Cheney volt alelnök szerint eredményes volt a kínvallatás

2014. december 15. 07:45

Dick Cheney volt alelnök szerint eredményesek volt a CIA embertelen kínvallatási módszerei, mivel szeptember 11. óta nem volt sikeres, tömeges áldozatokkal járó terrortámadás az USA-ban. Cheney úgy nyilatkozott: indokolt volt a program, végrehajtói pedig hősök.

2014. december 15. 07:45

Eredményesnek nevezte a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) a vízbefojtás imitálását és a rektális táplálást is magában foglaló kényszervallatási módszereit, az azokat alkalmazókat pedig hősöknek minősítette az NBC televízió által vasárnap sugárzott interjújában Dick Cheney volt amerikai alelnök. „Működött. Tizenhárom évig működött. Elkerültünk egy újabb, tömeges áldozatokkal járó támadást az Egyesült Államok ellen” - nyilatkozott az ifjabb George Bush elnök alelnöke a 2001. szeptember 11. után bevezetett eljárásról.

Cheney vitába szállt a CIA-módszerekről a szenátusi hírszerzési bizottság demokrata többsége által összeállított és kedden nyilvánosságra hozott jelentésről, amely szerint orvosilag nem volt indokolt az alulról történő táplálás, és azt állította, hogy az eljárás alkalmazásának egészségügyi oka volt. A volt republikánus alelnök nem mutatott megbánást sem az ártatlanul elfogottak, sem pedig amiatt, hogy az egyik fogvatartott belehalt a könyörtelen módszerekbe.

Újból megtenném egy perc alatt” - jelentette ki Cheney, többször is megismételve: a programot az tette indokolttá, hogy el kellett fogni a szeptember 11-ét kiötlő „fattyakat”. Mint mondta, sokkal inkább aggasztják azok a foglyok, akik Guantánamóból vagy az iraki börtönökből kiszabadulva visszatértek a csatatérre. Külön is megemlítette az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit, akit 2004-ben engedtek ki egy bagdadi amerikai börtönből. „Sokkal inkább aggasztanak a kikerült és elengedett rosszfiúk, mint az a néhány, aki valóban ártatlan volt” - mondta.

A programban elkövetett súlyos hibákkal és a CIA jelenlegi igazgatója, John Brennan által „undorítónak” nevezett módszerekkel kapcsolatban kijelentette, hogy „ezekkel nincs problémám, ha elérjük a célunkat”. Azt hangoztatta, hogy a vízbe fojtást imitáló eljárás, ahogyan azt a CIA alkalmazta, nem számított kínzásnak. Elutasította Ben Emmersonnak, az ENSZ terrorelhárítási és emberjogi jelentéstevőjének a felhívását, hogy indítsanak új vizsgálatot az ügyben. „Kevés tisztelettel viszonyulok az ENSZ-hez vagy ehhez a személyhez, akinek fogalma sincs (a történtekről)” - fogalmazott a volt alelnök.

Jose Rodriguez, aki a kényszervallatások idején a CIA terrorelhárításért és az ügynökség titkosszolgálatáért felelős vezetője volt, a Fox Newsnak nyilatkozva kiemelte, hogy a szenátusi jelentés elárulta a hírszerzőket és aláásta a jövő elnöki adminisztrációi iránti bizalmat. Rámutatott, hogy a szövetséges országok újragondolhatják az amerikai titkosszolgálattal való együttműködésüket. John McCain republikánus szenátor ugyanakkor a CBS-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy indokolt volt a nyilvánosság elé tárni a fogvatartottakkal való kegyetlen bánásmód részleteit. „Nem vagyunk tökéletes ország, de elismerjük a hibáinkat” - mondta.

(Fotó: Reuters)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szümi
2014. december 15. 13:10
Döbrögi: Aztán, azt a gazt, hurokra kerítetted-e már? Ispán: Tucatjával, nagyságos úr. Eddig már 47-en valloták be a deresen, hogy ők a Ludas Matyi.
oskar
2014. december 15. 11:42
Rajk László is bevallotta, hogy kémkedett a jugoszlávoknak. A kínzás (testi lelki) ilyen. Egyébként Dick Cheney az elnökével együtt, meg másokkal -ha lenne világdemokrácia- Hágában (Nürnbergben) lennének vádlottként! Sajnos a világ dolgai már csak így mennek addig amíg az USA diktatúrája él.
magnamater
2014. december 15. 11:15
Szeptember 11-et az amerikaiak szervezték,ezért volt szükség a kegyetlenkedésekre,de hiába, a vizsgálatok kiderítették ugyan mit keresett a sok robbanóanyag a két épületben, és bizonyos körhöz tartozó dolgozó mért nem volt jelen?! Orbánt is azért kellett a diktátorsággal megvádolni, hogy az amerikai bűnökről eltereljék a figyelmet - Orbán nagyon is kesztyűs kézzel bánik ellenfeleivel.
kuwiq
2014. december 15. 10:31
Cseppet se csodálkoznék, ha a szabadon engedettek az is - nél vagy az alkaidánál kötnének ki. Nyilván megzakkanntak a többéves kínzástól, és bosszút akarnak állni. Szörnyeteg modszerek szörnyetegeket szülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!