Ukrán szakértő: Orosz harckocsik vannak Donyeck közelében

2014. október 01. 14:59

Az orosz fegyveres erők 27 harckocsija jelent meg a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél – közölte szerdán Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője.

2014. október 01. 14:59

Huszonhét orosz harckocsi jelent meg a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél – közölte Dmitro Timcsuk ukrán katonapolitikai szakértő, aki Facebook-oldalán arról is írt, hogy a Debalcevétől nem messze, északra lévő Sztahanov településnél néhány napja egy orosz deszantos rohamhadosztály tagjai tűntek fel, és a térségben technikai eszközökkel elnémították a mobiltelefonokat. 

Debalceve és Sztahanov két kelet-ukrajnai megyeközpont, Luhanszk és Donyeck között fekszik. Debalcevénél hetek óta támadják az oroszbarát szeparatisták és a kijevi állítások szerint az oldalukon harcoló orosz katonák az ukrán fegyveres erők tagjait. 

A múlt hét végén viszont a Debalcevénél szolgáló katonák még azt állították egy ukrán tévéműsorban, hogy egy elit orosz tengerészgyalogos egységet is sikerült megsemmisíteniük, és egyelőre meg tudták akadályozni azt, hogy az ellenséges erők bekerítsék őket. Tartják állásaikat, és hosszú távra rendezkednek be: a hideg idő közeledtére felkészülve kályhákat állítottak be a sátrakba és a lövészárkokba. Timcsuk értesülései szerint Donyeckben eközben nyoma veszett több orosz katonának. Ez szerinte arra utal, hogy a városban a Moszkva-barát szakadárokkal szemben álló partizánok kapcsolódtak be a harcokba.

A kelet-ukrajnai harci fejleményeket nyomon követő szakértő - akit gyakran idéz a kijevi média - Facebook-oldalán azt is írta, hogy a Donyeck-medencében újabb szakadár fegyveres csoportok jelentek meg. Az orosz katonákon és a szakadár „donyecki népköztársaság” fegyveresein kívül a Kalmiusz és a Donyecki Pravoszláv Hadsereg nevű fegyveres csoportok tevékenykednek. Rendkívüli rossz közöttük az együttműködés, és néha konfliktusok bontakoznak ki.

Timcsuk az ukrán fegyveres erőknél zajló fejleményekről beszámolva arról is írt, hogy az önkéntesekből alakult, a szakadárok elleni harcban jeleskedő ukrán Nemzeti Gárda száz új hadieszközzel – páncélozott járművel és teherautóval – gyarapodott, és még ötszázat fog kapni.

A napokban olyan hírek láttak napvilágot az ukrán sajtóban, hogy tárgyalások folynak a jelenleg ukrán kézen lévő donyecki repülőtér elcseréléséről egy szakadár ellenőrzés alatti területre. A repülőtéren heves harcok folynak, de hetek óta nem tudják bevenni a szakadárok. A donyecki városvezetés szerdán közölte, hogy a településen továbbra is feszült a helyzet. A város északi részén tűzharcok kezdődtek hajnalban. Néhány lakótelepen megszűnt az áramellátás, mert a becsapódó lövedékek kárt tettek több transzformátor-alállomásban.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. október 02. 09:24
Orosz harckocsi: nincsenek ukran szakertok Donyeck kozeleben, es nem is lesznek :)
redgreg
2014. október 01. 23:16
Az a baj az Ukrán katonai szakértőkkel, és az elnökükkel, hogy nem ismerik a farkast kiáltó fiú történetének egyik tanulságát se. (ne hazudj, vagy sose hazudd kétszer ugyanazt). Lassan olyan hiteltelenek ezzel, h ha tényleg jön majd az orosz tankhadosztály, csak akkor hiszik majd el nekik, amikor felköttetnek.
predator
2014. október 01. 16:48
A szokásos napi ukrán esti mese a Mandin :D Gondolom erről a 30 harckocsiról sem fog még véletlenül sem előkerülni egy videofelvétel sem,ahogy az eddigiekről sem. Az sem semmi, hogy a hős ukrán nacionalisták tegnapi akcióját valahogy nem reklámozza ennyire sem timcsuk, sem a mandi, sem az egész magyar mainstream sajtó,ami csak a hivatalos ukrán álláspontot hajlandó szajkózni, a tényeket is figyelmen kívül hagyva. A derék ukrán nacionalisták tegnap Harkovban karóba húztak egy 40 év körüli férfit. A karóba húzást a templomkerítés egyik fémoszlopának igénybevételével hajtották végre. Itt lehet olvasni a derék ukrán demokraták tettéről: http://www.oroszvilag.hu/?t1=posztszovjet_terseg_hirei&hid=5443 Főleg Arletnek és a többi ukrán nacionalista, amerikai imádónak akik szerint Kelet-Ukrajnában a lakosság teljes egészében az ukrán kormányerőket támogatja. Jászberényi Sándor helyszíni riportjának részlete következik Mariupolból. Mariupolt május óta az ukrán kormánycsapatok, és a különböző náci gárdák ellenőrzik. Ennek fényében olvassa mindenki a következő részletet: "A hadnagy visszajön, elveszi tőlem a pisztolyát, kitölt két nagy pohár vodkát és mutatja, hogy igyunk. Iszunk. „Mennyien vannak Ukrajna mellett a városban? – kérdezem, Dzsia fordít. Tudod, van egy asszony, aki megengedi, hogy nála mossuk a ruháinkat. Szerinte mindenki ellenünk (az ukránok ellen - a szerk.) van. Tíz százalék, ha támogatja, hogy Ukrajnában maradjon a város, de senki sem mer szólni semmit, mert lelövik.” A teljes riport itt: http://www.hir24.hu/kulfold/2014/09/29/tudod-mi-vagyok-en-magyar-egy-ukran-vadallat/
csuka
2014. október 01. 16:17
"Az orosz fegyveres erők 27 harckocsija jelent meg a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél" --- Valószínüleg az ukránok megint beleszaladtak egy nagy pofonba, s annak a magyarázatát készítik elő ezzel a látomással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!