CIA-s kínzások: „Többé nem történhet ilyen”

2014. december 10. 10:34

Minisztériumi engedély nélkül alkalmazta a CIA az elképesztően embertelen kényszervallatási módszereket.

2014. december 10. 10:34

Embertelenül kegyetlen módszerekkel kínozta a CIA a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokkal vádolt al-Kaida tagokat – ez áll a kedden nyilvánosságra hozott szenátusi jelentésben. Eszerint a kényszervallatás a CIA-vezetők és a minisztérium engedélye nélkül történt, és mind a módszer működéséről, mind a foglyok állapotáról félretájékoztatták Washingtont.

Obama szerint ugyan egy ilyen jelentés nyilvánosságra hozatalára sosincs jó időpont. „Nekünk azonban fontos, hogy lássák, hogy mi, ha hibát követtünk el, akkor azt elismerjük” – mondta.

A szenátusi bizottságot irányító Dianne Feinstein demokrata szenátor azt mondta: „a történelem szolgáltat majd igazságot az elkövetett bűnök miatt, és ez az ügy fontosabb annál, minthogy a vizsgálati dokumentum egy irattárban porosodjon”. Hozzátette: „tudjuk, mi történt, tudjuk, hol voltak a buktatók, hogy hol követtek el hibákat. Még egyszer nem történhet még csak hasonló sem. Ez a lényeg: hogy soha többé ne történjen ilyen”.

A jelentés szerint a CIA „kiterjesztett vallatási módszerei” nem voltak hatékonyak.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2014. december 10. 21:29
Ez mind kevés, tegyünk rá még egy lapáttal. "Egykori lengyel vezetők elismerték: a CIA börtönöket működtetett az országban Lengyelország 2001-ben, az Egyesült Államokat ért "terrortámadások" után egy olyan, "nyugodt hely előteremtéséről" állapodott meg Washingtonnal, amelyben a CIA "információkat szerezhet meg saját, együttműködésre kész forrásaitól" - ismerte el szerdán Leszek Miller akkori kormányfő és Aleksander Kwasniewski akkori államfő. Parlamenti sajtóértekezletükön elmondták, hogy a lengyel fél akkor a témában egy több pontból álló memorandum aláírását javasolta, amely "hangsúlyosan aláhúzta, hogy a Lengyelországba esetleg érkező személyeket háborús fogolyként kell kezelni, minden nekik járó emberi joggal". Az amerikaiak azonban - Kwasniewski szerint - "időhiányra hivatkozva" kitértek a megállapodás írás formába öntése elől. Lengyelország sohasem ismerte el hivatalosan, hogy titkos CIA-börtönök működtek volna az országban. Az ügyben a nyilvánosság kizárásával évek óta folyó vizsgálatot idén novemberben ismét meghosszabbították." Nem kéne nálunk is kicsit szétnézni CIA ügyben?
marko11
2014. december 10. 20:37
Ez az ügy világszerte hatalmas botrány. Nálunk mi ez a csönd?
Gregorius
2014. december 10. 15:00
Ezt itt nem írják, de azt hallottam, hogy ezeket a módszereket álszent módon az USA területén kívül, (pl. Guantanamo...) alkalmazták, mert Amerikában már rég tiltottak voltak.
botto
2014. december 10. 13:30
Ezt az álnaív marhaságot. A titkosszolgálatok mindig is kínoztak, most is kínoznak és fognak is. Akinek nem tetszik a) ne legyen senki ellensége b)költözzön el a földről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!