Újabb orosz „segélykonvoj” érkezett Ukrajnába

2014. október 31. 11:33

Újabb, két hónap alatt immár a negyedik „segélykonvoj” lépett be Oroszországból Ukrajna területére Kijev jóváhagyása nélkül – közölte pénteken az ukrán és az orosz média.

2014. október 31. 11:33

Ukrán és orosz sajtójelentések szerint mintegy száz teherautóból álló, állítólagos segélykonvoj érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból. Ez már a negyedik olyan konvoj két hónap alatt, amely Kijev jóváhagyása nélkül lépett be az országba.

A fehér Kamaz típusú teherautók Moszkva környékéről október 28-án indultak el. Moszkva a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal sem értesítette erről az ukrán hivatalos szerveket. Az orosz fél állítása szerint a teherautók építőanyagokat, élelmiszereket és gyógyszereket, valamint fűtőberendezéseket szállítanak az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szakadárok között folyó harcok által sújtott kelet-ukrajnai térség lakosainak. A tervek szerint a Kamazok egy része Luhanszk, másik fele Donyeck megyébe viszi a szállítmányt.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője kijelentette, hogy az előző három orosz szállítmány egyikéről sem egyeztetett az orosz fél Kijevvel, és a teherautókon lévő állítólagos segély sem jutott el a helyi lakosokhoz. Szavai szerint a „segély” egy részét eladták, a másik részével pedig a szakadárok katonai eszközeinek javítását fizették ki. A szóvivő elmondta, hogy több forrásból származó információk alapján ezek a teherautók fegyvereket is szállítottak a szeparatistáknak, visszafelé pedig stratégiai fontosságú ukrán üzemekből vittek ki gyártósorokat Oroszországba. Voltak olyan jelentések is, amelyek szerint a kelet-ukrajnai harcokban elesett orosz katonák holttesteit szállították haza.    

Az első humanitáriusnak nevezett orosz konvoj augusztus 22-én hajtott be Ukrajnába a Nemzetközi Vöröskereszt kísérete nélkül, meg sem várva, hogy az ukrán vámtisztek és határőrök befejezzék a rakomány átvizsgálását.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2014. október 31. 18:34
Mért kell Kiev hozzájárulása ahhoz, hogy a testvéri orosz nép kaját hozzon az ukránoknak?
sersem4
2014. október 31. 13:53
A ruszkiknak elég,ha kaját kapnak,a többit simán elintézik a helyiek. Az nagy Aidar egység is próbálkozott pár napja valami támadás félével,a ruszkik nem is győzik eltemetni őket,besegítenek a vaddisznók,meg a farkasok is a sok lelkes náci eltakarításában... http://www.liveleak.com/view?i=916_1414607828 Tűzszünet,ja.
kamasuka
2014. október 31. 13:49
"Bevezetésként utalt egy latin-amerikai elnök szavaira, miszerint a földön csak az Egyesült Államokban nincs puccsveszély, mivel ott nincs amerikai nagykövetség." :) http://mno.hu/magyar_nemzet_kulfold/orosz-atomugylet-miatt-bukott-petr-necas-1256126
pitypang1125
2014. október 31. 12:46
Miért az Ukrán haderő nyílt nyugati felfegyverzése a békét segíti elő? Egy frászt! Már régen vége lehetne az egész cirkusznak ha nem támogatják az Ukrán nacionalistákat, mivel Ukrajna már eddig is haderejének kétharmadát elvesztette a harcokban! Vegyék már észre hogy több millió ember akaratát az ott élőkét nem lehet fegyverekkel megváltoztatni, főleg ennyi áldozat után! Már soha nem fognak tudni együtt élni az Ukránokkal egy országban! Amit nem is csodálok azok után hogy szarrá bombázták, lőtték tüzérséggel mindenüket! Nagyon jól teszik az Oroszok hogy kiállnak nemzettestvéreikért, bár mi is megtudnánk tenni a mieinkért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!