Ukrán szakértő: a Krímben kiképzett szakadár zsoldosok érkeztek Donyeckbe

2014. október 13. 11:19

Az Oroszország által elcsatolt Krím-félszigeten kiképzett zsoldosok érkeztek a kelet-ukrajnai Donyeckbe, hogy a szakadárokhoz csatlakozzanak – állítja Dmitro Timcsuk ukrán katonapolitikai szakértő. Egy orosz jogvédő azt állítja, hogy több mint négyezer orosz katona halt meg eddig az ukrajnai harcokban.

2014. október 13. 11:19

 

Az Oroszország által elcsatolt Krím félszigeten kiképzett zsoldosok mintegy százfős csapata érkezett a kelet-ukrajnai Donyeckbe, hogy a szakadár erők oldalán bekapcsolódjon a harcokba – írta hétfőn Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője Facebook-oldalán.

A szakértő - aki egyben az ukrán hatóságok által a szakadárok ellen indított, Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője – hozzátette, hogy a zsoldosok „jól felszereltek és felfegyverzettek”. A csapatot Donyeckben egységekre bontották.

Timcsuk értesülései szerint a Donyecktől északra lévő, Luhanszk megyei Alcsevszk körzetébe lőszerutánpótlás érkezett a szeparatistáknak Oroszországból.

Timcsuk adatai alapján az elmúlt egy nap alatt a szeparatista erők több mint 50 támadást hajtottak végre ukrán csapatok állásai, illetve támaszpontjai ellen. Ezek közül legalább 10 alkalommal Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az ukrán fegyveres erőket. A tüzérségi támadásokban bevetettek továbbá harckocsikat és aknavetőket is.

A legtöbb támadást, összesen 12-őt a Donyeck és Luhanszk között körülbelül félúton lévő Debalceve térségében hajtották végre. Ezenkívül hevesen támadták a Donyeck környéki Piszki, Nyikisine, Tonenyk településeknél és a donyecki nemzetközi repülőtéren lévő ukrán katonai állásokat is.

Egy ismert orosz jogvédő szerint csaknem 4,5 ezer orosz katona esett el a kelet-ukrajnai harcokban, miközben Moszkvában azt állítják, hogy hadgyakorlaton haltak meg. Jelena Vasziljeva az 1+1 ukrán tévécsatorna egyik műsorában beszélt erről, nyilatkozatát idézte hétfőn az UNIAN hírügynökség. Vasziljeva szerint az orosz hatóságok arról tájékoztatják a kelet-ukrajnai harcokban elesett orosz katonák hozzátartozóit, hogy fiaik hadgyakorlaton haltak meg agyvérzés, infarktus vagy sérülés következtében, vagy pedig öngyilkosságot követtek el.

Vaszijeva a tévében elmondta, hogy bejárja az ukrán hatóságok által az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok ellen indított, Kijevben terrorellenesnek nevezett hadművelet helyszíneit, és olyan információkat gyűjt, amelyeket az orosz hatóságok elhallgatnak. A térségbe érkező katonaanyáknak szerinte azt mondják, hogy fiaik hadgyakorlaton vannak. A jogvédő elmondta, hogy 4500 elesett orosz katonáról van tudomása, de közülük legfeljebb háromszázat temettek el – ők azok, akiknek holttestét visszakaphatták hozzátartozóik. A hozzátartozókat arról értesítik, hogy a katonák agyvérzésben, sérülés következtében, infarktusban haltak meg vagy öngyilkosok lettek, és hogy Rosztovtól 150 kilométerre haltak meg – mondta Vasziljeva. 

Az orosz hadsereg néhány nappal a „terrorellenes hadművelet” megkezdése után, április 24-én jelentette be, hogy a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban, a Rosztov-területen hadgyakorlat kezdődött. A NATO becslése szerint Moszkva mintegy 40 ezer katonát vezényelt akkoriban az ukrán határhoz, majd két hónapra rá egy részüket a hátországba vezényelte, de mintegy 20 ezren a térségben maradtak. Az orosz média a hét végén közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására további, mintegy 17 ezer 600 katona tér vissza állandó állomáshelyére.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. október 13. 14:17
„Egy bűnbánó német újságíró kipakol: "Arra tanítottak, hogy hazudjak, legyek áruló, a CIA támogatott" Udo Ulfkotte, a Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbi szerkesztője beismerte, hogy újságíróként a CIA számára dolgozott. A nyilatkozat legfeljebb naiv emberek számára okozhatott meglepetést. „25 éven keresztül dolgoztam újságíróként, és engem arra tanítottak, hogy hazudjak, legyek áruló, és ne mondjam el az igazat a közvéleménynek” – vallotta meg bűneit a Russia Today című lapnak nyilatkozva Udo Ulfkotte, hozzátéve, hogy a CIA támogatta őt, mivel „Amerika barátja” volt. Mint mondta, úgy döntött, elmondja az igazságot a nemzetközi pénzügyi elit befolyása alatt álló médiáról, mivel attól tart, háború fog kirobbanni Európában. Udo Ulfkotte „A német és az amerikai média háborúba akarja sodorni Európa népeit és Oroszországot. Ez az a pont, ahonnan nem lehetséges visszafordulni, és ezért én most felszólalok és kimondom, hogy nem volt helyes, amit én a múltban tettem, vagyis hogy manipuláltam az embereket, és propaganda fejtettem ki Oroszország ellen” – fakadt ki a német újságíró. Majd a következőképpen folytatta szenvedélyes vallomását: „És nem helyes, amit a kollégáim tettek a múltban, és tesznek most is, mivel megvesztegetik őket azért, hogy elárulják a népüket. És nem csak itt Németországban, hanem mindenütt Európában ugyanezt tapasztaljuk. Én nagyon félek egy újabb európai háborútól, és nem szeretném, ha bekövetkezne. A háború sohasem magától tör ki, mindig vannak emberek, akik akarják azt, és nem csupán a politikusok, hanem az újságírók között is vannak ilyenek… Mi elárultuk az olvasóinkat, csak azért, hogy elősegítsük a háborút. Nekem ebből elegem van, torkig vagyok a propagandával. Egy banánköztársaságban élünk, nem egy demokratikus államban, ahol sajtószabadság uralkodik” – mondta ki végre az igazságot a bűnbánó újságíró.” Forrás: https://kuruc.info/r/6/134352/
Megbünhõdte már a nép
2014. október 13. 13:47
Az USAi alapokból pénzelt gyermeknélküli "katonaanyak" már egy Ural-vidéki focicsapat jatékosait is "elesett légideszantos brigad"-nak nyilvanitotta. Szegyen volt.
kamasuka
2014. október 13. 11:40
Idióta. Tele vagytok Academis zsoldosokkal, CIA által kiképzett menőcsávókkal, és panaszkodtok, hogy a hülye vezetésetek miatt megfagytok majd idén télen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!