Mi köze az iszlámnak a terrorizmushoz?

2015. január 29. 08:38

Mi jöhet a Charlie Hebdo után? Milyen kapcsolat van, ha van, az iszlám és a terrorizmus között? Erről beszélgetett egy iszlám-kutató, egy külpolitikai szakértő és egy muzulmán szociológus.

2015. január 29. 08:38

Gyöngyösi Csilla iszlám-kutató, az ELTE-BTK Filozófiai Intézetének doktorandusza, Feledy Botond külpolitikai szakértő és Káldos János muzulmán vallású szociológus beszélgetett a Kettős Mérce vitaestjén arról, hogy mi jön a Charlie Hebdo elleni merénylet után.

A többségi társadalom, vagy inkább a sokféle identitás egységét kereső közösségek vitáinak van-e valami köze a potenciális terroristák és a múlt heti merényletek konkrét szerzőihez? Egyáltalán van-e köze az iszlámnak a január eleji merényletekhez? Volt-e köze a kereszténységnek Anders Breivik tetteihez? Hogyan reagáltak az eseményekre a franciaországi muszlim közösségek? Mi lehet a hosszútávú társadalmi következménye a történteknek? Befolyásolja-e a Charlie Hebdo nevével fémjelzett tragédia a muszlim vagy afrikai gyökerű kisebbség és a többségi társadalom viszonyát? Lesz-e hatása ezeknek az eseményeknek az európai szélsőjobb olyan hajtásaira, mint pl. a Drezdából indult és meglepően oroszbarát Pegida?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2015. január 29. 14:30
belehallgattam. érdekes, intelligens beszélgetés.
csuka
2015. január 29. 12:39
Az idotizmus továbbra is tombol: http://alfahir.hu/a_nyolceves_fiu_esete_jol_illusztralja_a_kollektiv_francia_hiszteriat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!