A NATO-főtitkárnak nem tetszenek a tervezett kelet-ukrajnai választások

2014. október 31. 16:48

Nyilatkozatban ítélte el pénteken Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a kelet-ukrajnai, donyecki és luhanszki oroszbarát szakadárok által vasárnapra tervezett választásokat.

2014. október 31. 16:48

A NATO-főtitkár szerint a donyecki és luhanszki oroszbarát szakadárok által vasárnapra tervezett választások aláássák a konfliktus megoldása érdekében tett erőfeszítéseket, sértik az ukrán törvényeket, és ellentétesek a minszki megállapodásokkal, amelyeket pedig Oroszország mellett a két, önhatalmúlag kikiáltott köztársaság is aláírt.

A fehérorosz fővárosban tartott szeptember 5-i találkozójukon Kijev és a szakadárok képviselői – az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint Moszkva közvetítésével – elsősorban tűzszünetről és fogolycseréről állapodtak meg, a két héttel később aláírt minszki memorandum a jegyzőkönyv betartásának feltételeit határozza meg.

Az Európai Unió már korábban figyelmeztetett, hogy nem fogja elismerni a szakadárok által tervezett választásokat. Oroszország azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy éppenséggel a választások elismerésének a megtagadása aknázná alá az egész békés rendezést. Stoltenberg szerint az orosz nyilatkozatok arra utalnak, hogy Moszkva továbbra is destabilizálni akarja Ukrajnát.

Az atlanti szövetség – szögezte le az egy hónappal ezelőtt hivatalba lépett norvég főtitkár – teljes mértékben támogatja Ukrajna szuverenitását és területi épségét.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!