Oxigénmaszk volt a júliusban lezuhant maláj gép egyik utasán

2014. október 09. 12:44

A júliusban Kelet-Ukrajna felett lezuhant maláj utasszállító gép egyik utasának holttestét oxigénmaszkkal az arcán találták meg – jelentette be a holland külügyminiszter. Az eddigi feltételezések szerint a gépet lelőtték, viszont a rakéta közeledését nem észlelhették az utasok. Egyiküknek mégis volt ideje felvenni az oxigénmaszkot.

2014. október 09. 12:44

Kiderült, hogy a júliusban Kelet-Ukrajna fölött tisztázatlan körülmények között lezuhant maláj utasszállító gép egyik utasának holttestét oxigénmaszkkal az arcán találták meg. Az eddigi feltételezések szerint lelőtték a gépet, de ezt előzőleg az utasok valószínűleg nem észlelhették.

„Az emberek aligha észlelhették a rakéta közeledését, de tudják-e, hogy az egyik áldozatot oxigénmaszkkal az arcán találták meg? Ez azt jelenti, az utasnak volt ideje erre (felvenni az oxigénmaszkot). Végső soron nem zárhatjuk ki ezt a lehetőséget.” – idézi Frans Timmermans holland külügyminiszter televíziós nyilatkozatát az Index.

A katasztrófa körülményeit vizsgáló holland bizottság szeptember 9-én tett közzé egy jelentést, de ebben ezt nem említették. Annyit írtak, hogy több, kívülről érkező nagy energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt a repülőgép.

A szakértők szerint ebben az esetben viszont az utasok legfeljebb néhány másodpercig maradhattak még életben. A tragédiában 298-an haltak meg, többségében hollandok. 

A holland vizsgálat előtt a Nyugat és Ukrajna arra az álláspontra helyezkedett, hogy a gépet az oroszbarát szakadár felkelők lőtték le.

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ÁrPi
2014. október 10. 13:50
A kihermetizálódás sebessége lehet még olyan köztesen gyors (tempójú) hogy egy két utas esetleg még rápattinthatja az arcára a légzőmaszkot. Ugyanis sem levegő-levegő (Értsd Ukrán vadászgép) sem föld-levegő (Értsd BUK odalennröl) rakéta esetén sem feltétlenül olyan tempójú a szétszakadás az egész géphosszban, hogy ne tehesse meg valamelyik szerencsétlen . HA viszont néhány másodperc alatt levált az az egész teteje akkor a maszkot egy tehetetlenségből hiábavbalóságot cselekvő utas tette volna föl egy levegő-levegő rakéta közeledtére???
vakhangya4
2014. október 09. 23:07
Ide figyelj faszkalap.Egy porszívó motorja azért pörög fel ha befogod a csövét, mert légritka teret állítasz elő és a lecsökkent légellenállás miatt van. Viszont ugye a porszívó motorjának működését egy külső energiaforrás biztosítja. Egy sugárhajtőmű motorjának forgását is külső energia forrás biztosítja ott fent 10.000m-ren?
Akitlosz
2014. október 09. 16:21
Néhány másodperc bőven elegendő a maszk felhelyezésére. Ez így is csak egynek sikerült a 298-ból. A repülőgépet az ukránok lőtték le, ezért titkos a vizsgálódás eredménye. Ha az oroszbarát szakadárok lőtték volna le a gépet, akkor már régen telekürtölték volna ennek bizonyítékaival a világsajtót. De az igazat csak 30 év múlva fogjuk megtudni a légikatasztrófák dokumentumfilmsorozatból.
thymian
2014. október 09. 15:57
Jóvanmá, akkor viszek egyet magammal. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!