Mariupoli rakétatámadás: az ENSZ-ben háborús bűncselekményről beszélnek

2015. január 27. 08:40

Hétfőn rendkívüli ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanácsa a kelet-ukrajnai Mariupol elleni rakétatámadás miatt. Az egyik tisztviselő szerint háborús bűncselekmény történt, mert a támadás direkt civilek ellen irányult. Az amerikai ENSZ-nagykövet azzal vádolja Moszkvát, hogy a Krím után még több területet akar kiragadni Ukrajnából.

2015. január 27. 08:40

Az ENSZ BT hétfői rendkívüli ülését amiatt hívták össze, hogy szombaton szakadár rakétatámadás érte az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol. A támadás mintegy harminc civil áldozatot követelt.

A BT ülésén Jeffrey Feltman, a világszervezet politikai ügyekben illetékes vezető tisztségviselője azt mondta: az EBESZ megvizsgálta a becsapódások nyomait és megállapította, hogy a lövedékeket a szakadárok által ellenőrzött területről indították. A tisztviselő szerint háborús bűncselekmény történt, mert szándékosan civilek ellen irányult a támadás.

Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Krím-félsziget annexiójára utalva azzal vádolta meg Moszkvát, hogy újabb területeket akar kiszakítani Ukrajnából. „Oroszország végső célja nem változott: még több területet megszerezni, és az általa ellenőrzött terület határát még beljebb tolni Ukrajnában. Ezt az offenzívát Moszkvában tervelték ki, és Oroszország által kiképzett, pénzelt szakadárok hajtják végre orosz rakétákkal és harckocsikkal, orosz katonák támogatásával” – idézi az Index az ENSZ-diplomatát.

Eddig a BT nem tudott érdemi határozatot hozni az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, a hétvégén sem sikerült a mariupoli támadást elítélő nyilatkozatot elfogadni, mivel ezt Oroszország vétójogával élve megakadályozta. 

A francia elnök, Francois Hollande hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Angela Merkel német kancellárt is felhívta: mindkettőjükkel közölte, hogy nagyon aggasztja az ukrajnai helyzet súlyosbodása. Merkel és Hollande egyetértettek abban, hogy véget kell vetni az ellenségeskedésnek – közölte az Elysée palota. 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2015. január 27. 11:50
kinek készülnek az ilyen hírek? Mert az nyilvánvaló, hogy a szakadároknak nem volt ilyesmi érdekük. Kinek volt?Annak aki nemzetközi felhatalmazásokat okokat szeretett volna az amerikai bevonulásra az ilyen beavatkozásokra, azaz olyan CIA-s megoldásnak tűnik, mint a szíriai vegyirakétatámadás a gyerekek ellen stb. Aljas dolgok ezek uraim.
Szabadon ébredők
2015. január 27. 10:27
https://balrad.wordpress.com/2015/01/26/gyorshir-a-mozgositas-miatt-menekulo-ukran-allampolgaroknak/
Szabadon ébredők
2015. január 27. 10:27
Mint az orosz elnök elmondta, már jelenleg is igen sok behívó elől menekülő ukrajnai férfiember tartózkodik Oroszországban, és ez természetes, hogy számukra a maradás lehetőségét Oroszország megteremti. Ahogy fentebb valaki leírta, lehet az oroszok tényleg lefogják rohanni Ukrajnát
Szabadon ébredők
2015. január 27. 10:26
Gyorshír a mozgósítás miatt menekülő ukrán állampolgároknak! Posted on 2015/01/26 Szerző: Admin Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke ma bejelentette: Oroszország lehetővé teszi Maradék-Ukrajna hadköteles állampolgárainak oroszországi tartózkodását. Tekintettel a Maradék-Ukrajna területén elrendelt mozgósítás kapcsán veszélyeztetettek nagy számára, Oroszország lehetővé teszi, hogy a jelenlegi szabályozásban meghatározott időtartamon túl is maradhassanak orosz területen a golyófogónak és ágyútölteléknek szánt ukrán állampolgárok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!