójában történt tragikus események és erőszak miatt”. A testület eredetileg a hétvégén szándékozott szavaznia a határozatról, ám ez elmaradt, mert több BT-tag azt sürgette Oroszországtól, hogy a határozat tegyen említést a Malaysia Airlines tavaly Ukrajna fölött lelőtt 17-es járatáról is. A kiegészítés kezdeményezői azzal érveltek, hogy meg kívántak emlékezni a tragédia 298 halálos áldozatáról. A dokumentum végül megerősítette azt a múlt évben elfogadott BT-határozatot, amely az incidens független kivizsgálását és az elkövetők felelősségre vonását sürgette.

A határozat szövegébe nyugati nyomásra került bele az Ukrajna függetlenségére való utalás. Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet „minimum ironikusnak” nevezte, hogy a határozat szövegének vázlatát az az Oroszország készítette el, amely támogatja Ukrajna „totális letámadását”. Ezt az állítást Oroszország tagadja. Mark Lyall brit ENSZ-nagykövet azt hangoztatta, hogy a BT-nek „teljes szerepet” kell játszania a tűzszünet betartatásában, beleértve azt is, hogy a testület legyen kész lépéseket tenni abban az esetben, ha nem tartanák be a fegyvernyugvást. Lyall sürgette, hogy Oroszország tegyen eleget a minszki tűzszüneti megállapodásban vállalt kötelezettségeinek.

Az orosz ENSZ-küldöttség már tavaly is előkészített több, tűzszünetet sürgető határozati javaslatot, ám a testület többi tagja ebbe a Krím félsziget Moszkva általi elcsatolása miatt nem ment bele. Az egyik ilyen, humanitárius folyosók megnyitását sürgető dokumentum-tervezetet az Egyesült Államok képviselője „képmutatónak” nevezte.

A keddi BT-határozatot megelőzően röviddel a világszervezet legfontosabb biztonságpolitikai döntéshozó szerve brit szövegezésű sajtónyilatkozatot fogadott el egyhangúlag, amely minden felet az ukrajnai harcok haladéktalan befejezésére és a tűzszüneti megállapodás betartására szólított fel. „A Biztonsági Tanács tagjai sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a tűzszünet február 15-én történt kihirdetése ellenére az erőszakcselekmények az elmúlt napokban is folytatódtak Kelet-Ukrajna egyes részein” – hangzott a brit szövegezésű állásfoglalás.

A 15 tagú BT súlyos aggályának adott hangot a Debalceve város körül folyó harcok miatt, és sürgette, hogy a szembenálló felek biztosítsák az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek szabad mozgását.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2015. február 18. 10:44
az jó,akkor nemsokára vége a háborúnak,nem marad több ukrán
Csigorin
2015. február 18. 09:59
Nagyszeru, akkor hat beke van.
peti
2015. február 18. 09:10
Mintha bárkit, aki tényező, érdekelt volna valaha, a kezdeti szűzies időket leszámítva, hogy miről milyen határozatot hoz az ENSZ BT... Annyit se ér, mint a papír, amire lefirkálják.
vigyor
2015. február 18. 09:04
...hát igen, ez fontos. Gondolom tárcsere közben ilyesmiket olvasgatnak a harcoló felek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!